Bluetooth / Zigbee

Het tot stand brengen van snelle, betrouwbare verbindingen tussen devices op korte afstand (
WAT IS HET

Zowel Bluetooth als ZigBee zijn open standaarden voor het tot stand brengen van draadloze verbindingen tussen devices op korte afstanden. Bluetooth is de oudste van de twee; en werd in de jaren 90 ontwikkeld door Ericsson.

Het profileerde zich als een open technologie om draadloos, op korte afstand, data te versturen. Vernoemd naar een oude Noorse koning, en daarmee duidelijk eer aandoende aan zijn Scandinavische roots, wordt Bluetooth door consumenten vaak geassocieerd met de verbinding die je telefoon kan maken met een headset, een laptop, of de carkit in je auto.

Het is echter meer dan dat, waardoor het ook van waarde is voor IoT toepassingen – en dan vooral consumenten toepassingen, al wordt het ook regelmatig gebruikt voor industriële toepassingen die vragen om een hoge betrouwbaarheid en aanpassingsvermogen.

Bluetooth werkt als een radioverbinding op de 2,4 GHz-band voor spraak en data, waarbij een enkele zender meerdere ontvangers kan bedienen. De verbinding werkt enkel in een straal van zo’n 10 meter, al kan het zendervermogen opgevoerd worden tot 100 meter.

ZigBee was bedoeld als aanvulling op zowel Bluetooth als Wi-Fi, om zich met name bezig te houden met het doorsturen van sensorgegevens en voor monitoring- en controledoeleinden: meer als tool voor automatisering, dus, terwijl Bluetooth vooral focust op het verbinden van individuele apparaten.

Een kenmerkend verschil is dat ZigBee hierdoor langzamer is dan zowel Bluetooth als Wi-Fi, aangezien een van zijn hoofddoelen was om stroomverbruik te verminderen – een belangrijk onderdeel van automatisering. Ook kan een ZigBee netwerk uit veel meer losstaande devices bestaan dan dat wat Bluetooth ondersteunt, waardoor grote hoeveelheden sensoren of switches met elkaar verbonden kunnen worden – opnieuw allemaal in het kader van grootschalige (industriële) automatisering.

VOORDELEN
  • Het kan snelle, simpele ad-hoc verbindingen leggen zonder noodzaak voor kabels of een uitgebreide installatie – devices hoeven alleen maar te ‘pairen’ waarna data al verzonden kan worden.
  • Laag energieverbruik.
  • Weliswaar enkel geschikt voor verbindingen op korte afstand, maar het vereist geen visueel contact: dergelijke verbindingen kunnen ook door muren of om hoeken gaan (met als enige uitzondering metaal, waar het niet doorheen kan).
  • Kan zowel voice als data versturen en ontvangen, met minimale storing en maximale beveiliging dankzij het gebruik van FHSS, waardoor het verspringt tussen verschillende beschikbare frequenties.
  • Wijdverspreid: het is inmiddels een breed geïmplementeerde standaard voor dataverzending op korte afstand, die door verreweg de meeste devices ondersteund wordt en in veel consumentenproducten gebruikt wordt.

TOEPASSINGEN

Bluetooth is met name populair in de IoT consumentenmarkt, waar het onder meer huizen en draagbare devices en accessoires met het internet verbindt. Smart homes en wearables zijn hierin twee veelgebruikte toepassingen.

Andere toepassingen zijn onder meer slimme printers, waarmee ook draadloos en op afstand geprint of gescand kan worden; communicatie tussen een computer en telefoon; draadloze muizen en toetsenborden; en draadloze koptelefoons.

ZigBee bood een aanvulling op de bestaande functie van Bluetooth, en ondersteunt met name automatiseringstoepassingen die werken met grote hoeveelheden sensoren of aansturingselementen. Dit kan onder meer toegepast worden in ziekenhuizen, om de gezondheid van patiënten te monitoren en bij te sturen, en voor bewakingssystemen in huizen en bedrijven die werken met vele individuele sensoren.

Overige populaire toepassingen die gebruik maken van ZigBee zijn afstandsbedieningen voor lampen; een draagbare paniekknop voor ouderen en mensen met een slechte gezondheid; deur- en raambeveiliging die werkt met sensoren; en een mailbox-detector, die bijhoudt wanneer er post in de brievenbus wordt gedaan (en weer eruit wordt gehaald).

NEDERLANDSE SPELERS

Bluetooth wordt ondersteund door vrijwel alle grote elektronicabedrijven, softwareontwikkelaars, en telecombedrijven – waaronder IBM, Intel, Apple, Palm, Microsoft, Motorola, Nokia en Toshiba.

Ook ZigBee heeft inmiddels zijn weg gevonden naar aanbieders van slimme applicaties en toepassingen. Zo heeft Philips deze technologie op grote schaal toegepast in zijn smart home en smart lighting-applicaties. Ook andere ontwikkelaars, zoals Samsung, Siemens, Motorola en Trust, gebruiken inmiddels ZigBee voor het verbinden van hun devices.
Reactie plaatsen