Amazon Echo of Google Home, wat zijn de verschillen?
Het debat over wie de beste voice-controlled assistent is, is al geruime tijd gaande. Aan de ene kant hebben we het paradepaartje van Google: de Google Home, met recente uitbreidingen in de vorm van de compactere Home Mini en Home Max. Aan de andere kant gooit Amazon hoge ogen met haar Amazon Echo, oftewel Alexa. Beide devices beloven hetzelfde: een spraakgestuurde hub voor al je slimme home-applications. Door Google en Alexa kun je je huishouden een stuk efficiënter – en levendiger! – maken. Wat zijn de verschillen tussen de google home en amazon echo?
Verschillen Amazon echo en Google Home
Veel mensen twijfelen welke van de twee voor hen de beste keuze is. Belangrijk om hier goed over na te denken. Het apparaat zal immers na verloop van tijd aanvoelen als een extra gezinslid, vol met unieke karaktertrekjes en bijzondere capaciteiten. Beide hebben zo hun voordelen, maar ook zeker bepaalde nadelen. Benieuwd naar jouw best fit? Ik bekeek beide.
‘HEY, GOOGLE…’
De apparaten reageren allebei zodra je hun naam zegt. In het geval van Google kun je met een ‘Hey, Google’ of ‘Ok Google’ een reactie krijgen. Alexa begint al met je te praten als je haar bij haar naam noemt. Een vrouwenstem zal je begroeten, die desgewenst een Amerikaans, Canadees, Brits of Indiaas accent kan opzetten.
Google Home, daarentegen, heeft zowel mannen- als vrouwenstemmen in haar arsenaal. Je kunt kiezen uit 8 stemmen, met nieuwe stemmen op de planning. Eentje daarvan is een soulful mannelijke stem, à la John Legend, die hopelijk tegen het eind van dit jaar beschikbaar wordt gemaakt in de app.
‘GOOD TALK, ALEXA’
Waar vroeger een van de grootste frustraties nog was dat de persoonlijke assistent niet onthield wat er gezegd was, en daardoor iedere keer opnieuw ‘wakker gemaakt’ moet worden met de ‘Hey, Google’ of ‘Alexa?’. Frustrerend als je een follow-up vraag wil stellen naar aanleiding van een vlak daarvoor gegeven antwoord.
Google heeft deze functie ‘continued conversation’ genoemd. Zonder het ‘wake word’ te zeggen, kun je follow-up vragen stellen. Ze heeft zo door wanneer je een gerelateerde vervolgvraag stelt en kan daarop inspelen. Amazon heeft gekozen voor de term ‘follow-up mode’, waarbij je binnen een paar seconden na het gegeven antwoord door kan vragen. Deze functie moet wel handmatig aangezet worden in de app en werkt (nog) niet als Alexa muziek afspeelt of een soortgelijke taak uitvoert.
Ook hebben beide devices er soms nog moeite mee om te herkennen wat een follow-up is. Zo is Alexa getraind om alleen op specifieke triggers te reageren en onderscheid te maken tussen een echt gesprek en achtergrondruis, zoals een TV of radio. Al blijft dit een uitdaging: ook van Google is bekend dat ze regelmatig meepraat met je favoriete tv-serie. Dit werd nog eens pijnlijk duidelijk nadat een Southpark aflevering vorig jaar de Alexa’s en Google’s van kijkers op hol liet slaan en leidde tot een zwik alarmtijden en een ietwat raar boodschappenlijstje.
DEVICE COMPATIBILITY
Google heeft onlangs naar buiten gebracht dat haar Google Home nu compatible is met meer dan 5,000 smart home applicaties. Een forse verbetering ten opzichte van eerdere jaren: halverwege 2017 stond de teller nog ‘slechts’ op 1,000 mogelijkheden tot integratie. Onder de huidige toepassingen vallen onder meer de algemene slimme verlichting-mogelijkheden, waaronder Philips Hue, en bewakingscamera’s en thermostaten van Nest. Ook de goedkope lijn slimme verlichting van IKEA, Trådfri, werkt inmiddels met de Google Assistent, net zoals slimme sloten en bewegingssensoren.
Alhoewel Google op dit punt dus flink verbeterd is, steelt de Amazon Echo nog de kroon met haar collectie van meer dan 12,000 slimme home-devices. Hieronder bevinden zich onder meer Ring videodeurbellen en Jena-Air slimme keukenapparatuur. Technisch gezien zou je dus al Alexa de opdracht kunnen geven om je koffiezetter aan te zetten. Of om te checken wat de inhoud van je koelkast is. Dit kan eventueel in combinatie met de Echo Show en Echo Spot, Amazon’s slimme devices voorzien van een beeldscherm.
KINDVRIENDELIJKHEID
Beide apparaten bieden ook genoeg voor de kids. Zo hebben beide een breed assortiment van spelletjes – van quizzen tot aan dierengeluiden herkennen en van avonturenspellen tot aan Mad Libs. Ook bieden ze een indrukwekkend aanbod aan moppen en raadsels (aldus Google: “What did the vinaigrette say to the refrigerator?” “Close the door, I am dressing!”).
Al is het niet alleen lachen en pret. Zo heeft Google Home een “Pretty Please” functie, waarbij jonge kinderen leren om op een beleefde manier tegen de assistent te praten. Ook kunnen ze hun huiswerk doen, zowel met behulp van Google als met Alexa, met een hoop reken- en taalspelletjes en een grote hoeveelheid feitjes over de wereld om ons heen. Beide bieden ook een voorlees optie.
Amazon heeft onlangs zelfs speciale hardware voor kinderen uitgebracht. Zo komt de Amazon Echo Dot Kids Edition in vrolijke kleuren, zoals rood, groen en blauw. Hierop staan een groot aantal kinderopties, waaronder een kinderslot, een automatische ‘shut-down time’ en voorgeprogrammeerde spelletjes en verhaaltjes.
VERBINDING MAKEN MET DE SMART SPEAKER
De software waarop de Google Home en Amazon Echo gebouwd zijn, is nog volop in ontwikkeling. Dit blijkt vooral uit de mogelijkheden waarop ze steeds meer als een assistent in je dagelijks leven kunnen fungeren. Op beide apparaten is het al mogelijk om het weerbericht of verkeer te checken, lijstjes te maken, een Uber te bestellen, online te shoppen en een kaartje voor de bioscoop te kopen. Er is druk gesleuteld aan manieren waarop berichten verstuurd kunnen worden, terwijl er telefoontjes gepleegd kunnen worden. Geef Google of Alexa de opdracht om een lokaal bedrijf of een vriend te bellen, waarna je speaker fungeert als telefoon.
De meeste mensen zullen al bekend zijn met de recente Duplex-optie die ontwikkeld is voor de Google Assistant. Tijdens de demonstratie hiervan belde de Google Assistant met een lokale kapsalon om een afspraak in te plannen, en met een restaurant om een reservering te maken. De stem was levensecht, waardoor niemand het vermoeden zou hebben dat het eigenlijk de software was die het gesprek voerde. Dit werd nog versterkt door een aantal wel erg menselijke ‘ah’ en ‘uh’ geluiden, samen met een aantal stiltes in het gesprek. Kijk en beluister dit fragment hier terug.
DE MINI-VERSIES: Home Mini en Echo Dot
Zowel de Google Home als de Amazon Echo hebben inmiddels gezinsuitbreiding gekregen, onder meer met een kleiner zusje. De Home Mini en de Echo Dot zijn kleinere versies, die gebruikt kunnen worden als uitbreiding. Zo kan de Echo Dot gebruikt worden als speaker, wekker of nieuwslezer in de ochtend (‘Alexa, read news headlines’). Een ideale verlenging van de grote zus, dus.
De Home Mini kan dit alles ook, met een extra optie: de ‘broadcast’-optie. Hiermee kun je een boodschap zenden naar alle andere Google Home devices. Stel, je zit in de eetkamer te wachten op je kinderen – in hun slaapkamers – en op je man – in de garage. Als in al deze ruimte Home Mini’s staan, kun je ze vertellen op te schieten omdat anders het eten koud wordt (‘Google, broadcast “Dinner is ready, hurry up”’). Een nuttige extra!
PRIJS HEAD-TO-HEAD
Beide producten zijn helaas nog niet te verkrijgen in Nederland. Al zijn er voldoende manieren op ze te importeren vanuit het buitenland, houd er wel rekening mee dat Nederlands nog geen taal is die deze virtuele assistenten kennen. Communicatie en commando’s zullen dus in het Engels gegeven moeten worden.
Retailprijzen in het buitenland lopen voor beide producten niet veel uiteen. Zo kost de Google Home $130 en de Amazon Echo $100, terwijl de Home Mini en Echo Dot beiden $50 kosten.
WELKE IS BETER?
Lastig te zeggen. Verschillen Amazon echo en Google Home zijn vooral berust op persoonlijke voorkeur. Beide apparaten functioneren prima en zijn een gegarandeerde goede toevoeging aan het huishouden. Echter is de Amazon Echo net wat voordeliger geprijsd en biedt het meer integraties met smart home applicaties, iets wat doorslaggevend kan zijn.
Al wordt Google over het algemeen ervaren als een vriendelijkere interface die de gebruiker echt ‘begrijpt’, en daarin ook persoonlijker, gevatter en sneller reageert op het gevraagde. Daarbij heeft Google Home een groot voordeel dat ‘Google’ heet: als de nummer 1 zoekmachine ter wereld, is het in staat om al je vragen efficiënter te beantwoorden en meer feitelijke informatie te delen. Daarbij houdt het bij wat je vertelt en waar je op zoekt, zodat er steeds gerichtere antwoorden gegeven kunnen worden. Specifieke vragen waar Alexa nog wel eens op vastloopt, beantwoordt Google in een handomdraai.
Sommige mensen gaan af op design. De cilindervormige Amazon Echo lijkt op de doorsnee-speakers, terwijl de meer gedesignde witte Google Home nog het meest iets wegheeft van een futuristisch wijnglas. De onderkant kan gekozen worden in verschillende vrolijke kleuren. Wellicht iets wat het overwegen waard is, zodat jouw gekozen device matcht met je interieur.
Je moet dus echt kijken naar wat voor jou het belangrijkst is. Prijs en smart home compatibiliteit? Of toch superieur intellect en persoonlijkere feedback? Wat je ook kiest, je zult niet snel een verkeerde keuze maken. Beide apparaten zullen een ideale persoonlijke assistent blijken.