CES 2020: Introductie van 5G en smart home innovaties
Net zoals de voorgaande jaren, werd ook 2020 ingeluid in Las Vegas. In de woestijn van Nevada vond wederom de CES plaats – de grootste electronica- en gadgetbeurs van het jaar. En als er dit jaar één boodschap was die bezoekers mee naar huis namen, was het wel dat nagenoeg ieder consumentenproduct slim gemaakt kan worden. Of het nu je tandenborstel, koekenpan, virtuele assistent of wc is: inmiddels kunnen ze allemaal aan het internet verbonden worden.
Slimme assistent
Waar in voorgaande jaren slimme assistenten als Google Home en Amazon’s Alexa nog de show stalen, is de aanwezigheid van een virtuele assistent in een woning inmiddels geen rariteit meer. De beurs werd deze keer echter alsnog verrast door een nieuwe variant hierop – Ballie, Samsung’s digitale assistent.
Vormgegeven als een tennisbal, duidelijk geïnspireerd door Star Wars’ BB-8, kan deze kleine robot zich door het huis begeven om het leven van de bewoners te vergemakkelijken. Niet alleen kan Ballie andere slimme apparatuur aansturen, het doet dit ook nog eens proactief. Geen commando nodig, als hij ziet dat het donker wordt, doet hij de verlichting aan – en als hij ziet dat er ergens stof ligt, stuurt hij de stofzuiger erop af.
Klinkt geweldig. Al was Samsung nog behoorlijk vaag over de uiteindelijke verkoopprijs en lanceerdatum. Toch is het een mooie manier om Apple, Google en Amazon het vuur aan de schenen te leggen en de volgende stap naar slimme woonapplicaties te zetten.
WC-robots
Robots zijn al jaren een vast onderdeel van de beurs. En ieder jaar weer worden ze geavanceerd en creatiever in hun toepassingen. Kijk bijvoorbeeld naar de gadget die het Amerikaanse toiletpapiermerk Charmin, onderdeel van Procter & Gamble, presenteerde.
Hun RollBot is een ware toiletpapierassistent, die je op momenten van nood voorziet van een verse nieuwe rol. Vormgegeven als de beer die het logo van Charmin vormt, kan hij via Bluetooth naar je toekomen om je uit de brand te helpen.
Charmin had niet alleen haar RollBot meegebracht, maar ook twee andere wc-gerelateerde innovaties: de SmellSense en de V.I. Pee. De SmellSense bestaat uit een (beervormige) sensor en een scherm. De sensor meet hoe het ergens ruikt – en mocht de geur té slecht zijn, waarschuwt het via het scherm toekomstige gebruikers om hun bezoek nog even uit te stellen.
De V.I. Pee maakt het wc-bezoek een stuk avontuurlijker. Waar sommige mensen het kleinste kamertje nog wel eens gebruiken om een tijdschrift te lezen of een spelletje te spelen op hun smartphone, brengt dit mobiele toilet de ontspanning naar een hoger niveau. Een dixie is voorzien van een Oculus Rift S VR headset, waarmee je je even helemaal ergens anders kan wanen.
Een kleine opmerking: deze producten zullen niet op de markt gebracht worden, maar worden vooral gebruikt als promotiematerialen van de wc-gigant: die hiermee haar slogan ‘Enjoy The Go’ verder wil uitdragen.
Slimme taxi
Hyundai en Uber slaagden er eveneens in om de aandacht te trekken met hun zogenaamde Uberdai, een vliegende taxi die ze al in 2023 hopen te lanceren. Met deze taxi, vormgegeven als een modernistisch vliegtuig, kunnen passagiers hoog boven de met files gevulde straten van A naar B vervoerd worden.
Alhoewel het doel is om deze vliegende taxi’s uiteindelijk autonoom te maken, wordt er initieel nog gewerkt met een piloot die het voertuig kan bedienen. Deze kan maximaal 3 passagiers vervoeren over afstanden tot 95 kilometer en met een snelheid van 290 km/u. Een ideale manier om reistijd in stedelijke gebieden te verkorten én het milieu te ontlasten.
Ze hebben zich gemengd in een al vrij volle markt, waarin Boeing en Bell Helicopter hard werken aan soortgelijke projecten met pods en andere vliegende vervoersmiddelen. Wat de Uberdai echter zo bijzonder maakt, is de combinatie van een gevierde autoproducent met een gerenommeerd taxibedrijf in de vorm van Uber.
De infrastructuur van Uber zal het vrij gemakkelijk maken om deze vliegende taxiritjes aan te bieden – al kan het net zo goed een ritje per onderzeeër zijn. Uber heeft onlangs fors geïnvesteerd in ScUber, een onderwater-taxi in Australië’s Great Barrier Reef. Dit geeft maar aan hoe onbeperkt de mogelijkheden zijn als de juiste techniek gecombineerd wordt met het juiste platform.
Slimme tandenborstel
Een veelgeprezen innovatie op de beurs was de Oral-B iO tandenborstel. Nu is dit mondhygiëne-merk al vele jaren bezig met de integratie van Internet of Things technieken in een tandenborstel, maar toch wisten ze vriend en vijand te verrassen. De tandenborstel begeleidt de poetser door de hele poetservaring, waarbij deze een real-time analyse krijgt van zijn of haar poetsgedrag. De tandenborstel heeft een makkelijk te gebruiken display, een druksensor en een bijbehorende app.
De Oral-B iO kan tevens verbinding maken met de Alexa in je badkamer, waardoor Alexa je er letterlijk doorheen kan praten en, aan de hand van de toegevoegde AI, voorspellingen kan doen en persoonlijke tips geeft. In tegenstelling tot veel andere vertoonde producten, is dit niet een staaltje toekomstmuziek: de tandenborstel zal in de lente van dit jaar op de markt verschijnen.
Slim kookgerei
Tot nu toe lijken het voornamelijk de grotere bedrijven te zijn die de show stalen. Gelukkig waren er ook weer voldoende start-ups die met ambitieuze producten op de beurs verschenen. SmartyPans is hier een voorbeeld van. Een bedenksel van een broer en zus, die samen op zoek waren naar een manier om ons beter te laten koken en eten.
De pannen die zij bedachten zijn voorzien van sensoren die verbonden zijn met een app. Iedere keer dat je een nieuw ingrediënt in de pan gooit, vertel je dit hardop aan de app – die dankzij speech recognition software dit herkent en gebruikt in haar analyse van het kookproces. Gewichtsensoren wegen hoeveel van elk ingrediënt er precies in de pan zit. Ook kan het per ingrediënt bijhouden hoe de samenstelling verandert.
Geen zin om zelf te roeren? Dan heeft Samsung een oplossing voor je, in de vorm van haar Chef Bot. Dit is letterlijk je extra paar handen in de keuken, of in dit geval – armen. Een paar robotarmen is in staat om vanuit het niets een maaltijd te bereiden. Het is in staat om door je keukenkastjes te zoeken, ingrediënten te kiezen, te snijden, en af te wegen; en het tenslotte bij elkaar in een pan te mikken. Zeker met de voice-control wordt het echt iets futuristisch: ‘Hey Chef Bot, maak een salade klaar’ – en voila, binnen afzienbare tijd kun je aan tafel.
Verrassende editie CES
Zoals ieder jaar namen de slimme toepassingen en met het internet verbonden ‘dingen’ een steeds groter deel van de beschikbare beursvloer in beslag. Dit toont nog maar eens aan in hoeverre de wereld klaar is voor de volgende industriële revolutie – eentje gedomineerd door AI, IoT en robots. En een kijkje naar het verrassende aanbod op de CES 2020 benadrukt nog maar eens hoe slim onze toekomst zal worden.