Het veilig houden van je pasgeborene is al sinds mensenheugenis een prioriteit voor alle nieuwe ouders. Een simpel ouderhandboek prent dit dan ook duidelijk in de hersenen van alle angstige koppels die binnenkort een kind op de wereld gaan zetten: beveilig je keukenkasten, installeer traphekjes, scherm scherpe randen van kastjes af…
Onze huidige levensstijl is niet de meest geschikte voor de kwetsbare mini-mensjes. Technologische vooruitgangen maken ons leven wellicht makkelijker, maar de gevaren voor ons kroost nemen nagenoeg exponentieel toe. Gelukkig kunnen diezelfde technologische vooruitgangen ook manieren bieden om het stressvolle gebeuren van je baby veilig houden iets vergemakkelijken.
VERBONDEN BABY-DEVICES
Waar het Internet of Things dingen (of mensen) met het internet verbindt, verbindt het Internet of Baby Things de baby’s – of spullen gerelateerd aan baby’s – met het internet. Zenuwachtige ouders hoeven niet langer regelmatig hun slapende baby te controleren, spoedtrips naar de eerste hulp te maken na toch een onfortuinlijk ongeluk, of veel te laat te komen op het werk door een baby-gerelateerd oponthoud.
Steeds meer fabrikanten van baby-artikelen herkennen deze behoefte, en hebben stappen gezet om hun items ‘slimmer’ te maken. Al zijn het zeker niet alleen de Fisher-Prices van deze wereld die met de technologische hoogstandjes komen om het leven van de baby (en de kersverse ouder) te vergemakkelijken. Steeds meer start-ups in de IoT beseffen dat hier een potentiële goudmijn ligt, in de vorm van ouders met slaapgebrek die absoluut toegewijd zijn aan de veiligheid van de kleine.
SLIMME AUTOSTOEL
Een van de bekendste voorbeelden hiervan is het Amerikaanse bedrijf 4moms, die regelmatig nieuwe producten uitbrengt die jouw baby verbinden met het internet. Zo is hun paradepaardje de zichzelf installerende autostoel. Dit product begon met de assumptie dat 4 van de 5 autostoeltjes niet correct geïnstalleerd zijn in de auto – wat in het geval van een ongeluk catastrofaal kan zijn.
De slimme autostoel installeert zichzelf, zodat je zelf niet meer hoeft te klungelen met al die riempjes en klikelementen. Daarbij is-ie getest onder de meest rigoureuze omstandigheden en in de heftigste ongeluk-simulaties die de ontwerpers maar konden bedenken. Het overtreft alle veiligheidsnormen, en komt met een smartphone app die het geheel nog veiliger maakt.
Zo geeft de smartphone aan wanneer een van de 20 sensors een afwijkend resultaat geeft, zodat de installatie en functie van het stoeltje direct gecontroleerd kan worden. Het vertelt je ook meteen welk onderdeel het precies is dat een foutmelding geeft.
Daarnaast waarschuwt het je als je de autostoel achterlaat in de auto als je er zelf bij wegloopt, en herinnert het je eraan om je baby in de gaten te houden. Ook biedt het een dagelijks overzicht van het gewicht en de lengte van je kind, een handige manier om de groeicurve in de gaten te houden.
De autostoel is wel vrij prijzig: in Amerika verkoopt-ie op dit moment voor 400 dollar.
BABY LOCATOR
De Baby Locator is een ander voorbeeld van Internet of Baby Things. Een bekend gezicht is de locator-armband, inclusief technologie voor het bijhouden van bepaalde gezondheidswaarden en fitness. Child Angel ontwikkelt er nu eentje, speciaal voor jonge kinderen. Water-, vuil- en zandbestendig, en in staat om constant de locatie van je kind in de gaten te houden.
Ook biedt het een functie waarmee het je direct waarschuwt als de band losraakt. Het blijft tot 48 uur actief, en geeft ontzettend nauwkeurig de precieze locatie van je kind weer door een combinatie van GPS, Wi-Fi, BLE en GSM.
Daarnaast kun je zogenaamde safe-zones instellen: als de band daarbuiten wordt gedetecteerd, gaat er direct een alarm af bij de ouder.
KOORTSMETER
Geen enkele ouder voelt zich gerust als zijn baby ziek is. En geen enkele ouder beleeft er plezier aan om regelmatig de gevreesde (door de baby) thermometer in een gevreesde (door de ouder) lichaamsholte te steken. Ook kan het vaak moeilijk zijn om je te concentreren op je werk als je weet dat je baby thuis koortsig is, en hang je langer aan de telefoon met je echtgeno(o)t(e) of de babysitter dan met je klanten.
Hierdoor bedacht het bedrijf VivaLnk de FeverScout, een koortsmeter die gemakkelijk en constant de temperatuur van je kind meet. Dit doet het door middel van comfortabele, draagbare patches – die de temperatuur real-time doorgeven via een smartphone app.
De app geeft waarschuwingen als het kind koorts krijgt of als de koorts stijgt, en zet de metingen die het elke minuut neemt om in een handige, overzichtelijke grafiek. Zo kun je ook over tijd de gezondheid van je kind in de gaten houden, en deze informatie zo nodig direct delen met je huisarts.
SLIMME DINO’S
Een toepassing die inspeelt op de ontwikkeling van de kinderen, is de dino van CogniToys. Deze slimme dino’s worden aangestuurd door IBM’s Watson, en zijn in staat om gesprekken te voeren met de kinderen en met hen te spelen. Ze veranderen continue mee met het niveau van het kind, om zo een constante leerontwikkeling te stimuleren.
Oorspronkelijk een Kickstarter project, waar het binnen 18 uur zijn streefbedrag behaalde, is het uitgegroeid tot een populaire tool voor kinderen tussen de 5 en 9 jaar, waar constant nieuwe updates en content naartoe gepusht worden. De slimme dino is verbonden met een app, waardoor ouders constant de voortgang van hun kinderen kunnen bijhouden en kunnen opgeven op welke gebieden zij extra oefening voor het kind wensen.
De dino is daarnaast intelligent: niet alleen onthoudt hij de voorkeuren en gegeven antwoorden van kinderen, ook is hij in staat om in te spelen op de stemming van het kind.
Als een kind bang is, zal hij het aanmoedigen om met een ouder erover te praten en het gerust te stellen. Als een kind aangeeft dat het verdrietig is, zal de dino grapjes maken en spelletjes voorstellen om het aan het lachen te krijgen. Niet alleen een leerobject, maar ook met recht een echt vriendje, dus!
SLIM TANDENPOETSEN
Een nachtmerrie voor de meeste ouders: tandenpoetstijd. Iets wat jonge kinderen met tegenzin uit zichzelf zullen doen, en of ze dit echt goed doen, is altijd nog maar de vraag. Daarom bedacht Kolibree de slimme elektrische tandenborstel voor kinderen.
De tandenborstel houdt exact bij hoe lang en hoe goed gepoetst wordt, en verzamelt deze gegevens over tijd in een handige, overzichtelijke grafiek.
Niet alleen kunnen kinderen zo bijhouden hoe goed ze hun tanden hebben gepoetst, de slimme tandenborstel geeft ook nog eens tips en hints: welke tanden verdienen nog wat extra aandacht? Hoe kunnen de kinderen nog slimmer en beter tandenpoetsen?
Het maakt daarnaast gebruik van educatieve spelletjes om het leuk en interactief te houden. Hierdoor is het niet alleen leuk om je tanden te poetsen, maar wordt ook nog eens aangeleerd hoe dit op de beste manier gedaan kan worden.
INTERNET OF BABY THINGS: CONNECTED KIDS
IoT ontwikkelaars hebben duidelijk een mogelijkheid voor succesvolle producten gevonden in het segment voor jonge kinderen, inspelend op de constant aanwezige zorg van ouders om hun kroost. De producten voor dit segment zijn over het algemeen al ver ontwikkeld en het test-stadium ruim voorbij.
De producten an sich lijken niet per se uniek of baanbrekend in het vakgebied, vaak zijn het toepassingen die al ‘groot’ worden toegepast – maar nu toegespitst op een jongere doelgroep. Dit maakt het tegelijkertijd erg lastig: er is weinig tot geen marge voor fouten. Een niet-functionerend of foutieve informatie sturende device kan al snel desastreus blijken. Bovengenoemde voorbeelden van toepassingen blinken dan ook uit in hun eenvoud en doeltreffendheid: geen franjes of onnodige extra’s, maar puur dat doen wat je belooft.
Is het de technologie van de toekomst? Zal in de toekomst ieder kind een tracking-armband dragen en vervoerd worden in een slimme autostoel? Het zou zomaar kunnen: de voordelen van deze toepassingen wegen dubbel en dwars op tegen de nadelen, met als hoofdargument voor het gebruik ervan dat wat iedere ouder uiteindelijk wenst: het verhoogt de veiligheid van je kind. Dit zal zelfs de meeste IoT-kritische persoon uiteindelijk over de grens weten te trekken.