Internet of Things voor je hond of kat: Internet of Pets

En nee, dan gaat het niet over de eindeloze kattenfilmpjes of YouTube, of de hondenplaatjes met zogenaamde grappige captions die constant voorbij komen in eenieders Facebook of Twitter timeline. De toepassingen van IoT blijven groeien – voor alles waar we meer grip op willen in ons leven, of voor een proces wat we kunnen versnellen of optimaliseren door het verbinden ervan met het internet. Ook op het gebied van huisdieren: internet of pets.

Waarom zouden we dan ook niet onze huisdieren met het internet kunnen verbinden? Immers, als je hond voor de zoveelste keer uit de tuin weggelopen is, wil je dan niet meteen weten waar hij is, in plaats van dat je de hele buurt door moet lopen? En als je op je werk zit, vraag je je dan nooit af wat je kat ondertussen aan het doen is?

Maak kennis met het Internet-of-Pets: innovaties en toepassingen waarbij Max en Tijgertje verbnden zijn met het internet.

ACTIVITY TRACKING

De meest gebruikte IoT toepassing voor honden of katten zijn de tracking-tools. Meestal worden deze verpakt in de vorm van een halsband, die exact bijhoudt wat het dier die dag gedaan heeft. Vergelijk het maar met de Fit-Bands die je ook zelf draagt, die tonen hoeveel stappen je die dag hebt gelopen en hoe lang je geslapen hebt.

Met de producten van WÜF of FitBark kun je erachter komen wat je dier die dag allemaal gedaan heeft, en kun je ook zijn voortgang hierin bijhouden. Zo kun je beter de gezondheid van je dier in de gaten houden, maar ook sneller veranderingen in zijn gedrag opmerken. Een leuke extra is dat je het ook kunt delen met vrienden of familie – of met de dierenarts, mocht je je zorgen maken.

De halsband van Voyce gaat een stapje verder op het gebied van Internet of Pets: deze houdt ook bij wat de hartslag van je dier is, en hoeveel calorieën deze verbrand heeft. De informatie wordt direct naar een app verstuurd, waar je ook allemaal handige programma’s en activiteitenplannen kunt maken: bijvoorbeeld met als doel om je dier gewicht te laten verliezen. Zo kunnen jullie samen werken aan een gezondere levensstijl voor je hond!

TRAINING PROGRAMMA

En wat dacht je anders van een toepassing die je helpt om je hond te trainen, ook wanneer je zelf niet thuis bent? CleverPet doet exact dit, door middel van een aantal verschillende trainingsprogramma’s die je hond eerst simpele activiteiten laten uitvoeren; om vervolgens uit te breiden naar meer ingewikkelde mentale testjes om hem gestimuleerd te houden en er zeker van te zijn dat hij zich niet verveelt.

Een voorbeeld hiervan zijn verschillende lichtpatronen die de hond door middel van knoppen te zien krijgt. Daarna moet je furry friend dit patroon herhalen door op de knoppen te drukken. Klinkt dat bekend? Juist, het is ‘Simon Says’ voor je trouwe viervoeter! Als hij het goed doet, krijgt hij wat lekkers – en krijgt het baasje een notificatie via de app.

FIND-MY-PET

Een andere, erg populaire, Internet of Pets toepassing is een device waarmee je de locatie van je dier kunt tracken. Zo is er Whistle, wat een sensor is die je aan de halsband van je dier vast kunt maken om zijn locatie te zien. Ook geeft deze sensor aan als het dier te warm of te koud is, zodat je tijdig in kunt grijpen. Ook dit is een 2-in-1, aangezien het ook de activiteit en rust van je dier bijhoudt.

HONDENTRUI 2.0

Dacht je dat dit alles al vreemd was? Wacht dan nog maar. In New York is er een bedrijf (Party New York) op het idee gekomen van de zogenaamde Disco Dog. Het klinkt niet alleen wat verdacht, dat is het zeker ook… Het is namelijk een trui of vest voor je hond die je met je smartphone kunt aansturen!

Zo kun je het in allerlei verschillende kleuren laten oplichten, inclusief in strepen of patronen. Of je kunt door middel van de lampjes een boodschap doorgeven: een vrolijke ‘HALLO’, bijvoorbeeld. Ook is het erg handig als je hond kwijt is: je kunt in de app instellen dat er een automatisch ‘WEGGELOPEN’ bericht op het vest verschijnt als het dier te ver bij je vandaan is.

PET-CAM

Ken je het gevoel, als je weer – dankzij die uitgelopen meeting – tot veel te laat op je werk zit, terwijl je hond of kat alleen thuis is? Vaak vragen we ons dan af hoe het met het dier gaat, en wat het aan het doen is. Nu kun je dit ook in de gaten houden, dankzij de PetCube.

Dit is een draadloze pet-cam die je met je smartphone kunt bedienen. Zo kun je je dier zien, met ze praten, en je kunt ze zelfs laten bewegen als ze al te lang stilzitten! Doet je dier iets grappigs op de camera, en wil je toch ook dat je kat internet-beroemd wordt? Dan kun je je filmpjes via social media delen met de rest van de wereld.

Wil je je dier iets lekkers geven terwijl je er zelf niet in de buurt bent? Dat kan met de iCPooch, een dierensnoepjes-uitdeler en computer. Ook hiermee kun je met je dieren videochatten. Perfect voor als je op je werk zit, dus! (Al kan het zijn dat je collega’s er wat vreemd op reageren.)

PET-FEEDER

Net een stapje verder dan enkel snacks uitdelen: RightBite wordt gepromoot met de  slogan ‘The Most Intelligent Pet Feeder… Ever!’ – en dat lijkt het ook te zijn. De RightBite werkt door middel van een app om je huisdier van een gebalanceerd dieet te voorzien.

Het houdt bij hoeveel je dier al heeft gegeten en zorgt ervoor dat ze niet teveel eten: zo is de automatische voederbak zo ingesteld dat het teruggetrokken kan worden om maaltijden te geven of te weigeren, precies dat wat nodig is om je dier op een gezond dieet te houden. Ook kan dit systeem herkennen om welk huisdier het gaat, zodat het ook gebruikt kan worden voor meerdere huisdieren.

En mocht je van plan zijn om voor langere tijd op vakantie te gaan en je dier alleen thuis te laten – het kan tot 2 weken eten opslaan en uitdelen aan je dier.

SLIMME KATTENBAK

Niets is meer veilig voor het Internet of Things – zo ook de kattenbak niet. Tailio verandert je ‘standaard’ kattenbak in een verbonden ‘slimme’ kattenbak. Een device onder de kattenbak houdt onder meer het gewicht van je kat en zijn hoeveelheid uitwerpselen in de gaten.

Daarbij houdt het ook bij hoe vaak je kat naar de kattenbak gaat, en analyseert het al deze gegevens om erachter te komen of je kat gezond is of dat het tijd is om eens langs te gaan bij de dierenarts – allemaal inzichtelijk via de app.

Internet of Pets: smart pets?

Het aantal oplossingen om het leven van huisdieren (of in ieder geval, dat van hun baasjes) te vergemakkelijken lijkt eindeloos. Van het voederen tot aan het bijhouden van de gezondheid van het dier, en van spelen tot aan veiligheid: aan alles is al gedacht. Smart pets – om nu ook je huisdier met het internet te verbinden.