6G: Next level voor Internet of Things: internet of everything
19 februari 2021 
3 min. leestijd

6G: Next level voor Internet of Things: internet of everything

De uitrol van 5G is nog maar nauwelijks echt begonnen, met de strijd om de plaatsing van antennes en de onderzoeken naar het effect op de volksgezondheid nog druk gaande, maar voor velen in de tech-wereld is dit alweer verleden tijd. De race voor 6G is begonnen, met de Verenigde Staten en China als voorlopers. Nog meer dan bij 5G lijkt dominantie over de technologie cruciaal voor de toekomst van de wereld: wie kan aan de touwtjes van de toekomst trekken?  De voordelen van 5G worden nu al breed uitgemeten over de verschillende media om klanten te trekken. Betere bereikbaarheid van hulpdiensten, betere domotica-toepassingen, realistische AI en AR integraties: als we de aanbieders mogen geloven, is 5G het walhalla van de moderne wereld. Kun je nagaan hoezeer 6G ons leven kan verbeteren – al is het hele concept op dit moment niets meer dan een theorie maar wel key voor de next step:  internet of everything.

 Zowel bedrijven als overheden hebben hun R&D naar hogere niveaus getild om maar als eerste dat felbegeerde patent voor 6G in te dienen. Het belang hiervan overstijgt de economische waarde – ook op politiek niveau verdringen de wereldmachten zich elkaar om maar als eerste deze technologie te kunnen claimen. Daarmee wordt immers een toppositie in de constant ontwikkelende wereld gegarandeerd.

 De race voor 6G wordt wel de aanloop naar de volgende industriële revolutie genoemd – eentje die weliswaar nog minstens een tiental jaren van ons verwijderd is, maar die wel de potentie heeft om de wereld voorgoed te veranderen. Zoals een expert het omschreef, is het de nieuwe ‘arms race’ of wapenwedloop, waarop de verschillende deelnemende wereldmachten zich al volop voorbereiden door een leger aan onderzoekers en techneuten in dienst te nemen.

 Waar de onbetwiste winnaar van de 5G race nog China was, is de westerse wereld nu klaar om de volgende strijd te winnen. Het is ook niet gek dat men hier zo mee bezig is. Zo tweette voormalige president Trump nog aan het begin van 2019 dat hij 6G “as soon as possible” gerealiseerd wilde hebben. Wat ambitieus en – zijn achtergrondkennis in oogmerk nemende – wat onnozel, maar wel de spirit die duidelijk heerst.

 Het zou niemand verbazen dat de acties van zijn grote vijand, technologie-grootmacht China, iets te maken hebben gehad met de gretigheid van Donald Trump. Ook in het Aziatische land worden namelijk al volop voorbereidingen getroffen. Zo is er afgelopen november een satelliet gelanceerd die de radiofrequenties voor mogelijke 6G transmissies moet testen. Ook heeft het land’s voornaamste technologiebedrijf Huawei al gespecialiseerde onderzoekscentra opgezet en zijn fabrikanten druk bezig met de productie van mogelijke onderdelen.

 Maar waarom deze haast met 6G, terwijl er net een perfect protocol in 5G ontwikkeld is dat nu uitgerold wordt over de wereld?

 Wel, alhoewel de exacte technologie nog niet eens ontwikkeld is en er dus weinig over gezegd kan worden, zijn er al een paar significante verschillen. Zo werkt 5G met gerichte signalen, die versterkt worden door kleine antennes. Met 6G worden nog kleinere signalen verzonden die weerkaatsen van slimme oppervlaktes, bijvoorbeeld gebouwen of billboards. Hier worden ze gecombineerd met de andere signalen, om zo weer sterker te worden. Dit alles zal nog hogere snelheden en bredere verbindingen mogelijk maken, ook in afgelegen gebieden.

 Zo kan 5G volgens ‘het boekje’ snelheden tot 66 Ghz behalen. De geschatte theoretische snelheid van 6G kan daarentegen de terraherz of Thz-barrière breken, met snelheden tot wel 3 Thz. Dit maakt het vele malen sneller dan alles wat we nu al als baanbrekend beschouwen. Dat maakt het niet alleen potentieel revolutionair, maar ook een gevaar. Nog een reden dat de politiek er zo bovenop zit.

 Er is al veel te doen geweest rondom de rol die Huawei speelt in de 5G-revolutie en haar mogelijke spionage-activiteiten voor de Chinese overheid; en de manieren waarop bepaalde totalitaire regimes 5G inzetten voor anti-democratische doeleinden. Nu is de angst dat 6G dit nog verder versterkt, waarbij bijvoorbeeld massale inzet van real-time interactieve drones mogelijk wordt – en burgers constant gesurveilleerd en gecontroleerd kunnen worden door de inzet van AI, gezichtsherkenning en biometrie.

 Zo komen ineens Orwelliaanse scenario’s wel erg dichtbij. Zoals een hoge baas van de Europese Unie het omschrijft, laat hun technische aanpak van 6G nog veel te wensen over – en kan hun interpretatie niet losgekoppeld worden van bepaalde ideologische objectieven. Eind quote.

De angsten daargelaten, zijn er tal van andere redenen waarom men desondanks door blijft gaan met de ontwikkeling. Ja, de risico’s zijn aanzienlijk – zowel op politiek gebied als op privacy-gebied – maar de potentiële winst is nu eenmaal veel groter. En dat is waar de wereld nu eenmaal op uit is. Als 5G ons zelfrijdende auto’s beloofde, kan 6G vliegende auto’s mogelijk maken.

6G: vereist voor Internet of Everything

 Internet of Things is makkelijker met 5G en opent een wereld van nieuwe mogelijkheden. Met 6G zal de verhogende trap bereikt worden, waarbij de Internet of Everything realiteit zal worden – inclusief verbonden lichamen en hersenen, en real-time hologrammen. Downloadsnelheden van tot 1 miljoen Mbps of 1 Tbps maken alles mogelijk wat voorheen alleen nog beschoren leek voor sci-fi films.

 Prachtige toekomstmuziek, die pas op z’n vroegst over een tiental jaar te horen zal zijn – en dan nog is de vraag in hoeverre deze theoretische mogelijkheden waarheid kunnen worden. Er staan de wetenschappers en technici van deze wereld nog een behoorlijke klus te wachten.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen