De slimme vuilnisbak, de toekomst van vuilophaling is efficiënt, goedkoop en milieuvriendelijk.
17 april 2017 
3 min. leestijd

De slimme vuilnisbak, de toekomst van vuilophaling is efficiënt, goedkoop en milieuvriendelijk.

Het is tijd voor de slimme vuilnisbak. Veel mensen ergeren zich groen en geel aan uitpuilende vuilnisbakken in de stad. Vol met fastfood verpakkingen, halflege koffiebekers, plastic tasjes. Vaak geeft men het al op om te proberen er nog iets bij te stoppen; waardoor ook direct om de vuilnisbak heen een berg van afval ontstaat. Die vervolgens aan het eind van de dag, tijdens de enkele vuilophaalronde, gewoon blijft liggen – omdat de vuilnisman enkel de volle zak uit de bak mee mag nemen, en niet het omringende vuil.

Velen van ons zullen dit (h)erkennen. Maar er zit ook een keerzijde aan. Want wat te denken van de vuilnisbakken op de meer afgelegen locaties; waar nagenoeg nooit ook maar iemand voorbij komt? En die, op een enkel blikje of snoeppapiertje na, nog helemaal leeg zijn op het moment dat de vuilophaaldienst komt? Zonde van die plastic zak en van de tijd van de ophaler in kwestie.

OPLOSSING: DE SLIMME VUILNISBAK

Dankzij het Internet of Things is hier inmiddels ook een oplossing voor bedacht. De zogenaamde ‘slimme vuilnisbakken’, die met elkaar én met de vuilophaaldienst praten. Dit kunnen bijvoorbeeld ondergrondse vuilcontainers zijn, die voorzien zijn van een sensor. Deze sensor geeft aan wanneer het tijd is om een bepaalde container te legen.

Deze input wordt direct verstuurd naar de tablets van de vuilniswagenchauffeurs. Aan de hand van de ‘alerts’ die verstuurd worden door volle containers wordt de optimale route berekend. Dit gebeurt al in meerdere grotere en kleinere plaatsen in Nederland, waar via het Internet of Things de vuilophaaldienst geoptimaliseerd is.

Nu hoeven er nog maar 2 in plaats van 3 vuilniswagens op de route te rijden: een flinke besparing voor de gemeente, én beter voor het milieu – aangezien de CO2 uitstoot ook fors omlaag is gegaan. De twee resterende vuilniswagens worden nu namelijk ook efficiënter ingezet, waardoor het gemiddelde aantal kilometers dat per rit wordt afgelegd veel lager is dan voorheen. Allemaal dankzij IoT en De slimme vuilnisbak.

AFVALCONTROLE

De voordelen van een slimme vuilnisbak houden echter niet op bij de verbeterde inzameling van het afval. Het registreert en voorspelt ook: steeds meer ondergrondse vuilcontainers werken zo ook al aan de hand van een pasje. Deze wordt verstrekt aan bewoners, die het moeten gebruiken om de container open te maken.

Zo kan direct worden gewogen hoeveel afval per pasje binnenkomt; en, mocht de gemeente dat noodzakelijk achten, kunnen daardoor ook gericht kosten doorberekend worden aan degenen met het meeste afval. Op dezelfde manier kan ook een beloningssysteem ontwikkeld worden, die een lage afvalproductie stimuleert. Zo kun je inwoners helpen om bewuster om te gaan met hun afval.

Daarnaast kan met de slimme vuilnisbak het woongemak drastisch verbeterd worden. Een volle vuilnisbak is zo goed als verleden tijd, waardoor inwoners altijd hun afval zonder ergernissen kwijt kunnen. Bijkomend voordeel hiervan is dat het afval daardoor ook echt gaat waar het hoort te gaan: in de vuilnisbak, en niet rondzwervend op straat.

Ook komen de vuilniswagens, die vaak als hinderlijk ervaren worden, een stuk minder vaak langs: en alleen wanneer dat nodig is. Dit voorkomt overlast van de vuilniswagens in de straat, wat door bewoners ook als positief ervaren wordt.

OVERIGE FUNCTIES VAN DE SLIMME VUILNISBAK

Een vuilnisbak kan echter nog ‘slimmer’ zijn dan alleen doorgeven wanneer deze vol is en geleegd moet worden en bijhouden wat de afvalproductie van de omwonenden is. Zo heeft Qualcomm als onderdeel van haar Smart Cities project haar ‘Big Belly’ ontwikkeld.

Deze meet zijn eigen inhoud, en op het moment dat de bak bijna vol zit, gaat hij het afval comprimeren of samenpersen. Zo komt er ook nog extra ruimte vrij en hoeft de bak niet direct geleegd te worden. Voor een dergelijke functie van het samenpersen en kleiner maken van afval is stroom vereist – die de bak ook zelf opwekt. Zonne-energie levert deze energie, door de zonnepanelen die op het dak van de bak zitten.

En daar komt nog een slim stukje IoT aan te pas: de zonnepanelen op de bak wekken meer stroom op dan dat deze daadwerkelijk nodig heeft. Dan bestaat de mogelijkheid om van deze afvalbak een wifi-hotspot te maken.

WAAR STAAN DE SLIMME VUILNISBAKKEN?

Zowel in het binnen- als buitenland zijn deze bakken erg populair. Zo worden ze al veel gebruikt in Amerika en Azië, maar ook dichter bij huis – zoals in Brussel. Leeuwarden was in 2011 al de eerste stad in Nederland waar slimme vuilnisbakken geplaatst werden.

Daar is het echter niet opgehouden: inmiddels zijn ook in Hilversum, Schiedam, Roermond, Groningen, en meer dan 30 andere gemeentes deze vuilnisbakken geïntegreerd met de afvalophaaldiensten.

SOORTGELIJKE INITIATIEVEN

De slimme vuilnisophalers zijn niet de enige toepassing van IoT die specifiek gericht is op het optimaliseren van routes om zo CO2 uitstoot te verminderen. Zo zijn snoep- en drankautomaten op stations zo ingesteld dat de sensor een signaal afgeeft als de Snickers of colablikjes bijna op zijn. Op dat moment komt de bijvuller pas, in plaats van op een vaste dag, zoals vroeger.

Ook TomTom heeft dit principe goed begrepen. De producent van navigatiesystemen geeft in je auto aan of er een file op je route is. Door dit tijdig aan te geven, kun je je eigen plannen nog (laten) wijzigen – en een slimmere route kiezen. Zo staat je auto niet onnodig lang stil, wat ook een onnodig hoge CO2 uitstoot tot gevolg zou hebben.

De chauffeurs van Connexxion werken ook met een systeem om efficiënter met hun uitstoot om te gaan, door middel van het rij wijzer-systeem. Hiermee kunnen de motoren efficiënter benut worden, wat tot nu toe al tot een besparing van 2 miljoen liter diesel heeft geleid. En ook dit komt natuurlijk weer het milieu ten goede!

 

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen