Slimme Toepassingen En Het Coronavirus: Innoveren In Een Tijd Van Crisis
06 april 2020 
4 min. leestijd

Slimme Toepassingen En Het Coronavirus: Innoveren In Een Tijd Van Crisis

In mijn vorige artikel schreef ik al over de innovatie die dankzij het Coronavirus aan de dag wordt gelegd. Vanuit steeds meer industrieën wordt er hard gewerkt om deze crisis het hoofd te bieden. Bedrijven die normaal gesproken in een hele andere sector actief zijn, maar nu hun inkomsten zien kelderen, zetten zich op een creatieve wijze in voor zorg(personeel), zieke patiënten of andere partijen die het nu zwaar hebben.

Zo las ik gisteren nog dat zeven Britse Formule 1 teams hun technologische kennis samenvoegen om te werken aan de productie van extra beademingsapparatuur. Ook studententeams van de TU Delft hebben de uitdaging aangenomen om tot een compacte, snel te produceren beademingsoplossing te komen. Logistieke bedrijven die hun inkomsten hebben zien kelderen, bieden zich aan aan de onder druk staande supermarktindustrie, om toch maar voldoende voorraden te houden.

Premier Rutte prees de Nederlanders nog om hun flexibiliteit en ondernemingsvermogen. Terecht, als je kijkt naar hoe de ‘nieuwe realiteit’ nu eigenlijk al bijna normaal aan begint te voelen. Maar ook in de rest van de wereld wordt er volop geïnnoveerd om beter aan te sluiten bij de behoeften van door Corona lamgeslagen landen.

Daarom wil ik graag deze kans aangrijpen om nog een aantal heerlijk futuristische, moderne tech-oplossingen in het zonnetje te zetten.

De desinfecterende robot

Een Deens bedrijf kwam in een rap tempo op de proppen met hun steriliseer-robot. Het apparaat kan nog het beste omschreven worden als een groepje rechtopstaande lichtzwaarden op wielen, en is in staat om zonder enige andere schoonmaakmiddelen of chemicaliën hele ziekenhuizen te reinigen en viruscellen te vermoorden.

Deze desinfectie-Roomba gebruikt UV-C ultraviolet licht, wat in staat is om bacteriën, virussen, en andere gevaarlijke microbes te vermoorden doordat het hun DNA onherstelbaar beschadigt – en zij niet langer in staat zijn om te vermenigvuldigen. Het werkt sneller én veiliger dan desinfectie met chemicaliën, waardoor een kamer of ruimte soms uren niet beschikbaar is. Nu capaciteit prioriteit nummer 1 is, moet dat te allen tijde voorkomen worden.

Hij bestaat al sinds 2019, maar productie is nu in stroomversnelling geraakt – waardoor het bedrijf nu een robot in minder dan een dag kan maken. De Chinezen, onder het motto ‘beter goed gestolen dan slecht bedacht,’ hebben een soortgelijke robot geïntroduceerd – voorzien van zowel UV-lampen en thermische camera’s. Deze patrouilleren nu op luchthavens en in ziekenhuizen, waar ze overdag de temperatuur van mensen screenen en ’s nachts de ruimtes desinfecteren.

Het blijft trouwens niet alleen bij de desinfecterende robots: ook drones worden inmiddels voor dit doel ingezet. In China werden drones, ontwikkeld voor het besproeien van gewassen, ingezet om desinfecterende middelen over stoepen, pleinen en openbare plekken te verspreiden. Nog handiger: deze konden en route nog andere dingen doen, zoals het meten van de temperatuur van voorbijgangers, het bezorgen van test kits, of het waarschuwen van mensen op straat met gesproken boodschappen.

Corona-100-meter-app

Ook programmeurs werken hard aan allerlei apps die iets met Corona te maken hebben. Dit werkt vooral goed in Aziatische landen, zoals Zuid-Korea – waar Corona virus-trackers de top 10 van populairste apps domineren. De onbetwiste winnaar is de app Corona 100m; die gebruik maakt van de enorme hoeveelheid data die verzameld wordt door allerlei overheidsprogramma’s om plaatsen te markeren waar een geïnfecteerd persoon geweest is.

Zodra je binnen een straal van 100 meter van zo’n plek komt, geeft de app een automatische waarschuwing af. Hiermee kan bekeken worden wanneer er een geïnfecteerde persoon geweest is en wat diens nationaliteit, leeftijd en geslacht is. Ook laat het zien welke plekken deze persoon nog meer bezocht heeft. Binnen Azië zijn er nog veel meer van dit soort apps: zo is er Coronamap, die de reisgeschiedenis van bevestigde Coronapatiënten laat zien; of Coronaita, die per plek aangeeft hoeveel mensen met Corona er onlangs geweest zijn.

Of zelfs een tracker uit Taiwan, de zogenaamde “electronic fence”, die politie en autoriteiten waarschuwt als er een persoon die in quarantaine moet zitten zijn huis verlaat.

3D-geprinte benodigdheden

De lijst met medische benodigdheden die inmiddels nagenoeg op beginnen te raken is behoorlijk lang. Van simpele mondkapjes tot aan geavanceerde beademingsapparatuur: ziekenhuizen wereldwijd zitten erom te springen. Niet gek dus dat 3D geprinte onderdelen ineens vlucht nemen. Het Tsjechische bedrijf Prusa claimt het grootste 3D printer park ter wereld te hebben, met meer dan 500 printers. Hiermee zijn zij begonnen aan een massaproductie van beschermende gezichtsmaskers. De kosten zijn verwaarloosbaar – minder dan $1 aan materiaal per masker -, dus doneert het bedrijf de 800 maskers die het op een dag produceert aan de overheid.

Isinnova is een Italiaans bedrijf dat reageerde op een oproep van de overbelaste ziekenhuizen in het noorden van het land voor nieuwe ventielen voor beademingsapparatuur. Deze ventielen worden gebruikt om de beademingsmachine met het gezichtsmasker van de patiënt te verbinden en zijn dus enorm belangrijk – ook omdat ze voor iedere nieuwe patiënt vervangen dienen te worden. Toen de originele leverancier niet meer kon leveren, besloot Isinnova de onderdelen om te zetten naar een 3D model en dit uit te printen. Nu kunnen ze meer dan 100 ventielen per dag produceren.

Kleine onderdelen en apparatuur kan dus prima uit een 3D-printer rollen. In China dachten ze echter groter. Het bedrijf Winsun werkte al aan het inzetten van 3D-printers voor het bouwen van kleine woonunits, oorspronkelijk bedoeld als vakantiehuisjes. Tijdens de crisis besloten ze echter productie te verhogen en de units in te zetten als mobiele ziekenhuiskamers. Ieder hokje heeft een douche en eco-toilet, wat het geschikt maakt om patiënten voor langere tijd in te isoleren of verzorgen.

Doorbraak van slimme technieken

Veel van deze voorbeelden – robotica, drones, apps die gebruik maken van Big Data, 3D-printers – zijn toepassingen die al langere tijd op het randje van doorbraak balanceren. Veel mensen twijfelen nog of robots en drones wel écht nodig zijn, zeker gezien de allerhande privacy-zorgen. Een crisis als deze laat maar al te goed zien waarom het juist wel waardevol is. Robots en drones zijn altijd inzetbaar, ook op plekken of bij patiënten waar je liever geen mensen voor inzet. Robots en drones worden niet moe en kunnen niet besmet raken.

Dit is ook de tijd dat 3D printen het verschil kan maken. Er kan met deze techniek altijd en overal geproduceerd worden – met modellen die aangepast kunnen worden als de situatie daarom vraagt. Precies de juiste producten  leveren in precies de juiste hoeveelheid: dat is waar 3D-printers in uitblinken.

there’s always a silver lining on the horizon

De Engelsen zeggen het zo mooi: ‘there’s always a silver lining on the horizon.’ Uit iedere situatie, hoe naar dan ook, kan altijd wel iets positiefs gehaald worden. Wellic

In mijn vorige artikel schreef ik al over de innovatie die dankzij het Coronavirus aan de dag wordt gelegd. Vanuit steeds meer industrieën wordt er hard gewerkt om deze crisis het hoofd te bieden. Bedrijven die normaal gesproken in een hele andere sector actief zijn, maar nu hun inkomsten zien kelderen, zetten zich op een creatieve wijze in voor zorg(personeel), zieke patiënten of andere partijen die het nu zwaar hebben.

 

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen