IoT Platform toepassingen en voorbeelden van Amazon, Microsoft Azure, Google Cloud en IBM Watson
28 januari 2018 
2 min. leestijd

IoT Platform toepassingen en voorbeelden van Amazon, Microsoft Azure, Google Cloud en IBM Watson

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar manieren waarop ze het Internet of Things kunnen implementeren in hun bedrijfsvoering, waarbij ze met het internet verbonden applicaties en sensoren inzetten. Hierdoor ontstaat er een groeiende behoefte aan een platform voor het opslaan, bijhouden en analyseren van alle verzamelde data.

Het goede nieuws? Er zijn op het moment al meerdere opties beschikbaar in de markt, ingezet door de grote spelers in cloud-technologie – waaronder IBM, Amazon, Google en Microsoft. Ook kleinere, meer op het industriële gebruik gerichte oplossingen zijn inmiddels in grote aantallen aanwezig. Dit maakt het nogal een opgave om een keuze te maken voor een platform, zeker nu alle spelers roepen het gemakkelijkste en slimste platform te zijn.

WAT IS EEN IOT PLATFORM?

Een IoT device is in staat om verbinding te maken met andere IoT devices en applicaties. Zo kan het data doorsturen of ontvangen. Echter zit er nog een cruciale link tussen de sensoren en/of devices die data meten en het data-netwerk waarmee het verstuurd kan worden. Deze cruciale link is het platform.

Een platform verbindt een netwerk met sensoren en devices; en voorziet daarbij in analyses en inzichten, gebruik makend van applicaties die in de backend van de app draaien, om bruikbare feedback te verkrijgen uit de enorme hoeveelheden data die de sensoren en devices oppikken, versturen of ontvangen.

Simpel gezegd is een platform een verzameling van componenten die een ontwikkelaar in staat stelt om devices of sensoren te gebruiken, (op afstand) data te verzamelen, verbinding te garanderen, en voor het algemene device/sensor management.

TOEPASSINGEN van een IoT Platform

Dankzij de groeiende populariteit van het Internet of Things beseffen steeds meer tech bedrijven dat juist dergelijke platforms een enorme kans bieden. En alhoewel er letterlijk honderden bedrijven zijn die zich focussen op het ontwikkelen van IoT platforms, waaronder een flink aantal start-ups in de tech industrie, hebben de grootste spelers op de markt hier al een flinke voorsprong in genomen.

Niet gek: bedrijven die zich bezighouden met IoT oplossingen, laten gemiddeld een 28% hogere omzet zien dan hun tegenhangers die (nog) niet actief zijn in dit gebied. De verwachting is dat, zeker gezien deze enorme groeipotentie, een enorme markt zal openen. De ‘grote jongens’ proberen hier alvast een graantje van mee te pikken.

Zo heeft Amazon vorig jaar haar AWS (Amazon Web Services) IoT platform onthuld, die het gemakkelijker maakt om sensoren te verbinden voor talloze applicaties, waaronder Smart Homes en de auto-industrie.

Microsoft heeft zich ook toegelegd op het ontwikkelen van producten voor het Internet of Things, en heeft hiervoor de Azure IoT suite geïntroduceerd. Deze bevat onder meer de Azure Stream Analytics, waarmee in real-time enorme hoeveelheden data verwerkt kunnen worden.

IBM heeft met haar Watson platform ook een invloedrijke positie weten te verwerven. Met Watson kunnen alle IoT toepassingen vanaf een enkel platform bediend worden. Net zoals haar concurrenten is ook dit platform cloud-based, en stelt het de gebruiker in staat om nagenoeg real-time data te ontvangen, analyseren en versturen.

Ook Google kan niet achterblijven: de tech-gigant claimt met Google Cloud één van de beste IoT toepassingen in huis te hebben. Met Cloud IoT Core kunnen enorme hoeveelheden data verwerkt worden; terwijl geavanceerde analytics vergaard wordt dankzij Google’s Big Query en Cloud Data Studio.

MAAR WELK IOT PLATFORM IS DE BESTE?

De toekomst zal moeten uitwijzen welk (of welke) platform(s) een dominante plek in de markt zullen veroveren. Net zoals bij de meeste IoT-ontwikkelingen zal de speler die het snelst inspringt op de nieuwste veranderingen en ontwikkelingen in de markt de grootste winst weten te realiseren. Tot die tijd kunnen bedrijven op zoek naar een geschikt platform een overwogen beslissing maken aan de hand van de unieke kenmerken en sterke punten van elk.

Zie ook: Hoe selecteer ik een IoT Platform?

10 valkuilen / risicos en daarmee aandachtspunten voor selectie van een IoT Platform

 

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen