De beste smart home gadgets voor 2021
09 maart 2021 
4 min. leestijd

De beste smart home gadgets voor 2021

Alhoewel het inmiddels alweer maart is, lijkt het nog maar gisteren dat we het veelal gehate 2020 gedag zwaaiden en vol goede moed naar het nieuwe jaar keken. Tot nu toe lijken de hoge verwachtingen die velen van ons erbij hadden nog niet echt te materialiseren – al is er wel sprake van een wat zonniger vooruitzicht met de gestaag vorderende vaccinaties. Toch ziet het ernaar uit dat we voorlopig met z’n allen thuis blijven zitten. Een mooi moment dus om eens wat smart home gadgets te bespreken.

Beter om het negatieve dan maar met het positieve te verenigen – en verder te gaan met het slimmer maken van je huis. Als je er dan toch zoveel tijd doorbrengt, kun je er maar beter voor zorgen dat het een bondgenoot wordt in al je behoeftes! In het afgelopen jaar zijn er weer veel nieuwe slimme home devices en home systems bijgekomen, die de Alexa’s en Google Home’s van deze wereld tot kinderspeelgoed maken.

Virtual Assistants

Wel, dat misschien wat overdreven. Voorop staat dat als je een geïntegreerd smart home systeem wilt dat je individuele devices en applicaties aanstuurt, Amazon’s Alexa of de Google Assistent nog steeds je nummer 1 keuzes zijn. De systemen zijn inmiddels de onbetwiste winnaars van de virtual assistant wedloop gebleken en worden nog volop bijgewerkt, uitgebreid en ge-update door hun respectieve producenten.

Zo is Alexa inmiddels compatibel met honderden miljoenen devices en applicaties. Dit maakt het vooruitzicht van een volledig slim huis wel heel realistisch: onder deze honderden miljoenen devices vallen onder meer je thermostaat, verduistering, verlichting, audio- en tv systemen, en keukenapparatuur.

Tegelijkertijd kun je met Alexa een heleboel verschillende apps bedienen, van muziek-apps zoals Spotify tot aan de app van je lokale supermarkt waar je direct je boodschappenlijstje kunt laten bezorgen. Dit maakt haar zo nuttig. Of je nu je oven wilt voorverwarmen, je garagedeur wilt opendoen, of je voordeur op slot wil doen – Alexa regelt ’t.

Google Home daarentegen heeft iets minder samenwerkingen met (kleinere) home devices en apps, maar blijft onverminderd populair door haar bijzonder sterke zoekfunctie. Niet gek, het moederbedrijf kennende. Google Home is ook vaak nuttiger in de conversatie – terwijl Alexa simpelweg doet wat je aan haar vraagt, leest Google ook ‘tussen de regels’ om een zo natuurlijk mogelijk gesprek met de gebruiker te voeren. Dit is voor trouwe gebruikers een enorm voordeel.

Smart Home Devices

Goed, de Alexa en Google Home kennen we allemaal wel, daar hoef ik niet langer op door te gaan – ook heb ik hier al meerdere blogs aan gewijd. Wat wél spannend is, zijn de nieuw ontwikkelde smart devices die je gaan helpen om je leven verder te automatiseren. Vaak onbekende merken, tech start-ups, die de potentie hebben om binnen nu en een jaar de markt volledig te veroveren. Een paar die mijn aandacht trokken.

Draadloze videodeurbel (Eufy Security)

De markt voor videodeurbellen is wat vol aan het raken, met marktleiders als Ring die volop adverteren en promoten. Toch weten nieuwe devices je soms nog te verrassen, zoals de draadloze videodeurbel van Eufy Security. Deze heeft niet alleen een high definition 2K beeldresolutie, ook zitten Alexa en Google Home er al ingebouwd. Voordelen ten opzichte van Ring: je kunt zelf de activiteitszone bepalen (handig als er veel verkeer in je straat is), plus het heeft een zogenoemde ‘human detection’ waardoor langslopende huisdieren niet onnodig het systeem triggeren.

Slimme deursloten (August)

Slimme deursloten staan in veel opzichten nog in hun kinderschoenen in Nederland. Mocht je op zoek zijn naar een betrouwbaar merk die ook over een paar jaar nog bestaat, raad ik August aan. Hun slimme sloten kunnen snel en makkelijk bevestigd worden aan je bestaande slotsysteem en hang-en-sluitwerk, waardoor je gewoon je sleutels kan blijven gebruiken. Maar nu heb je ook de optie om op afstand, op voice-command, of in de interactie met je smartphone of smartwatch je deur van het slot te halen.

Het is makkelijk te integreren met je virtual assistants en je virtuele sleutel kan vrijelijk uitgedeeld worden – en ook weer ingetrokken worden. Handig voor (tijdelijk) verhuur, maar ook voor de hondenuitlaatdienst, je schoonmoeder, of de buurvrouw.

Smart Garage Door Opener (myQ Smart)

Jouw garage kan nu een slimme garage worden, met de Smart Garage Door Opener van myQ Smart. Alhoewel de naam nog niet heel pretentieus overkomt, doet het exact wat er staat: het bedient je garagedeur zonder dat je zelf de auto uit moet om ‘m open of dicht te trekken. Het werkt met een slimme sensor en een app, die signaleert wanneer je dichtbij genoeg bent en vervolgens de garagedeur opent.

Verder kun je op afstand de garage openen – handig als je overdag iemand toegang wilt geven – en kun je zelfs speciale delivery access voor Amazon bestellingen instellen, waarbij de bezorger je pakketten veilig in de garage kan zetten.

Smart Sock 3 Baby Monitor (Owlet)

Wellicht een beetje een gekke toevoeging aan dit rijtje, maar eentje die voor kersverse ouders onmisbaar is. Goed, weliswaar een beetje overdreven, maar voor wie echt gemoedsrust wil, slaapt extra lekker met de slimme babysokken van Owlet. Een comfortabel, veilig sokje – geschikt voor kinderen van 0 tot 18 maanden – kan om het voetje van je baby gedaan worden.

Vervolgens zorgt de technologie in de sok ervoor dat je het zuurstofpeil en de hartslag van je kleintje in de gaten kunt houden en krijg je een waarschuwing als hier iets afwijkends in gesignaleerd wordt. Tegelijkertijd slaat het gegevens over de slaapgewoontes op in een handig slaapdagboek. Het ding gaat 16 uur mee op een volle batterij, meer dan genoeg om de nacht door te komen. Een kleine voetnoot: je moet er wel $299 voor over hebben.

Roomba i6+ (iRobot)

De Roomba kenden we al wel, als de populaire robotstofzuiger die zelfstandig door je huis zoeft om kruimels en stof op te zuigen. Nu wordt de techniek hierachter nog slimmer, zoals bewezen is met de Roomba i6+. Een sterk staaltje programmering en ontwikkeling, waarbij het nog beter de omgeving in kaart brengt om werkelijk ieder beetje losliggend vuil op te zuigen.

Vervolgens leegt het zichzelf in het base-station, waardoor je ‘m niet meer steeds zelf leeg hoeft te kiepen. En, het beste, hij kan nu ook aangestuurd worden met Alexa of Google Home. ‘Hey Roomba, stofzuig de keuken’ – en daar gaat-ie. Verder houdt hij in de app allerlei slimme schoonmaaktips en hints bij, gebaseerd op de situatie die hij tegenkomt in jouw woning.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen