Bitcoin mining op z’n best: alles over bitcoin mining op zonne-energie
11 januari 2023 
3 min. leestijd

Bitcoin mining op z’n best: alles over bitcoin mining op zonne-energie

De Bitcoin mining industrie is booming en maakt een explosieve groei door. Maar ik weet niet of je het al wist: Bitcoin mining slurpt energie! Het is verantwoordelijk voor 0,5% van het wereldwijde energieverbruik. Gelukkig kunnen er ook duurzame energiebronnen worden ingezet. De ene na de andere Bitcoin ‘mining farm’ opent haar deuren, draaiende op duurzame energie – waarvan zonne-energie een voorbeeld is. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van Bitcoin mining op zonne-energie. Wat is Bitcoin mining precies en waarom biedt zonne-energie een goede oplossing? 

Wat is Bitcoin mining en waarom verbruikt het zoveel energie?

Je kent vast de bekende cryptomunt wel: het digitale anonieme betaalmiddel. Cryptocurrency werkt, in vergelijking tot fysiek geld, zonder centrale bank of centrale beheerder. De Bitcoin, geïntroduceerd in 2009, is de succesvolste cryptovaluta. Omdat het vrij eenvoudig is om te beleggen in Bitcoin neemt de populariteit hiervan in rap tempo toe. 

Het proces waarbij nieuwe Bitcoin munten worden gecreëerd, wordt Bitcoin mining genoemd. En omdat het beleggen in cryptomunten steeds populairder wordt, moeten er meer Bitcoins worden bijgemaakt. Maar hoe meer mensen gebruik maken van Bitcoin, hoe moeilijker het is om nieuwe Bitcoins te creëren. Dat is ook precies de reden waarom Bitcoin mining zoveel energie verbruikt. Ook de zogenaamde hashrate – de gezamenlijke rekenkracht van Bitcoin miners om het netwerk tegen cyberaanvallen te beschermen – stijgt enorm. Er is dus steeds meer energie nodig om Bitcoins te maken én vervolgens te beschermen. Als laatste kost het ook energie om het Bitcoin netwerk te onderhouden, denk hierbij aan transacties en verschillende software. 

Goedkoop en duurzaam Bitcoin mining 

Zoals je hebt gemerkt kan Bitcoin mining een dure hobby worden. Daarom zijn grote Bitcoin bedrijven altijd op zoek naar de laagste energieprijs. En het goede nieuws is dat duurzame energie vaak goedkoper is dan fossiele energie. Dit komt doordat duurzame energiecentrales een vaste en grote hoeveelheid stroom produceren, terwijl het verbruik in de regio per dagdeel of maand kan verschillen. Omdat duurzame energiecentrales met energie overschotten zitten, verkopen ze deze energie overschotten voor een lagere prijs. Deze lage prijs is gunstig voor Bitcoin miners, want hierdoor kunnen ze hun winstmarge vergroten en goed op de markt blijven concurreren. Veel ‘mining farms’ nemen dus grotendeels afscheid van fossiele energie en verwelkomen alternatieve vormen van energie. 

Bitcoin miners en duurzame energiecentrales: win-win situatie 

Er vindt ook een heuse win-win situatie plaats als we kijken naar duurzame Bitcoin mining. Zoals eerder vermeld profiteren Bitcoin miners van de lage energieprijzen. Maar ook de duurzame energiecentrales halen hier grote voordelen uit. De duurzame energieproducenten hebben meer potentie winstgevend te zijn en daarom meer kans om duurzame energie te blijven produceren. Ook wordt de energie die anders verloren zou gaan nu nuttig gebruikt door de Bitcoin miners. 

Verschillende soorten duurzame Bitcoin mining 

Mining farms schieten als paddenstoelen uit de grond. En gelukkig kiezen de meesten ervoor hun energie duurzaam op te wekken. In El Salvador wordt er bijvoorbeeld vulkanische energie gebruikt om Bitcoin te minen. Een ander voorbeeld van duurzaam minen vindt plaats in Scandinavië. Hier wordt de overtollige warmte die geproduceerd wordt bij het minen gebruikt voor de verwarming van kassen. Het enige probleem met Bitcoin mining is dat de industrie niet van bovenaf bestuurd wordt. Niemand controleert dus welke bronnen van energie daadwerkelijk duurzaam zijn of niet. Hierdoor blijft het een uitdaging om Bitcoin mining op alle plaatsen op de wereld duurzaam te maken. Er zijn echter wel een aantal plekken op de wereld goed op weg, lees snel verder om meer te weten te komen over het nieuwe walhalla voor Bitcoin miners. 

Verantwoordelijk Bitcoin mining in Texas

Laten we even kijken naar een voorbeeld van Bitcoin mining op zonne-energie in Texas. Lees ik dat nou goed? Texas? Ja, Texas in de Verenigde Staten. Texas is misschien niet de eerste plaats op aarde waaraan je denkt als we het hebben over Bitcoin mining. Texas staat namelijk bekend om haar olie, en dat is zeker geen duurzame energiebron. In het verleden trokken Bitcoin miners massaal naar China, maar er heeft dus een verschuiving plaatsgevonden. Op dit moment zijn de energieprijzen laag in Texas, waar energie overschotten uit duurzame energiebronnen – zoals wind- en zonne-energie – worden aangeboden.  

Revolutionair Bitcoin mining op zonne-energie

Maar het kan nog duurzamer. In Texas wordt momenteel een nieuwe Bitcoin mining-installatie gebouwd die voor 100% op zonne-energie draait. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de innovatieve technieken van Elon Musk’s Tesla. De installatie wordt van stroom voorzien, opgewekt door krachtige zonnepanelen. Het project zit nog in de proeffase, maar als het succesvol uitpakt, dan is dit een hele vooruitgang voor de Bitcoin mining wereld. Er zullen geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden om energie op te wekken voor Bitcoin mining. 

De duurzame toekomst van Bitcoin mining

Er is dus veel energie nodig om Bitcoin te creëren en te beveiligen. Gelukkig is het aantal Bitcoin dat geproduceerd kan worden eindig, dus Bitcoin mining is op den duur niet meer nodig. En omdat Bitcoin ooit ontworpen is om een betere wereld te creëren, is het van groot belang dat er duurzame energiebronnen gebruikt worden voor het minen. Er kan niet precies worden gezegd welk percentage van Bitcoin geproduceerd wordt door middel van duurzame energie, maar de schatting is bijna 60%! Dit maakt de Bitcoin industrie een van de duurzamere industrieën. Het is belangrijk om nu, en in de toekomst, de energie benodigdheden voor Bitcoin op een duurzame manier op te wekken. Zoals eerder vermeld, wordt de Bitcoin industrie niet van bovenaf gereguleerd. Dit maakt dat het een grote uitdaging blijft om alle Bitcoin mining uit te voeren door middel van duurzame energie. Geen fossiele brandstoffen meer, maar alleen hernieuwbare energie. De Bitcoin mining industrie is een perfect voorbeeld voor alle mogelijkheden die duurzame energiebronnen te bieden hebben. 

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security