IoT netwerken

Er zijn vele mogelijkheden qua netwerken om te gebruiken ten behoeve van Internet of Things. Soms zijn dit dedicated netwerken, zoals bijvoorbeeld het veiligheidssysteem van de Nederlandse Spoorwegen maar soms ook meer publieke netwerken zoals het mobiele netwerk (3g of 4g). Allemaal verschillende standaarden. Operators overleggen al een geruime tijd over een standaard, mogelijk komt deze als onderdeel van het 5g netwerk. Het 5G netwerk moet vele duizenden apparaten per vierkante kilometer aankunnen met een zeer grote datasnelheid en hoeveelheid.


Specifiek voor Internet of Things worden Low-Power Wide-Area (LPWA) netwerken ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld het LoRa (Long Range) netwerk van KPN of het via crowdfunding opgestarte The Things Network, overigens ook opgebouwd vanuit de LoRa techniek en het wereldwijde Sigfox. Ook NB-IOT (Narrow Band IOT) is een LP WAN netwerk en wordt nu vooral ingezet door Vodafone en T-Mobile in Nederland.


LoRa staat voor Long Range Radio en heeft een bereik van tussen 2,5km en 15km per mast. Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding hoeft te hebben, maar alleen af en toe wat data moeten doorgeven. Daarom is de internetsnelheid beperkt van 0,3 tot 50kbit/s, terwijl een lange accuduur gegarandeerd moet zijn. Het LoRa netwerk is een open netwerk.


Dan heb je ook nog SigFox. Dit is een alternatieve technologie die net als LoRa de afgelopen tijd in opkomst is. SigFox is een gesloten netwerk met een eigen (internationale) backend en heeft een vergelijkbare opbouw, maar biedt heel korte berichten (slechts 12 bytes) en een zeer lage snelheid (100 bits/seconde). Devices die verbonden zijn via SigFox mogen slecht 6 berichten per uur versturen, waarmee SigFox veel minder data kan verwerken. GPS positionering is daarmee lastiger te realiseren. De basestations kunnen wel weer meer dan een miljoen berichten aan. SigFox is als technologie al landelijk dekkend in Spanje. In Nederland wordt door Aerea een netwerk gebouwd. In België wordt Sigfox door Engie M2M uitgerold.


Dit wijkt af van bijvoorbeeld Machine to Machine (M2M) connectiviteit welke vaak op UMTS/3G/4G is gebaseerd en zich kenmerkt door hoog verbruik in data en energie. Op dat gebied is overigens wel een nieuwe ontwikkeling, namelijk LTE-M. LTE-M (Machine Type Communication) is een nieuwe Internet of Things (IoT) technologie die kan worden uitgerold op het bestaande 4G netwerk.

Ook GPRS en Bluetooth (zoals iBeacon) zijn netwerken welke voor IoT gebruikt worden.

[socialbuttons]