De keuken van de toekomst: slimme keuken toepassingen
18 juni 2020 
5 min. leestijd

De keuken van de toekomst: slimme keuken toepassingen

Onlangs zag ik ergens een slimme kraan, die automatisch genoeg water kon geven om een glas te vullen. Dit zette me aan het denken over het concept van slimme keuken. Het is niet de eerste keer dat ik dit onderwerp bespreek in een blog. Toch is het alweer enige tijd geleden dat ik het voor het laatst behandeld heb. Sindsdien zijn er behoorlijk wat nieuwe innovaties naar boven gekomen, die ik graag eens wil bespreken.

Slimme kraan

Eén voorbeeld van zo’n slimme kraan is afkomstig van Kohler. Deze kraan kun je aansluiten op Alexa, Google Home en Siri, zodat je er voice commands aan kunt geven. Zo kun je vragen of de kraan je een glas water geeft, maar ook bijvoorbeeld genoeg water voor de koffiepot. Of iedere andere afgemeten hoeveelheid, die je kunt doorgeven in liter, ounces, cups, gallons of milliliter – handig als je aan het koken bent.

Verder kun je de slimme kraan vertellen om zich ‘gewoon’ aan of uit zetten. Even je mond vol? Dan kun je met je hand onder de kraan door zwaaien en gaat het water stromen. Wel zo hygiënisch. Nog hygiënischer is het filter dat in de kraan is opgenomen en die met je smartphone gecontroleerd kan worden. Zo ben je altijd op tijd met vervangen en weet je je constant verzekerd van vers water, is het verhaal.

De U by Moen is nog zo’n voorbeeld van een slimme kraan. Ook deze kan verbonden worden met Alexa en Google om vervolgens exacte hoeveelheden water af te geven – voldoende voor een glas of de koffiepot, of opgegeven in milliliters of een andere hoeveelheid. Een fijne extra aan deze kraan is dat het ook direct de juiste temperatuur kan leveren: ‘Hey Google, ik wil 300 milliliter water van 70 graden Celsius’ is hier absoluut geen vreemd commando.

Het combineert dus effectief een Quooker met slimme functionaliteiten. Zo kun je vragen of de kraan 180 milliliter water van 37 graden Celsius wil geven voor in de fles van de baby. Of kun je vertellen dat je je handen gaat wassen, waarna het 20 seconden blijft stromen. Al iets meer nuttige functionaliteiten dan de Kohler, dus, die nog niet op temperatuur afstelbaar is.

Kohler verkoopt haar kraan voor tussen de $800 en $1200, terwijl U by Moen voor tussen de $500 en $800 klaar bent. Dit maakt het een vrij dure gadget voor in je keuken. Maar als je nooit meer de maatbeker wil pakken en wil proberen water te besparen, kan het een uitkomst zijn.

Slimme boodschappen

Nog zo’n taakje waar veel mensen een hekel aan hebben: boodschappen doen. Dankzij het Internet of Things kan dit nu ook een makkie woorden. Zo zijn er verschillende nieuwe gadgets waarmee je sneller en beter kunt bijhouden wat je nodig hebt – en die meteen kunnen bijbestellen als iets op is.

Kijk bijvoorbeeld naar de Amazon Dash, een proefballonetje van Amazon dat nu enkel nog in specifieke gebieden in Amerika uitgerold is. Het ziet eruit als een soort toverstokje, waarmee je barcodes kunt inscannen of via voice-control kunt inspreken welke boodschappen je nodig hebt. Vervolgens wordt dit automatisch in je boodschappenlijstje gezet – of meteen besteld via Amazon Fresh.

Het beste is dat de Dash wand praktisch gratis is, aangezien Amazon hem je maar wat graag geeft – alle producten die je scant of inspreekt worden immers direct in je Amazon-mandje gezet.

Een stapje verder gaat de GeniCan, een slimme gadget die je letterlijk in de vuilnisbak gooit. Deze bevestig je aan de rand van de vuilnisbak, zodat je makkelijk barcodes kunt inscannen van de lege verpakkingen die je weggooit. Heeft een verpakking geen barcode? Dan kun je het item boven de gadget houden en kun je inspreken wat het is. Zo wordt een handig lijstje voor je gemaakt van producten die nu nodig zijn. Het kost $150, maar dan heb je ook wat.

Slimme sous-vide koker

Sous-vide koken wordt steeds populairder. Hierbij wordt voedsel, waaronder vlees, vis en groenten, verpakt in een vacuum verpakking en op lage temperatuur gegaard. Een soort slow-cooker, dus, maar dan met behoud van alle vitaminen en mineralen. Klinkt ingewikkeld? Laat dan vooral het werk over aan de Anova sous-vide precisiekoker.

Deze is gekoppeld met je smartphone om makkelijk de instellingen aan te kunnen passen, of je nu aan de andere kant van de kamer of de andere kant van de stad bent. Ook geeft de app je stap-voor-stap instructies over hoe je bepaalde recepten moet bereiden, en zet het automatisch de instellingen goed – waardoor het bijna niet mis kan gaan. Zet je eten alvast aan terwijl je naar huis rijdt, en je kunt meteen aan tafel als je aankomt.

Slimme mok

De slimme mok klinkt als iets volslagen onnodigs, totdat je het ervaren hebt. Als je voor de zoveelste keer afgeleid bent geraakt en je kop koffie of thee koud hebt laten worden, zul je beseffen hoe nuttig het is. De slimme mok van Ember kan de temperatuur van de vloeistof erin stabiel houden.

Via de smartphone app kun je de gewenste temperatuur instellen – tussen de 49 graden en 63 graden Celsius. Deze temperatuur kan hij tot een uur vasthouden, waarna het opgeladen moet worden. Maar geen nood: de Ember wordt geleverd met een onderzetter die ‘m kan opladen. Handig! Al is de vraag of het voor een prijs tussen de $100 en $200 de moeite waard is.

Slimme magnetron

De Amazon magnetron is zo’n gadget die in alle toekomstboeken voorkomt. Niet meer zelf instellen of prutsen, maar aan de magnetron vertellen wat je precies wilt opwarmen. Vervolgens weet het ding zelf, aan de hand van de uitgebreide database met standen en tijden, hoe lang en op hoeveel watt het ingesteld moet worden. Iedere Echo speaker kan gebruikt worden om instructies te geven, of het kan tegen de magnetron zelf verteld worden.

Samsung en GE lopen niet ver achter. Deze werken aan met smartphone-geïntegreerde magnetrons waarmee je de barcode van een product kunt scannen om vervolgens de juiste manier van opwarmen te bepalen. Dit geldt trouwens ook voor hun ingebouwde oven- en grillfuncties.

Slimme blender

De blender is een slimme manier om thuis je eigen gezonde smoothies te maken. En met de NutriBullet Balance slimme blender kan dit alleen maar makkelijker worden. Een gezond leven is nu voor iedereen haalbaar, kopt de marketing folder. Je hoeft geen moeite meer te doen om zelf calorieën te tellen, dat doet deze blender voor je.

De gewichtssensor kan data doorspelen naar een smartphone-app, waarna automatisch de voedingswaarde berekend kan worden van je sappen, smoothies, of soepen. In de app krijg je een compleet overzicht van alle calorieën, vetten, suikers, proteïnen, vezels en koolhydraten. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt. Voor iedereen die een beter beeld wil krijgen van zijn of haar voedselinname, zal de $150 die het kost een schijntje blijken.

Waar blijft de slimme keuken?

De slimme keuken zit er al een tijdje aan te komen. Toch hebben de meeste huishoudens nog geen slimme koelkast, die hen vertelt wanneer de melk op is; of een kookrobot, die met robotarmen in de pannen roert en gerechten kookt. Waar andere slimme toepassingen in een razend tempo onze woningen binnengestormd zijn, schiet het in de keuken nog niet echt op.

Ergens wel begrijpelijk. Het gaat immers om ons eten, waar we zelf toch vaak controle over willen hebben. Ook is koken voor veel mensen een hobby, die ze niet graag uit handen geven aan wat voor slim apparaat dan ook. Dit blog is daarom bedoeld om te laten zien hoe kleine innovaties al een groot verschil in onze keuken kunnen maken.

Of het nu de slimme magnetron is, die automatisch op de juiste wijze opwarmt, of de slimme kraan die de precieze hoeveelheid water afgeeft. Deze zijn niet bedoeld om de functie van koken van ons over te nemen, maar kunnen ons goed ondersteunen. De prijzen zijn ook niet té gek, dus de moeite van het proberen is het altijd waard.

Deze voorbeelden dienen enkel ter illustratie van het concept. Ik wil ze op geen enkele wijze promoten of aanbevelen, aangezien ik ze zelf niet geprobeerd heb. Daar komt nog bij dat ze bijna allemaal – zoals bij alle nieuwe technieken – op een aantal slechte recensies kunnen rekenen alvorens het onmisbare oplossingen worden.

Eigenlijk alleen maar goed. Men kan immers enkel technologie verbeteren na het te testen, re-testen, en opnieuw te lanceren. Bedrijven zullen failliet gaan, en enkele van deze producten zullen over een jaar tijd ongetwijfeld niet meer bestaan. Maar het feit dat ze nu bestaan is wat er toe doet.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 14 Jan 2021

Ik ben ook benieuwd naar toepassingen voor de keuken in de toekomst. Slimme producten en machines die ons leven makkelijker maken zijn altijd welkom. Ook wordt er veel gefocust op producten die tijdbesparend zijn.

Reactie plaatsen