De voordelen van Web3, metaverse, voor crypto
11 januari 2023 
in Cloud
4 min. leestijd

De voordelen van Web3, metaverse, voor crypto

Je kunt er in de nieuwe online wereld bijna niet meer om heen: Web3. Web1 en Web2 zijn er eigenlijk niks meer bij, want Web3 gaat net dat stapje verder. Benieuwd naar wat Web3 is en wat de voordelen zijn? Lees snel verder!

Wat is Web3 nu eigenlijk?

Web3 staat ook wel bekend als de derde generatie van het internet. Het doel van Web3 is voornamelijk om de controle van grote bedrijven weg te nemen en op een zo'n gedecentraliseerd mogelijke manier te werken zodat het netwerk eigendom is van en beheerd wordt door de gebruikers zelf.

In tegenstelling tot traditionele online bedrijven die uw informatie gebruiken, geeft Web3 de controle over de gegevens terug aan de eigenaar. Dit creëert niet alleen unieke kansen, maar biedt ook veel transparantie en veiligheid.

Neem als voorbeeld muziekartiesten. Zij kunnen hun eigen gemaakte nummers op gedecentraliseerde platforms online zetten en promoten, of zelfs hun eigen persoonlijke apparaten plaatsen in tegenstelling tot het vertrouwen op organisaties die wel gecentraliseerd zijn, zoals Spotify of YouTube. Deze organisaties profiteren van muziek die niet door henzelf gemaakt is waardoor de eigenaren niet volledig kunnen profiteren van hun eigen gemaakte producten.

Het uiteindelijke doel van Web3 is het voorkomen dat grote bedrijven de macht in handen hebben en jou vertellen of je wel of geen toegang heeft tot bepaalde diensten. Een transactie in Web3 is altijd tussen twee of meer partijen, zonder dat daar een tussenpersoon bij komt kijken. Dit verbetert de privacy, autonomie en controle over de gegevens.

De voorgangers van Web3

Eigenlijk is Web3 een concept van hoe het web er in de nabije toekomst uit zou kunnen gaan zien. Om dit goed te begrijpen, is het verstandig om te weten waar Web1 en Web2 voor staan.

Web1

De eerste versie van het internet wordt ook wel Web1 genoemd. Internet en websites werden toen voornamelijk gebruikt om inhoud uit te zenden en te zoeken, en waren dus nogal statisch. De decentralisatie van Web1 was gebaseerd op protocollen die door de gemeenschap beheerd werden, waarbij de meerderheid van de gebruikers 'content consumers' waren in plaats van makers van inhoud.

Web2

Het internet dat tegenwoordig te zien en te gebruiken is, is Web2. Web2 heeft meer informatie die door gebruikers zelf is gegenereerd met een breder scala aan toepassingen dan het browsen van informatie. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten op social media en online winkelen. De bedrijven beheren de gecentraliseerde services, en hebben hierdoor de mogelijkheid om de producten en gegevens die gecreëerd zijn door de gebruikers te beperken en informatie op te slaan op een enkele server of repository controle van Web2 hebben. Repository is een centrale plaats waar verschillende computergegevens zoals data en software opgeslagen zijn.

Voorbeelden van Web2-websites zijn Facebook, Twitter, Wikipedia of bedrijven die betalingen regelen en iemand toegang tot de service weigeren. Deze voorbeelden hebben allemaal de bevoegdheid om gebruikersinformatie te censureren.

Web3

Web3 is een geavanceerde vorm van internet die een gedecentraliseerde omgeving bevat. Deze gedecentraliseerde omgeving wordt aangedreven door een blockchain waarmee gebruikers kunnen communiceren zonder zich zorgen hoeven te maken dat de gegevens worden opgeslagen in een centrale plek. Wat betekent dit voor bijvoorbeeld zoekresultaten, sociale netwerken en marktplaatsen? Deze worden gecreëerd op de blockchain en mogelijk gemaakt door cryptocurrency. Hierdoor worden unieke ontwikkelingen mogelijk gemaakt, zoals ongecensureerde inhoud en meer inclusieve betalingssystemen. Cryptocurrency en blockchain in de wereld van Web3 hebben een enorm sterke invloed op elkaar. De nauwe interactie tussen deze drie technologieën zorgt ervoor dat alles gecentraliseerd aangestuurd gaat worden. Het zal de manier waarop bedrijven op dit moment de macht hebben volledig gaan veranderen.

Wat zijn Web3-crypto's?

Een Web3-crypto is een cryptocurrency die gekoppeld is aan Web3. Deze currency kan verschillende diensten aanbieden die voorheen werden aangeboden door cloud providers. Denk bijvoorbeeld aan berekeningen, opslag en identificatie. Web3 wordt vaak samen genoemd met cryptocurrencies. Dit komt omdat ze dezelfde kernprincipes delen van decentralisatie en gelijke toegang voor iedereen bieden. De cryptocurrencies zijn ontzettend snel gegroeid de afgelopen tijd. Hierdoor hebben ontwikkelaars gewerkt aan het verbeteren van beide technologieën en zijn ze efficiënter, schaalbaarder en vooral veiliger gemaakt.

Hoe gaat Web3 deze crypto's stimuleren?

Omdat de grote internetplatforms eigendom zijn van maar een klein aantal bedrijven, zullen consumenten en degenen die deel uitmaken van de efficiëntie van grote platformen, zelden iets exposeren. Web3 is hier een goed voorbeeld van. Er zijn geen digitale autocraten die verantwoordelijk zijn voor sociale platforms, markten of zoekmachines. Er is simpelweg gezegd niemand die hier de leiding in heeft. De verschillende platforms worden als alternatief gedecentraliseerd en gebouwd met behulp van blockchain technologie. De blockchain technologie wordt ook al gebruikt om Bitcoin en andere valuta's aan te drijven. Op deze manier krijgen consumenten weer meer veiligheid en hebben ze zelf de controle over hun eigen, digitale gegevens.

Metaverse, NFT’s en Web3

Een metaverse is een geheel netwerk dat aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes bevat. Gebruikers kunnen hierin interactief rondkijken en interageren, vaak door middel van speciale avatars. U heeft het vast wel eens voorbij zien komen in de vorm van een VR-bril. Met de VR-bril kunt u in de metaverse rondkijken en tegenwoordig zelfs communiceren met andere avatars. Dit kan worden ingezet in virtual trainingen bijvoorbeeld. De digitale werelden van metaverse zijn toegankelijk en uitbreidbaar dankzij blockchain. Zo komen Web3 en metaverse samen.

Wist u dat Web3 ondertussen al kan dienen als basis om items zoals NFT's te maken, kopen en verkopen? Een NFT is een non fungible token, een uniek bestand dat staat opgeslagen op een blockchain. 

Web3 streeft ernaar om meer open en onderling verbonden websites te hosten voor meer gebruiksgemak. Het is een uniek digitaal artikel en is niet vervangbaar is. Dit is dus anders dan bijvoorbeeld een Bitcoin, die je wel kunt inwisselen. Van Web3-crypto’s tot metaverse. Niemand kan er niet meer omheen. Sterker nog, dat willen de meeste mensen ook niet meer. Web3 biedt enorm veel mogelijkheden en ik kan niet wachten om te zien wat zal volgen…

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security