Wishlist voor de feestdagen: IoT Gadgets, inspiratie voor business opportunities
14 december 2020 
in Gadgets
5 min. leestijd

Wishlist voor de feestdagen: IoT Gadgets, inspiratie voor business opportunities

De feestmaand december is alweer in volle gang. Met Sinterklaas nog maar net het land uit, zijn de voorbereidingen voor kerst en de jaarwisseling alweer in volle gang. Wat gaan we eten voor het kerstdiner? Welke outfit moet ik aantrekken? Maar ook: wat zal ik dit jaar onder de kerstboom leggen? Het zijn flinke hoofdbrekers in menig huishouden. Wat heeft deze persoon al, waar houdt hij van, en wat zullen andere mensen geven? Dankzij de moderne technologie is deze taak al een stuk gemakkelijker geworden. Websites waarop gemakkelijk wensenlijstjes gemaakt en geüpdate kunnen worden. Apps waarmee je, na het opgeven van iemands’ hobbies en interesses, gepersonaliseerde suggesties voor cadeaus krijgt. En natuurlijk de grote internetretailers, die in deze feestmaand speciale acties en aanbiedingen bieden en next-day-delivery beloven. Ben je echter op zoek naar iets unieks, iets wat helemaal van deze tijd is? Heb je geen inspiratie maar zoek je cadeau inspiratie voor de IoT gadgets liefhebbers onder je geliefden? Dan helpen we je graag op weg met de slimme verlanglijst – ook de Kerstman wordt immers steeds meer hi-tech!

Vertaal naar Business Opportunities

Leuk natuurlijk zo’n wishlist maar het gaat vanuit Internet of Things Nederland natuurlijk ook juist om de Business Opportunities. De gadgets doen het goed maar hoe vertaal je de techniek die er gebruikt wordt naar concrete mogelijkheden voor jouw bedrijf?

VOOR DE STAR WARS FAN

Zeker nu er een nieuwe film uit is in deze succesvolle sci-fi franchise, stijgt de hype rondom Luke Skywalker, 3-CPO, Chewbacca, R2D2 en al hun vrienden weer tot grote hoogtes. Stormtroopers, Yoda-figuurtjes, maar ook nabouwsels van de beroemde robots: de merchandise vindt minstens net zo gretig aftrek.

Een van de meest felbegeerde gadgets is de futuristische BB-8 robot, de Sphero Star Wars BB-8 App Controlled Robot.  Het levensechte figuurtje wordt aangestuurd door je smartphone en leert te reageren op het geluid van je stem – die hij uiteindelijk ook leert herkennen! – en kan zowel holografische video’s opnemen als projecteren. Hoe meer tijd je met je kleine metgezel doorbrengt, hoe slimmer hij wordt: zijn persoonlijkheid wordt steeds uitgesprokener in jullie interactie, en daarin blijkt hij ook best eigenwijs te zijn!

Prijs: ++. BB-8 verkoopt voor $129,99 – zo’n € 110,- exclusief verzendkosten.

VOOR DE WIELRENNER

Iedereen heeft wel zo’n familielid of vriend die er het liefst iedere dag op uittrekt met zijn fiets. Wielrennen in de bergen, of gewoon lekker een rondje fietsen door de natuur: het maakt ze niet uit, zolang het hen maar in het zadel brengt. Voor hen is de BeeLine een absolute uitkomt. Dit is een slim navigatiesysteem, speciaal ontwikkeld voor fietsen, die je gemakkelijk kunt bevestigen aan je stuur.

En nee, het is niet simpelweg een versie van Google Maps of iets soortgelijks, die immers ook fietsroutes bieden. Met de BeeLine heeft de fietser veel meer vrijheid, zonder het gevoel te hebben continu op te moeten letten om niet de afslag te missen. Het systeem geeft namelijk geen stap-voor-stap instructies, maar vertelt je enkel welke richting je op moet, en hoe lang je nog moet fietsen om er te komen.

Een soort kompas, dus. Deze wijst alleen niet naar het noorden, maar naar je bestemming. Je kunt zo zelf kiezen wanneer je wilt afslaan, of toch nog iets langer door wilt gaan op je huidige weg. Nooit meer een vaag zijstraatje missen, en veel ontspannender! Wil je toch wel wat meer specifieke instructies om er zeker van te zijn dat je niet teveel van de optimale route afwijkt? Dan kun je ook punten toevoegen – zoals een kruispunt of een brug.

Prijs: +. De BeeLine computer is te koop voor $99,- – zo’n € 84,- exclusief verzendkosten.

 VOOR DE JONGE OUDER

Baby’s staan bekend om een ding: de enorme hoeveelheid luiers die ze verbruiken. Menig moment van de dag wordt dan ook doorgebracht op de verschoontafel. Wat is er dan beter voor de tech-bewuste ouder dan een slimme verschoontafel? Eentje die onder meer helpt met het bijhouden van baby’s afmetingen en gewicht?

Dat kan nu, met de Hatch Baby Smart Changing Pad. Deze houdt alle statistieken over de gezondheid en groei van je baby bij: van hun voedselinname tot aan slaapgedrag en hun lengte en gewicht. Dit alles wordt opgeslagen in de bijbehorende app, waar overzichtelijke grafieken de ontwikkeling weergeven. En, als kers op de taart: het kan ook nog gebruikt worden als ‘traditionele’ verschoontafel.

Prijs: ++. Wellicht wat prijzig voor een babyshower, met zijn $129,- (+/- € 110,-).

VOOR DE REIZIGER

Je weet wel, dat ene familielid dat constant op zakenreis is en op social media foto’s deelt vanuit exotische plaatsen als Hong Kong, Singapore, San Francisco, Barcelona, Dubai en Toronto? Grote kans dat je hem of haar een groot plezier doet met de Bluesmart koffer. Het kwalificeert als handbagage, en is een enorme hub van technische gadgets en andere handigheidjes.

Zo is het onder meer voorzien van een oplader voor je smartphone, een locatie-tracker (handig als je koffer bij aankomst maar niet op de bagageband verschijnt), een ingebouwde digitale weegschaal (zodat je koffer nooit meer te zwaar is), en een slim slot, dat zichzelf automatisch afsluit zodra je een bepaalde afstand van de koffer af bent. Al gaat er in dit laatste geval ook een alarm af, zodat je je koffer nooit meer ergens per ongeluk achterlaat. Enne, de slimme koffer synchroniseert met je smartphone om je reisschema op te slaan en notificaties hierover te sturen. De koffer wijst je in dit geval letterlijk de weg!

Daarnaast ziet het er super professioneel uit. Het stylish design is voorzien van een handig, makkelijk toegankelijk compartiment voor je laptop, tablet en andere apparatuur.

Prijs: +++. Niet voor iedereen: de Bluesmart kost een whopping € 375,-.

VOOR DE HOBBYKOK

En dan voor de enthousiaste hobbykok die een grote hand heeft gehad in het kerstdiner. Ook de keuken wordt steeds slimmer, en gadgets die gebruikt kunnen worden bij het koken steeds geavanceerder. Een goed voorbeeld hiervan is de Drop Scale, een Bluetooth-aangestuurde keukenweegschaal die samenwerkt met een app vol recepten. Zo simpel, dat zelfs de hopeloze partner van de familiekok ermee overweg kan, mocht dit nodig zijn.

De app bevat al honderden gratis, interactieve recepten en handleidingen voor het bereiden van gerechten. Deze leidt de kok stap voor stap naar het eindresultaat, daarbij ondersteund door de verbonden weegschaal die automatisch berekent hoeveel nodig is van ieder ingrediënt, gepersonaliseerd voor de door jou gewenste hoeveelheid, de hoeveelheid mensen die je wilt voeden, of de ingrediënten die jij wel of niet wilt gebruiken.

 Prijs: +. De Drop Scale kan al in jouw keuken staan voor $79,95, wat neerkomt op € 68,-.

 VOOR DE KATTENVROUW

De kattenvrouw in de familie kan ook haar hart ophalen met Internet of Things toepassingen. Als ze dan toch gedwongen wordt om tijdens de feestdagen tijdelijk gescheiden te zijn van haar geliefde viervoeters, kun je haar gegarandeerd blij maken met de Petcube. Niet alleen geschikt voor katten, trouwens, maar ook een uitkomst voor honden, cavia’s, hamsters, vissen, vogels… of welk dier zich dan ook in je huis bevindt.

Met de Petcube kun je niet alleen je dier in de gaten houden, maar ook van afstand spelletjes met ze spelen. Dit is een kleine verbonden kubus voorzien van een camera, bewegingssensoren en een laserspeeltje dat een gegarandeerde hit zal zijn. Dit alles kan met je smartphone bestuurd worden. Dankzij de camera en ingebouwde zoom-functie kun je altijd zien wat je huisdieren doen. Ook zit er een microfoon en speakers op, zodat je met ze kunt praten en hen ook kan horen. Handig voor een goed gesprek.

En als extra bonus? De laatste versie van de Petcube kan ook gevuld worden met snoepjes, die vervolgens – met een swipe op je smartphone – op je dier afgevuurd kunnen worden.

Prijs: +++. Dierenliefde is niet gratis. De Petcube kan al de jouwe zijn voor € 249,-.

En wat is de outcome qua Business Opportunities van deze IoT Gadgets?

Heb je wat inspiratie opgedaan? Welke opportunities zie jij voor je eigen business, of die van de klant? Kun jij de slimme verschoontafel voor baby’s vertalen naar kansen? Wat als je iets continue kan wegen, meten en/of weet waar iets zich bevind? Hoe iets zich ontwikkelt…..

Ik ben erg benieuwd en wens je bovenal mooie feestdagen met veel IoT inspiratie!

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen