M2M - Machine to Machine

De grondslag van het Internet of Things. Het principe van met elkaar ‘pratende’ machines, die zo onderling informatie en/of data uitwisselen, in real-time, op vooraf vastgestelde intervallen of op aanvraag.

WAT IS HET

Machine to Machine (M2M) is een algemeen label dat gebruikt wordt om iedere technologie te omschrijven die verbonden devices in staat stelt om informatie uit te wisselen en acties uit te voeren zonder de handmatige assistentie van mensen. Dit maakt het de basis van het concept dat bekend staat als het Internet of Things (IoT).

De belangrijkste onderdelen van een M2M systeem zijn sensoren, RFID, Wi-Fi of mobiele communicatieverbindingen, en automatische rekensoftware die geprogrammeerd is om een verbonden device te helpen met het interpreteren van data en het maken van zelfstandige beslissingen.

De meest bekende vorm van M2M communicatie is telemetrie, dat al sinds het begin van de laatste eeuw gebruikt wordt om operationele data door te geven. Pioniers in de telemetrie gebruikten eerst telefoonlijnen – en later, de radiogolven – om data over de prestatie van instrumenten op afgelegen locaties te versturen.

Het internet en verbeterde standaarden voor draadloze technologie heeft de rol van telemetrie veranderd van een ingewikkelde, technische wetenschap tot iets voor alledaags gebruik, in de vorm van slimme thermostaten, elektrische meters en met het internet verbonden apparatuur. Producten met deze ingebouwde M2M communicatie mogelijkheden worden vaak naar de eindgebruiker gemarket met de term “slim”.

Op dit moment heeft M2M nog geen gestandardiseerd platform voor verbonden devices, en veel M2M systemen worden voor een specifieke taak of device gebouwd. De verwachting is dat, als M2M alomtegenwoordig wordt, de leveranciers onderling afspraken zullen moeten maken over de normen en standaarden voor device-naar-device communicatie.

VOORDELEN
  • 24/7 controle. Er kan constant gemonitord worden wat de status is van devices, zelfs als deze niet in de buurt zijn. Hiermee kan je de volledige controle houden over je activiteiten – door middel van real-time status updates over volume, niveau, temperatuur, vochtigheid, druk, of welke conditie je dan ook wenst te meten.
  • Kostenbesparend, aangezien het voordeliger en efficiënter is om door middel van je M2M technologie te zien wat de status van je devices, gebouwen en andere cruciale onderdelen van je activiteiten is. Je hoeft niet langer personeel vrij te maken om je – afgelegen – locaties te bezoeken; en tegelijkertijd kun je veel van je activiteiten stroomlijnen, doordat je tijdig cruciale informatie ontvangt. Handig voor bijvoorbeeld je bevoorrading.
  • Schaalbaarheid, waarbij je ongelimiteerde devices en sensoren kunt toevoegen aan je netwerk en direct in de gaten kunt houden.
  • Betrouwbaarheid en veiligheid van je data, waarbij het risico op menselijke fouten nagenoeg geëlimineerd is en je gegevens gegarandeerd beschermd opgeslagen zijn.

TOEPASSINGEN

M2M communicatie wordt vaak gebruikt voor het monitoren op afstand. Voor de bevoorrading kan, bijvoorbeeld, een verkoopautomaat een automatisch bericht naar de distributeur versturen zodra een bepaald item bijna uitverkocht is.

Deze functie maakt M2M communicatie een belangrijk onderdeel van toepassingen op het gebied van voorraadbeheer, afstandscontrole, robotica, verkeerscontrole, logistieke diensten, supply chain management, vlootbeheer en telegeneeskunde.

NEDERLANDSE SPELERS

M2M, met LP-WAN en Bluetooth als twee van zijn voornaamste netwerken, wordt al op grote schaal gebruikt in Nederland. Telekomoperators staan te dringen om dergelijke technologieën aan hun klanten aan te kunnen bieden, en met succes – de grote Nederlandse spelers in de markt, waaronder Vodafone, Tele2, KPN en T-Mobile, hebben al meerdere oplossingen voor M2M op de markt gebracht.
Reactie plaatsen