Hoe kunstmatige intelligentie jouw onderneming kan beschermen: 10 voordelen van AI
11 januari 2023 
4 min. leestijd

Hoe kunstmatige intelligentie jouw onderneming kan beschermen: 10 voordelen van AI

Kunstmatige intelligentie klinkt misschien als een ver-van-je-bedshow, maar wist je dat we het allemaal al gebruiken in ons persoonlijke leven? Denk bijvoorbeeld aan de video suggesties op Netflix. Ook neemt kunstmatige intelligentie het bedrijfsleven langzaam over. Dit klinkt eng, maar daarom is het als ondernemer slim om snel in te snappen. Bovendien biedt kunstmatige intelligentie de oplossing om jouw onderneming te beschermen tegen cyberaanvallen. In dit artikel ga ik je precies uitleggen waarom en hoe je kunstmatige intelligentie slim kunt inzetten!

Wat is kunstmatige intelligentie?

Het klinkt leuk, kunstmatige intelligentie, maar wat is het precies? Met kunstmatige intelligentie of AI (Artificial Intelligence) worden complexe computertaken uitgevoerd waar eerder het menselijke brein voor nodig was. Er zijn twee varianten van kunstmatige intelligentie, narrow AI en General AI. De narrow-variant wordt al breed toegepast in ons dagelijkse leven, denk aan robotstofzuigers of zoekmachines. Het wordt narrow genoemd, omdat narrow AI focust op een specifieke taak. General AI, daarentegen, zit ingewikkelder in elkaar. General AI is zelfbewust, en neemt de capaciteit van het menselijke brein over. Daarom kan General AI verschillende menselijke taken tegelijk aan. Het is echter nog niet zo ver dat dit volledig mogelijk is, maar de ontwikkelingen gaan snel. 

Waarom wordt kunstmatige intelligentie voor de veiligheid toegepast in bedrijven?

Als het gaat om de beveiligingsindustrie, speelt kunstmatige intelligentie een grotere rol dan verwacht. Dit komt omdat bedrijven steeds meer worden geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging. Een aantal veelvoorkomende uitdagingen zijn:

  • Personeelstekort: verschillende sectoren kampen met een personeelstekort. Hierdoor wordt er vaak niet voldoende aandacht besteed aan cyberbeveiliging.
  • Stijgende kosten: omdat cyberbeveiliging steeds complexer wordt, nemen de kosten toe. Het is echter alsnog voordeliger te investeren in goede cyberbeveiliging, dan later voor de kosten op te draaien om een cyberaanval op te lossen. 
  • Waarschuwingsmoeheid: bedrijven krijgen tegenwoordig steeds meer te maken met cyberaanvallen en waarschuwingen. Veel van deze cyberaanvallen blijven ongeïdentificeerd.

Hoe kan kunstmatige intelligentie helpen bij cyberbeveiliging?

AI is een handig hulpmiddel voor het detecteren van cyberdreigingen vanwege het vermogen om gegevens efficiënt en nauwkeurig te analyseren. Hier zijn 10 voordelen van AI voor de cyberbeveiliging van jouw bedrijf:


1. AI detecteert verdachte activiteiten en neemt actie

AI analyseert de gegevens razendsnel en identificeert daarom binnen no-time de potentiële bedreigingen voor je bedrijf. Ook kunnen bedrijven met AI ervoor zorgen dat dit op regelmatige basis gebeurd en zo eerder ingrijpen. 


2. AI wordt slimmer met de tijd 

Kunstmatige intelligentie heet niet voor niets kunstmatige intelligentie. AI is intelligent en maakt gebruik van de mogelijkheid om de netwerkbeveiliging in de loop van de tijd te verbeteren. Kunstmatige intelligentie doet dit door middel van deep learning en machine learning. Hoe meer data een computer verzamelt en hoe vaker deze een taak uitvoert; hoe preciezer en gerichter de computer zal worden. De terugkerende potentiële bedreigingen worden vroegtijdig geblokkeerd en het feit dat AI in de loop van de tijd meer leert, maakt het voor hackers en cybercriminelen moeilijker om binnen te dringen. 


3. AI verbetert de beveiligingsmaatregelen

Het beveiligingsteam kan de inzichten van AI gebruiken, de wijzigingen in het systeem van het bedrijf aanbrengen en problemen oplossen. De probleembestrijding omvat meestal het verbeteren van een vaak aangevallen deel van het netwerk. Bovendien verhoogt het beveiligingspersoneel met AI de beveiliging en bewaking rond het specifieke gebied dat wordt aangevallen.


4. AI automatiseert de repetitieve beveiligingstaken die normaal gesproken door mensen worden uitgevoerd

Het oplossen van cyberaanvallen met AI geeft analisten meer tijd om de kritieke waarschuwen met hoge prioriteit te onderzoeken. Ook bieden de AI-programma’s een volledig overzicht van alle systemen in het bedrijf, waardoor het makkelijker wordt voor analisten de bedreigingen te onderzoeken. 


5. Kunstmatige intelligentie kan de enorme hoeveelheid gegevens aan

Grote tot middelgrote bedrijven hebben dagelijks ontzettend veel informatie te verwerken. Dit betekent ook dat er dagelijks veel gegevens moeten worden uitgewisseld tussen het bedrijf en de klanten. Deze gegevens hebben een goed beheer nodig, evenals volledige bescherming tegen onbekende hackers en software. Maar zoals eerder vermeld kan het cyberbeveiligingspersoneel niet al het dataverkeer controleren op mogelijke dreigingen. AI biedt daarom een goede oplossing voor grote tot middelgrote bedrijven om potentiële bedreigingen op te sporen. Doordat AI werkt met geautomatiseerde processen, kan het systeem door de enorme hoeveelheid gegevens en verkeer bladeren en het beveiligingsprobleem snel identificeren. Het bespaart dus veel tijd, moeite en geld die je beter kunt gebruiken voor andere belangrijke zaken. 


6. AI helpt de analisten 

Hoe vakkundig analisten ook zijn, sommige taken kunnen beter overgenomen worden door AI. Met de toepassing van AI in je bedrijf worden niet alleen de analisten ontlast, maar wordt ook de onderzoekstijd verkort van enkele dagen naar slechts uren.


7. AI verlaagt de kosten van beveiligingsinbreuken 

De stijgende kosten die gepaard gaan met het identificeren van bedreigingen waar de meeste bedrijven mee te maken hebben, worden verlaagd met AI. AI helpt de analisten datagestuurde beslissingen te nemen die vervolgens het probleem zo efficiënt mogelijk oplossen. 


8. AI identificeert de onbekende bedreigingen 

Een bedrijf wordt constant geconfronteerd met verschillende bedreigingen, waarvan sommige gevaarlijk zijn en andere niet zo spannend. Vaak is menselijke intelligentie niet in staat alle bedreigingen tegelijk te identificeren. Daarom is AI een uitkomst voor het onderscheiden van deze bedreigingen en om op tijd actie te ondernemen.

 

9. Kunstmatige intelligentie verminderd waarschuwingsmoeheid

Waarschuwingsmoeheid, ook wel alarmmoeheid genoemd, treedt op wanneer er zoveel bedreigingen per dag binnenkomen, dat de gevaarlijkste onopgemerkt kunnen blijven. AI kan waarschuwingsmoeheid verminderen door de enorme hoeveelheid onbelangrijke waarschuwingen te verminderen. Daarnaast vermindert AI de waarschuwingsmoeheid door een geprioriteerde lijst met waarschuwingen te maken die door analisten wordt beoordeeld. Zo kunnen de analisten zich hoofdzakelijk op de serieuze waarschuwingen concentreren.


10. AI vermindert de behoefte om de cyberbeveiliging uit te besteden

Het uitbesteden van cyberbeveiliging voor bedrijven kan hoog in de kosten oplopen. Door gebruik te maken van AI, hoeven er minder gespecialiseerde analisten ingeschakeld te worden. Dit vermindert de kosten voor cyberbeveiliging aanzienlijk. 


Ik hoop dat ik door deze 10 voordelen heb kunnen laten zien dat AI onmisbaar is voor de cyberbeveiliging van jouw onderneming! Denk er dus goed over na om, naast de intelligentie van de mens, ook eens te kijken naar wat de technologie van tegenwoordig te bieden heeft voor de bescherming van jouw onderneming.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security