De beste IoT gadgets voor je wensenlijst
17 december 2018 
5 min. leestijd

De beste IoT gadgets voor je wensenlijst

De gezelligste dagen van het jaar staan voor de deur. Huizen en gebouwen zijn alweer flink versierd met de vrolijkste lichtjes en decoraties, metershoge kerstbomen staan te flonkeren in onze woonkamers, en de voorbereidingen voor de kerstmaaltijd zijn in volle gang. Ook in de winkelstraten is dit goed te merken: volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt er in deze tijd gemiddeld een kwart meer omgezet dan normaal.  Het zijn niet alleen de supermarkten, poeliers en slijterijen die hier baat bij hebben. Ook de cadeauzaken en webwinkels zien forse stijgingen in hun verkoop: een extra drukte die de pakketbezorgers maar nauwelijks aankunnen. Alles om er maar voor te zorgen dat op eerste kerstdag genoeg cadeaus voor de hele familie onder de boom liggen. EN laten dat nu ook steeds meer IoT gadgets zijn…

En meer van die cadeaus zullen met het internet verbonden zijn! Populairste cadeaus op onze lijstjes zijn onder meer slimme verlichtings- of slimme assistent-systemen. Maar ook andere slimme gadgets hebben inmiddels de geurkaarsen en boekenbonnen van onze verlanglijsten verdrongen. Ben jij nog op zoek naar het ideale kerstgeschenk? Voor je gemak heb ik hier een lijst van leuke cadeausuggesties samengesteld – met iets passends voor iedere portemonnee.

IoT Gadgets: De slimme assistent

Zeker nu Google Home ook in Nederland beschikbaar is, en stunt-aanbiedingen bij de Albert Heijn, Mediamarkt en bol.com de mini versie ervan voor een paar tientjes beschikbaar maakten, is de slimme assistent voor ieder huishouden binnen handbereik. Google Home en Amazon’s Echo zijn de voorlopers van een generatie apparaten die ons leven flink zullen veranderen.


Een slimme assistent heeft aan een enkele ‘Hey, Google’ of ‘Alexa’ genoeg om direct in actie te komen. Vervolgens kunnen ze je helpen bij het aan- of uitzetten van je verlichting en verwarming, het bedienen van verbonden devices, het afspelen van muziek, het opzoeken van informatie, het boeken van kaartjes voor de bioscoop, het plaatsen van bestellingen of het bestellen van een Uber. Daarnaast zijn er genoeg extra’s om je lang bezig te kunnen houden, zoals raadsels, spelletjes en activiteiten.

Waar te krijgen? Google Home bij bol.com, Mediamarkt, Coolblue, Albert Heijn. Amazon Echo nog niet beschikbaar in Nederland.

Prijs? Ca. €145-149 voor de Google Home en €39-59 voor de Google Home Mini

IoT Gadgets: De slimme Nest-apparatuur

Voor iedereen die graag een cadeau wilt wat tegelijkertijd praktisch en vernuftig is, is het pakket aan slimme voorzieningen van Nest een aanrader – al is het wat aan de dure kant. Zo is er een Nest thermostaat, die bediend kan worden vanaf de smartphone en leert van de gebruiker. Zo past het de temperatuur aan op de omstandigheden in de omgeving en de voorkeuren van de bewoners, terwijl het signaleert wanneer niemand thuis is – en dus de temperatuur omlaag kan.

Ook beschikbaar in de serie van Nest zijn slimme rook- en CO melders, die visueel en met een gesproken stem en alarm waarschuwen als er iets is. Ook worden berichten verstuurd naar je mobiel, en kun je vandaar ook weer het alarm afzetten. Tegelijkertijd kun je zien waar er iets gesignaleerd is en waarom het precies het alarm triggerde.

De collectie van Nest kan compleet gemaakt worden met een slimme deurbel, die je op je smartphone waarschuwt wanneer er iemand voor de deur staat, waarna je zowel een beeld- als geluidsconnectie kunt opbouwen om te kijken en te praten met je bezoeker.


Waar te krijgen?
bol.com, Mediamarkt, Coolblue
Prijs? Ca. €235 voor de thermostaat, €125 voor het brandalarm en €275 voor de deurbel.

De slimme verlichting

Philips Hue is een must-have voor veel tech-savvy huishoudens. Deze slimme lampen kunnen bediend worden door een centrale hub, bijvoorbeeld de slimme assistenten die eerder aan bod zijn gekomen. Zo kunnen ze geheel aangepast worden naar je voorkeuren, en kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om bepaalde ‘moods’ aan te maken, die met customised kleuren en lichtintensiteit aansluiten op de stemming die je op dat moment nodig hebt.

Waar te krijgen? bol.com, Mediamarkt, Coolblue

Prijs? Ca. €170 voor een starterspakket

De slimme buttons

De Flic Smart Button is een erg interessante – en goed betaalbare – toepassing. De knop kan bevestigd worden aan een muur of op andere oppervlakten, en zodra je erop drukt, kun je een aantal vooraf geprogrammeerde acties uitvoeren. Een enkele klik kan de lichten aandoen, twee klikken kan het volume van je geluidsinstallatie verhogen, de knop ingedrukt houden zorgt ervoor dat je iemand een bericht stuurt. Het kan allemaal geprogrammeerd worden, als een ‘shortcut’ voor je meest gebruikte opties op je smartphone.

Waar te krijgen? bol.com, Mediamarkt, Coolblue

Prijs? Ca. € 35

Een andere Smart Button is ontwikkeld door Amazon, in de vorm van de Amazon Dash. Deze knop is spotgoedkoop maar mega-efficiënt: het wordt omschreven als een ‘consumer goods ordering service’, die je kunt koppelen aan verschillende producten. Bijvoorbeeld vaatwastabletten, wasmiddel, luiers of frisdrank: op het moment dat je beseft dat het (bijna) op is, klik je op de knop en wordt er automatisch een nieuwe bestelling voor geplaatst op Amazon.

Prijs? Ca. €5 per stukWaar te krijgen? Amazon

De slimme tandenborstel

De Playbrush is een goed cadeau voor kinderen die nog moeite hebben met het op de juiste wijze poetsen van hun tanden. Deze slimme tandenborstel is voorzien van bewegingssensoren en is gekoppeld aan een app op je smartphone. Door deze koppeling kunnen niet alleen allerlei spelletjes gespeeld worden, die het tandenborstel een stuk leuker maken, maar kunnen ook statistieken ingezien worden over hoe lang en welke stukken van het gebit gepoetst zijn. Één cvan de iot gadgets welke ook de kinderen erg leuk gaan vinden.

Waar te krijgen? bol.com, Amazon

Prijs? Ca. €20 per stuk

 De slimme dogsitter

Waar te krijgen? Amazon, petcube.comDe trotse eigenaren van huisdieren zullen het wel herkennen: dat moment dat je afscheid moet nemen van je trouwe viervoeter om naar je werk te gaan. Dankzij de PetCube waan je je echter altijd in de buurt van je furry friend: deze kleine kubus is voorzien van een camera, bewegingssensoren, een laserstraal, en een microfoon en speakers. Zodra je ‘m verbindt met je smartphone kun je op afstand met je dier spelen, tegen ze praten, en naar ze kijken via de video monitoring tool, inclusief zoom-in functie.

Prijs? Ca. €170

De slimme basketbal

Ben je meer een sportliefhebber? Dan zijn verbonden sportproducten misschien iets voor jou. Sportproducent Wilson heeft hier een aantal van op de markt gebracht, waaronder een slimme voetbal, een slimme basketbal en een slim tennisracket. Deze analyseren via een app je speeltechnieken en prestaties. Zo kun je je spel verbeteren en betere inzichten krijgen in je prestaties. Ook kun je via een ingebouwde vibratie-functie challenges uitvoeren.

Prijs? Ca. €200-600Waar te krijgen? Amazon

Waardecreatie met het Internet of Things

En als laatste van de iot gadgets een cadeau “zonder stekker”. In maart verschijnt mijn boek Waardecreatie met het Internet of Things.

Als buzzword doet Internet of Things (IoT) het heel goed. Maar wat is IoT nu precies en waarom moet je er met je organisatie mee aan de slag (of juist niet)? En hoe zet je de eerste stappen om gebruik te maken van de mogelijkheden? Marco Heida volgt de ontwikkelingen in IoT al jaren en weet als geen ander de essentiële begrippen, technieken en businessmodellen uit te leggen. In kort bestek voorziet hij je van alle benodigde informatie om zelf strategische keuzes te maken, je cio aan te sturen of een businessmodel voor jouw sector of bedrijf op te stellen. Belangrijke aspecten als privacy en beveiliging krijgen ook aandacht.
Het boek bevat veel concrete voorbeelden en cases die de theorie ondersteunen en verhelderen.

Je kunt het vast bestellen bij bol.com en managementboek 

 

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen