DE SLIMME KEUKEN: ZELFDENKENDE KOFFIEZETTERS EN KOELKASTEN
15 oktober 2018 
6 min. leestijd

DE SLIMME KEUKEN: ZELFDENKENDE KOFFIEZETTERS EN KOELKASTEN

De slimme keuken: wat gaat dat nu weer brengen? Alles wordt tegenwoordig verbonden met het internet. Dat is de essentie van het Internet of Things, dus het is niet gek dat we inmiddels toegekomen zijn aan zaken die misschien niet zo logisch lijken. Op het eerste gezicht, dan.

We hebben inmiddels al vuilnisbakken voorzien van sensoren, die de vuilnisman een seintje geven wanneer ze geleegd moeten worden, en dan ook meteen zijn ideale route bepalen. Ook zijn onze schoenen inmiddels voorzien van een stukje kunstmatige intelligentie: sensoren in de zolen geven aan of onze houding goed is en hoeveel en hoe snel we überhaupt gelopen hebben. Als je wilt, kunnen ze ook meteen een nieuw paar schoenen bestellen als de zool ‘op’ is.

Doorgaand in deze lijn, zou het niemand moeten verassen om te horen dat ook onze keukens inmiddels met ons mee gaan denken, dankzij het Internet of Things. Voor de fanatiekeling (want ja, het zijn op dit moment nog wel behoorlijk prijzige producten), kan inmiddels een keuken gerealiseerd worden die zo weggelopen lijkt te zijn uit één van die welbekende films die zich afspeelt in de toekomst. Een kijkje in de slimme keuken.

Laat me je kort voorstellen aan de belangrijkste leden van de slimme keuken

Het paradepaartje van dit gezelschap is toch wel de slimme koelkast. Het doel van een aantal fabrikanten is al om dit hét middelpunt van ieder gezin te maken. Eigenlijk zoals het altijd al geweest is. Wat is immers de plek waar iedereen elkaar midden in de nacht tegenkomt, onderweg naar een late-night-snack? Of waar je vol trots de eerste kleurplaten van je (klein)kind ophangt? Waar de gezinsplanner hangt, waar ieder gezinslid zijn taken op terug kunt vinden?

DE SLIMME KOELKAST

Slimme keukenJuist, het is de koelkast. En dankzij het Internet of Things wordt deze nu nagenoeg een volwaardig gezinslid. De visie is dat deze voorzien wordt van talloze sensoren die in de gaten houden wanneer je eieren op zijn – en het liefst ook meteen nieuwe bijbestelt. Of die automatisch herkent wanneer de melk over de datum is, en een waarschuwing geeft dat deze weggegooid moet worden (een nieuwe is natuurlijk al onderweg).

Daarnaast is de koelkast geheel verbonden met je smartphone. Zo kun je op afstand de temperatuur aanpassen (zo staat je witte wijntje tenminste goed koud als je thuiskomt), en kun je via camera’s meekijken naar de inhoud van de koelkast. Handig als je in de supermarkt staat en niet meer zeker weet of je nu nog sla had.

Met name de Koreaanse electronicagiganten LG en Samsung zijn al tijden in een race verwikkeld voor de ontwikkeling van de beste slimme koelkast. Zo heeft Samsung’s nieuwe Family Hub-koelkast ook een spraakgestuurde virtuele assistent, Bixby genaamd. Sowieso functioneert deze koelkast eigenlijk als een grote tablet: het scherm in de deur laat je tv kijken en de andere slimme apparaten in huis aansturen, van je slimme deurbel tot aan je thermostaat. Dus nog veel meer dan alleen je slimme keuken.

Handig als je wilt zien wie aanbelt terwijl je staat te koken. Dan kun je snel zien dat het de pizza is, die je ook via de koelkast besteld hebt, of de Uber-chauffeur, die eveneens via je koelkast opgeroepen is. Mis je toch nog het sentimentele van de kleurplaten en dagplanningen? Geen probleem, deze kun je via apps ook op je koelkast vertonen.

HET SLIMME KOFFIEZETAPPARAAT

Een minstens net zo populaire keuken-accessoire: de slimme koffiezetter. Deze zet niet alleen je warme kop koffie voor in de ochtend, maar is intelligent genoeg om te leren van je gedrag. Zo kan het aan de hand van de wekker die je op de smartphone hebt ingesteld, bepalen wanneer het in de ochtend aan je koffie moet beginnen.

Tegelijkertijd kan het samenwerken met je locatie. Als het apparaat eenmaal weet dat het je gewoonte is om, zodra je thuiskomt van je werk, een kopje koffie te zetten, kan het automatisch inschakelen wanneer je bijna thuis bent.

Ook is dit een uitkomst voor liefhebbers van verschillende soorten koffie, of koffieapparaten voor bedrijven, die vaak meerdere opties bieden. Door middel van je smartphone kun je jouw favoriete koffie en sterkte doorgeven aan de koffiezetter, vanaf je werkplek. Vervolgens krijg je een berichtje wanneer het klaar is, en haal je het zo op.

Verder kun je je koffiezetapparaat leren dat het je voorraad koffie in de gaten houdt. Zodra zijn bonen bijna op zijn, kan het apparaat zelf een bestelling plaatsen bij de producent – en ervoor zorgen dat dit afgeleverd wordt bij jou thuis of op het werk. Zo zul je nooit meer zonder koffie zitten!

DE SLIMME VAATWASSER

Het minst favoriete klusje van de gemiddelde mens: de afwas. Daarom was de vaatwasser al ooit zo’n enorme revolutie, omdat het dit vervelende ritueel overnam. Toch blijft het een heikel punt in menig huishouden, omdat ook het in- en uitruimen van het apparaat ook niet per se populaire klusjes zijn.

Gelukkig kan een slimme vaatwasser je leven een stuk gemakkelijker maken. En om maar te beginnen met het grootste nadeel: nee, het heeft nog geen robotarm waarmee het vuile vaat automatisch naar zich toetrekt en in de machine installeert. Helaas.

Wel kun je bijvoorbeeld je vaatwasser – net zoals overigens de rest van je slimme keuken apparatuur – verbinden met social media. Zo kun je via Twitter met je vaatwasser praten, bijvoorbeeld door hem te vragen of hij al klaar is met de laatste afwas. Of om te informeren hoe het staat met zijn glansmiddel-peil, zodat je weet wanneer je dit moet vervangen. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om dit hem zelf te laten vervangen.

Ook kan de slimme vaatwasser zelf bepalen welk wasprogramma hij moet draaien. Zo kunnen zijn sensoren automatisch identificeren of het vooral om bestek gaat, of ook om grote pannen – en hoe vuil deze zijn. Aan de hand daarvan wordt een inschatting gemaakt van het meest geschikte programma. Wederom kun je hiervoor het beste kijken naar de Koreaanse bedrijven, waaronder Samsung’s Chef-lijn. Deze praat overigens ook met je andere keukenapparatuur, zoals je koelkast, kookplaat, oven en magnetron, zodat het al weet wat eraan komt.

DE SLIMME MAGNETRON

Over slimme magnetrons gesproken: het laatste exemplaar van Whirlpool is ook absoluut de moeite van het noemen waard. Deze combimagnetron beschikt over een zogenaamd ‘zesde zintuigfunctie’, waarmee aan de hand van sensoren allerlei factoren in de gaten gehouden worden die de smakelijkheid van je eten bepalen. Zo houdt het een oogje op de vochtigheid en de knapperigheid ervan.

Tegelijkertijd houdt het via sms-berichten de eigenaar op de hoogte, en laat het hem zo weten wanneer het tijd is om je eten om te draaien of eruit te halen. Ook heeft deze magnetron een spraak-functie en kan het, aan de hand van jouw input, van tevoren besluiten om voor te verwarmen en deelt het actief recepten met je die aan de hand van jouw voedingskeuze goed aansluiten bij je voorkeuren.

DE KEUKENREVOLUTIE?

Ik noemde het al even kort bij de slimme vaatwasser, maar het uiteindelijke doel is dat alle apparaten in je keuken met elkaar gaan praten. Zo weet de vaatwasser welke vuile vaat eraan komt, kan je koelkast met je combimagnetron bespreken welke maaltijd het meest geschikt is voor die avond, en kan je koffiezetter bepalen wanneer het tijd is voor je bakje koffie, zodra het avondeten wat gezakt is. De kookplaat zal met de pan bespreken op welke stand het moet en stelt omlaag bij als het dreigt te verbranden, terwijl de waterkoker alvast wat water verhit als het ziet dat er aardappelen of rijst gekookt moeten worden.

Slimme keuken

Een mooi perspectief, natuurlijk. Al gebiedt eerlijkheid me wel om te zeggen dat het vooralsnog vooral dat blijft, een leuk idee. De technologie erachter is op het moment nog niet ver genoeg gevorderd om ook daadwerkelijk een geïntegreerde slimme kookervaring te kunnen bieden. Helaas voor menig amateur-kok: voorlopig zul je het echt nog zelf moeten doen, en er zelf voor zorgen dat je eten niet aanbrandt. Maar de slimme keuken is in aantocht en dat lijkt me het goede nieuws!

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Marie
Door

Marie

op 28 May 2020

Leuk om hier te lezen over slimme keukenapparatuur. Wij zijn ons ook aan het oriënteren op een nieuwe keuken omdat onze huidige keuken erg verouderd is. Het lijkt ons ideaal om apparatuur in te bouwen zodat we ruimte besparen. Ik ga mij ook verder verdiepen in dit thema!

Reactie plaatsen