Smart Health: IoT in de gezondheidszorg; Preventie, Monitoring en Eerste Hulp met gebruik van IoT
19 januari 2018 
3 min. leestijd

Smart Health: IoT in de gezondheidszorg; Preventie, Monitoring en Eerste Hulp met gebruik van IoT

Waar men vroeger bij lichamelijke of fysieke ongemakken nog de telefoon oppakte om een afspraak te maken bij de huisarts – of binnenliep op het vastgestelde spreekuur van je dokter -; wordt dit steeds verder overgenomen door real-time diagnostisering en behandeling. De mogelijkheden van Smart Health zijn onbeperkt.

Dan gaat het niet alleen om de exponentieel groeiende hoeveelheid apps en websites waarbij je aan de hand van de symptomen een lijstje terugkrijgt met bijpassende ziektes of aandoeningen, inclusief een voorgesteld behandelplan of aangeraden medicatie. Al is dit een gegarandeerde irritatie voor menig arts: patiënten komen regelmatig met een lijstje de behandelkamer binnen en houden stug vol dat zij inderdaad lijden aan een al dan niet ernstige, al dan niet chronische ziekte – terwijl de werkelijke oorzaak een veel simpelere en onschuldigere aandoening betreft.

Dit heeft dokters wat sceptisch gemaakt over de rol van internet in de gezondheidszorg. Immers hebben zij vaak meer dan tien jaar besteed aan hun intensieve opleiding tot dokter; waarom zou een patiënt – enkel gewapend met wat online vergaarde data – het in hemelsnaam beter kunnen weten?

IOT IN DE GEZONDHEIDSZORG

Toch wordt al flink beargumenteerd dat internet wel zeker veel waarde kan toevoegen aan de gezondheidszorg: zowel voor de patiënt zelf als voor de behandelaar. Zo lopen steeds meer mensen rond met smartphones of smartwatches die je hartslag in de gaten houden, of je bloeddruk. Hoeveel je loopt, hoe lang je stilzit, en wat je allemaal binnenkrijgt aan eten en drinken. Ook kun je via allerlei apps en websites op afstand in contact komen met een medische professional.

Tegelijkertijd worden in ziekenhuizen patiëntendossiers digitaal bijgehouden en infusen via het internet aangestuurd. Chirurgen kunnen steeds nauwkeuriger opereren dankzij slimme toepassingen, terwijl sensoren in het bed van de patiënt diens status bijhouden. Dankzij de implementatie van IT- en IoT oplossingen kan de enorme hoeveelheid data die continu vergaard wordt gestroomlijnd worden. Hier moet vaak op vrij korte termijn actie op worden ondernomen en adequate documentatie van bijgehouden worden.

SMART HEALTHCARE

Smart Healthcare omvat alle toepassingen die erop gericht zijn om de gezondheidszorg en – bij extensie – alle tools voor zelf-monitoring te verbeteren en slimmer te maken. Dit kunnen slimme manieren zijn om documentatie op te slaan en makkelijker toegankelijk te maken, bijvoorbeeld door het gebruik van tablets en scantoepassingen in plaats van handgeschreven patiëntendossier; of slimme manieren om patiënten te monitoren. Denk hierbij aan de slimme hartslagmeters, bloeddrukmeters of infusen.

Ook kunnen ook medische behandelingen en ingrepen versimpeld worden dankzij het Internet of Things. Zo hebben robot-aangestuurde chirurgische armen onlangs al veel aandacht gekregen, evenals 3D-geprinte organen en lichaamsdelen. IoT toepassingen zijn dus enorm, variërend van preventie tot aan monitoring, en van eerste hulp tot aan (ziekenhuis)behandeling.

Voor elk van deze categorieën zijn reeds bestaande oplossingen onder meer:

TER PREVENTIE:

Denk hierbij aan de welbekende wearables, zoals de FitBit. Slimme bandjes, horloges of andere accessoires die belangrijke gezondheidswaarden in de gaten houden, zoals hartslag, bloeddruk en temperatuur. Ook kunnen deze actief bijdragen aan een goede gezondheid, in de vorm van activiteitsmeters, stappentellers en calorieën-tellers. Voor diabetespatiënten kan het leven dusdanig verbeterd worden met slimme insulinepompen, die hun bloedsuikerpeil in de gaten houden en extra dosissen insuline kunnen afgeven, vaak zonder dat de patiënt het zelf door heeft of actie moet ondernemen.

MONITORING

Ook voor patiënten die gediagnosticeerd zijn met een bepaalde afwijking of om andere redenen in de gaten gehouden moeten worden, kan het IoT veel betekenen. Voorbeelden hiervan zijn bloedwaardemeters, waarmee de patiënt zelf zijn bloed kan prikken om bepaalde waardes te achterhalen, bijvoorbeeld voor het meten van iemands nierfunctie. Mocht iemands nier dusdanig beschadigd of slechtfunctionerend zijn, kan er gekozen worden voor een draagbare kunstnier, Dit lijkt op een draagbare dialyse-machine, die iemand op een brede riem rond zijn middel draagt. Ook kunnen sensoren in de woonruimte helpen bij het monitoren van iemands’ activiteit en gezondheid: denk daarbij aan sensoren in de vloerbedekking, het beddengoed, de keuken en in stoelen en banken.

EERSTE HULP

In het geval van acute noodgevallen of ernstige ongelukken, is de tijdige alarmering en ingreep door medische professionals cruciaal. Vaak maken de eerste paar minuten het verschil tussen leven en dood. Zich goed beseffend wat de impact kan zijn, biedt het Internet of Things inmiddels enkele oplossingen voor trauma-personeel. Denk hierbij aan drones, die als de hulpdiensten niet snel genoeg ter plekke kunnen zijn of voor afgelegen plekken, levensreddende hulpmiddelen ter plaatse kunnen brengen en een videolink tot stand kunnen brengen waarmee omstanders gecoacht kunnen worden in het gebruik ervan.

Voor iets minder dringende eerste hulp vragen zijn erop aardig wat IoT producten op de markt; zoals slimme EHBO koffers, die aangeven wanneer ze bijgevuld moeten worden, en slim verband en pleisters, die het genezingsproces van een wond bijhouden.

ZIEKENHUIS

Binnen het ziekenhuis zijn er eveneens talloze toepassingen die steeds meer met het internet verbonden worden. Zeker niet in de laatste plaats de elektronische patiëntendossiers, waarin alle foto’s, scans, uitslagen en verslagen opgeslagen worden op tablets, evenals gegevens over gegeven medicatie en behandelingen. Op ieder moment kunnen deze – ook van afstand – door de artsen worden ingezien en aangepast, bijvoorbeeld door veranderingen in medicatie of het behandelplan.

WAAROM SMART HEALTH?

Dankzij slimme oplossingen kan er met minder mankracht en op efficiëntere wijze hulp geboden worden aan hen die dit nodig hebben; maar ook kunnen er grote stappen gezet worden op het vlak van preventie en tijdige alarmering, om een eventuele afwijking of ziekte vroeg genoeg te herkennen en behandelen, voordat duurdere en intensievere middelen ingeschakeld moeten worden.

Het is niet alleen Smart Health door de slimmigheden in toepassingen, maar ook zeker Smart Health vanuit het oogpunt van de patiënt: het comfort en gevoel van veiligheid wordt vergroot als de patiënt weet dat het op een non-intrusieve wijze 24 uur per dag in de gaten gehouden wordt – en dat, mocht dit nodig zijn, hulp direct ingeschakeld kan worden.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Bronnen 3Bplus artikelen smart homes - 3Bplus
Reactie plaatsen