IoT en beveiliging

Op dit moment vinden er veel discussies plaats over de beveiliging van IoT en de eerste hacks hebben zich al voorgedaan. Hoe ver moeten leveranciers, branches of overheden daarin gaan? Moet er een veiligheidskeurmerk komen? En voorkomt dat dan echt dat teddyberen brute teksten zeggen, of auto’s niet meer remmen…..?

Primair gaat de beveiliging van IoT over Privacy en Veiligheid.


Privacy

Bedenk van te voren goed hoe u uw data gaat beveiligen.Niet alle data zijn natuurlijk even gevoelig, maar de datadie gevoelig zijn, wilt u wel goed beveiligen Allereerstmoet u vooraf duidelijk weten wie binnen uw IoT-omgevingtoegang hebben tot welke data. Daarnaast moetu de zekerheid hebben dat eventuele privacygevoeligeinformatie in goede handen is. Databeveiliging moet voldoen aan de hoogste normen en Nederlandse wet- enregelgeving.


Veiligheid

Welke beveiliging treffen u en uw dataprovider tegen hackers? Belangrijk hierbij is hoe de aansturing van sensoren wordt beveiligd. U wilt immers niet dat hackers de sensoren op de dijken, verkeerslichten of camera’s kunnen besturen. Het gaat dus zowel om de zender als de ontvanger maar ook het netwerk, waarover de data gaat.

Ook de verdere bescherming is van belang. Zijn dataservers tegen brand of overstromingen beschermd? Heeft de provider back-up-systemen om ervoor te zorgen dat data onder alle omstandigheden bewaard blijven? De antwoorden op deze vragen zijn essentieel voor het veiligstellen van uw data. Zorg ervoordat u de antwoorden weet wanneer u start met IoT.
[socialbuttons]