Wat is IoT?

Internet of Things

Internet of Things in 90 seconden

In dit korte filmpje laat ik in 90 sec zien wat IoT is......

“Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.”

Bron: Oxford dictionaries

E-Learning: in 2 uur alles leren over IoT

Na afloop van de Masterclass Internet of Things heb je een totaalbeeld van wat IoT is, wat je ermee kunt en hoe je een IoT project aanpakt. Je krijgt voldoende ondersteunend materiaal om zelf IoT te positioneren in je eigen organisatie en/of bij je klanten. De training is niet technisch maar geeft wel een goed totaalbeeld van de onderliggende technieken. Na het volgen van deze training kun je zelf nieuwe businessmodellen identificeren voor je eigen organisatie. Je bent je bewust van (beveiligings) risico’s, allemaal gebaseerd op onze dagelijkse ervaring bij klanten, nationale en internationale A-merken.

Zo dat was de definitie en intro. Maar hoe werkt het nu eigenlijk?

Een IOT-systeem bestaat uit een aantal losse onderdelen die met elkaar communiceren. Sommige meten alleen iets, sommige verzamelen gegevens, sommige sturen commando’s en sommigen doen dit allemaal.

Deze onderdelen staan soms enkele centimeters uit elkaar en soms ook aan de andere kant van de wereld. De onderdelen kunnen via internet (of andere wijze) met elkaar communiceren (maar de term Internet in IoT heeft meer betrekking op dat men een netwerk van apparaten met elkaar laat communiceren zoals op het internet computers met elkaar communiceren).

Ook kun je nog informatie over het apparaat, het gebruik van het apparaat en de gebruiker verzamelen, verspreiden, verkopen (wat op zichzelf een nieuwe soort klantenbinding of een nieuwe inkomstenstroom kan opleveren).


Dus wat is het?

  • Apparaten die iets meten. Bijvoorbeeld snelheid van treinen en dit doorgeeft aan de trein-verkeersleiding;
  • Of een frisdrankautomaat die aangeeft dat de Cola moet worden bijgevuld;
  • Deze herkent dat jij voor hem staat (door je iPhone wifi/bluetooth) en toont je op het scherm sneakers, omdat je daar juist op hebt gezocht op internet;
  • Een lantaarnpaal ziet je aankomen en gaat feller branden;
  • Een lantaarnpaal meet de mate van luchtvervuiling en stuurt dit door naar een computer welke dit analyseert;
  • Onderweg naar huis zet je met je telefoon vast de verwarming aan in de woonkamer;
  • Op basis van wat je nodig hebt wordt je op je telefoon langs de juiste schappen geleid in een groot warenhuis;

Netwerken

Beveiliging

Smart Data en Actie

Sensoren

[socialbuttons]

Wil je nog meer weten?

Voorbeelden, inspiratie en technieken