IoT: ondernemers grijp je kans
20 maart 2017 
1 min. leestijd

IoT: ondernemers grijp je kans

Het Internet of Things (IoT) is de trend waarbij steeds meer ‘dingen’ (objecten, producten, apparaten, systemen) met elkaar en met de mens communiceren. Het Internet of Things biedt Nederlandse ondernemers de kans nieuwe verdienmodellen op te zetten, zo geeft ook de Kamer van Koophandel aan. Het Internet of Things – ook wel Internet of Everything genoemd – biedt voordelen op het gebied van procesoptimalisatie en het realiseren van zowel nieuwe producten als diensten.

Internet of Things verbindt fysieke en virtuele wereld
Het onderling communiceren van apparaten wordt mogelijk door ze met (soms al eenvoudige) elektronica ‘slim’ te maken. Met sensoren op de producten kan waardevolle informatie worden gegenereerd over de toestand van het product of de omgeving. En met draadloze connectiviteit kan deze informatie via het internet worden uitgewisseld. Ook kunnen producten zo op afstand, bijvoorbeeld via een smartphone, worden bediend. Op deze manier worden de fysieke en de virtuele wereld steeds meer met elkaar verbonden.

Kansen voor ondernemers
Door producten slim te maken en met het internet te verbinden, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor bedrijven in alle sectoren. Enerzijds biedt het kansen om bestaande activiteiten en processen te optimaliseren. Bijvoorbeeld met een internetverbonden beveiligingscamera een bedrijfspand in de gaten houden. Anderzijds ontstaan er mogelijkheden voor nieuwe productfuncties, aanvullende diensten en nieuwe verdienmodellen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld nieuwe serviceconcepten ontwikkelen of producten op leasebasis gaan verkopen.

Om te groeien binnen de huidige economie noemt de KvK een aantal vereisten:
– Creativiteit en een andere (integrale) manier van kijken naar de bestaande business.
– Binnen én buiten de huidige keten aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden.
– Innoveren door in een vroeg stadium de relevante partijen bij elkaar te brengen.
– Kennis van (eventueel) nieuwe domeinen als IT, sensor– en communicatietechnologie en businessmodellen.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen van deze tijd
De KvK stelt dat Internet of Things op dit moment al door het internationale bedrijfsleven als één van de belangrijkste ontwikkelingen van dit decennium wordt gezien. Uit een wereldwijd onderzoek onder directeuren en senior managers van (middel)grote bedrijven blijkt dat 96 procent de verwachting heeft Internet of Things binnen drie jaar te omarmen. Negen van de tien geven zelfs aan dat zij verwachten dat Internet of Things hun onderneming in belangrijke mate zal veranderen. Ook voor Nederlandse bedrijven is het daarmee essentieel in te spelen op deze trend.

 

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen