Wat voegt Internet of Things toe voor het MKB?
20 maart 2017 
in MKB
3 min. leestijd

Wat voegt Internet of Things toe voor het MKB?

Waarschijnlijk heeft ook u al van het Internet of Things gehoord. Internet of Things betekent letterlijk: ‘internet van dingen’. Kort uitgelegd komt het erop neer dat allerlei apparaten en spullen door middel van sensoren een rechtstreekse verbinding maken met internet. Door deze koppeling wordt er een enorme hoeveelheid data van apparaten, gebruiksvoorwerpen en dus ook uw klanten inzichtelijk gemaakt.

De ontwikkeling van Internet of Things gaat snel. Naar verwachting wordt in de toekomst alle apparatuur gekoppeld om zo data met elkaar te combineren en intelligent te maken. In deze blog staan we stil bij de toegevoegde waarde die het Internet of Things voor MKB-ondernemers kan hebben. Wilt u als MKB-ondernemer op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Internet of Things? Door u hier aan te melden voor onze nieuwsbrief houden wij u graag vrijblijvend op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Een casus: Internet of Things voor de wasmachinereparateur

Stelt u zich voor, u bent reparateur van wasmachines. De klant belt u zodra zij een storing ontdekt, meestal in de avond of het weekend.

U gaat op pad en weet niet wat u aantreft. Na lang zoeken vindt u de oorzaak van het euvel. Zoals je altijd ziet heeft u net dat onderdeel niet bij u en u gaat terug naar de zaak. Het onderdeel moet besteld worden… De klant is ongedurig en een nieuwe afspraak moet gemaakt worden. Na de reparatie stuurt u een factuur die pas na 2 herinneringen betaald wordt.

In een wereld van Internet of Things gaat deze situatie als volgt: de wasmachine meldt automatisch aan u (uw naam staat geprogrammeerd) dat er een storing met code XYZ is opgetreden. U en de eigenaar van de machine krijgen een mail. U ziet of het onderdeel op voorraad is of besteld moet worden. U informeert de klant over de kosten en levertijd van het onderdeel. Na akkoord informeert u de wasmachine. De wasmachine communiceert met de beveiligingsinstallatie en u kunt naar binnen om direct het onderdeel te vervangen. Vervolgens bevestigt de wasmachine het slagen van de reparatie en communiceert dit met de app van de bankrekening van uw klant. Hierdoor wordt het bedrag automatisch van uw rekening afgeschreven na reparatie. Kunt u zich voorstellen hoeveel efficiënter deze werkwijze voor u kan zijn? Wij wel. Denkt u dat zo’n scenario toekomstmuziek is? Een dergelijke wasmachine, die zelfs aangeeft wanneer er wasmiddel gekocht moet worden, bestaat al sinds 2014!

U kunt dus nu al inspelen op de efficiëntie die Internet of Things u kan bieden.

Internet of Things in de gedachten van een MKB-ondernemer

Wilt u direct weten welke toegevoegde waarde Internet of Things voor uw bedrijf heeft? Meldt u dan direct aan voor de Masterclass Internet of Things op 19 april.

Internet of Things biedt u vier soorten data die van belang zijn.

Dit zijn:

  1. beschrijvende data;
  2. financiële data;
  3. controlerende data en
  4. voorspellende data.

De beschrijvende data die de diverse apparaten kunnen afgeven bieden een inzicht in de patronen van die apparaten en hun gebruikers. Op deze manier kan veel geleerd worden over bijvoorbeeld klanttevredenheid of de samenhang in gebruik tussen bepaalde apparaten. Door deze kennis kunt u als ondernemer nog beter inspelen op de klantbehoefte.

Ook financiële data wordt sterk verrijkt wanneer ieder apparaat daar direct gegevens over afgeeft. Zo kunnen verbruik en gebruikskosten in kaart worden gebracht. Ook besparingsadvies en mogelijkheden tot vergroting van uw marge zijn voorbeelden van een efficiënte toepassing van Internet of Things.

Bij controlerende data moet u vooral denken aan het automatiseren van diverse handelingen. Zo hoeven gebruiksgegevens zoals meterstanden niet meer te worden opgehaald en kan door abnormaal verbruik direct gedetecteerd worden of er sprake is van een kapot apparaat of een verandering in de omstandigheden van de gebruiker.

Tot slot kan de data die apparaten door het Internet of Things direct delen een voorspelling gedaan worden. Zo kan verbruik inzicht geven over het juiste moment waarop slijtage-gevoelige onderdelen van een apparaat vervangen moeten worden. Dit betreft de voorspellende data. Een andere toepassing is het berekenen wanneer het economisch voordeliger voor uw klant is om een bepaald apparaat te vervangen.

De grootste waarde van de Internet of Things zit hem vooral in de combinatie van deze data. Een van de grootste discussies op dit moment is de vraag hoe de vluchtige wereld van het internet kan worden aangepast aan de ouderwetse loyaliteit van persoonlijke relaties. Het antwoord op die vraag zou de komende jaren wel eens Internet of Things kunnen luiden.

Daarom is Internet of Things dan ook een ontwikkeling die elke toekomstgerichte MKB-ondernemer zichzelf eigen moet maken.

Abonneer u daarom hier op onze nieuwsbrief, meldt u aan voor de masterclass of ontvang een e-mail wanneer onze volgende blog verschijnt.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen