Hoe smart contracts de financiële wereld op zijn kop zetten
11 januari 2023 
4 min. leestijd

Hoe smart contracts de financiële wereld op zijn kop zetten

In de huidige blockchain markt komen vaak smart contracts voor. Je hebt er dus waarschijnlijk al wel eens van gehoord, maar wat zijn smart contracts precies en hoe gaan ze de financiële wereld op z’n kop zetten de komende tijd? Dat leg ik je haarfijn uit! 

Wat zijn smart contracts?

Smart contracts zijn geprogrammeerde contracten met bepaalde afspraken. Deze afspraken zijn vastgelegd op de blockchain. Smart contracts zijn ontzettend veilig omdat de afspraken hiervan vastliggen en niemand ze kan aanpassen, veranderen of manipuleren. Dit komt omdat de voorwaarden van de overeenkomst tussen de twee partijen in een smart contract zijn ingebed in coderegels. Het is eigenlijk een digitale versie van het standaard papieren contract.

Via een blockchain-netwerk wordt een smart contract uitgevoerd en de code van het contract wordt vervolgens gerepliceerd op de computers die deel uitmaken van het netwerk. Het resultaat hiervan? Een veilige en transparante manier voor het vastleggen van de voorwaarden van smart contracts. Een ander voordeel van de smart contracts is dat hierbij geen tussenpersoon voor nodig is. Dit komt omdat de code, de voorwaarden en afspraken allemaal vastgesteld zijn op het blockchain-netwerk. Omdat je geen tussenpersoon nodig hebt bij smart contracts, scheelt dit veel kosten voor beide partijen.

Blockchain en smart contracts

Het hele concept van de smart contracts is voornamelijk gebaseerd op de blockchain-technologie. Maar wat is een blockchain eigenlijk? Een blockchain is een database die decentraal is beveiligd. Neem het volgende voorbeeld: iemand verstuurt een transactie, een computer maakt een nieuw “blok” aan en stopt de transactie er als het ware in. Het blok wordt eerst geverifieerd door de computer voordat het naar andere computers wordt gestuurd. De andere computers verifiëren het blok ook, doordat het blok door veel verschillende computers wordt geverifieerd op juistheid, komt er als het ware een universele waarheid. Zodra het blok is goedgekeurd door een meerderheid van de computers in het netwerk, wordt de transactie toegevoegd aan de blockchain.

De blokken zijn via cryptografie met elkaar verbonden. Het blockchain-netwerk bevat geen centraal punt zoals een conventionele database. De gegevens die in de blockchain zijn opgeslagen, worden gedeeld tussen alle computers die deel uitmaken van het netwerk. Daarnaast kan er in een blockchain niets worden gewijzigd op een computer, zonder dat er op de andere computers in het netwerk ook iets wordt gewijzigd. Omdat alle computers dezelfde gegevens verifiëren op juistheid, wordt het netwerk minder blootgesteld aan mogelijke storingen of aanvallen en is het erg veilig.

Hoe werken smart contracts?

De eerste en niet geheel onbelangrijke stap in het proces van de smart contracts is het bepalen van de voorwaarden van het contract tussen de contractpartijen. Nadat de contractuele voorwaarden zijn bepaald, worden ze vertaald in een programmeercode. De code staat voor enkele verschillende voorwaarden van het contract die de mogelijke scenario's van een toekomstige transactie beschrijven. Zodra de code is gemaakt, wordt deze opgeslagen in het blockchain-netwerk en gerepliceerd onder alle deelnemers aan de blockchain. 

Als laatste wordt de code uitgevoerd door alle computers in het netwerk. Als aan alle voorwaarden is voldaan, worden deze voorwaarden geverifieerd door de andere computers in het blockchain-netwerk, waarna de desbetreffende transactie wordt uitgevoerd.

De financiële invloed van smart contracts

De financiële wereld staat op zijn kop door smart contracts. Vele diensten die normaliter door de mens worden uitgevoerd, worden nu overgenomen door deze slimme software. Enorm efficiënt, dus. Smart contracts veranderen de snelheid en de manier waarmee zaken worden gedaan in heel veel sectoren. Een van de belangrijkste sectoren is de financiële dienstverlening. Smart contracts zijn perfect voor het versnellen en automatiseren van talloze processen bij banken en financiële instellingen.

De financiële wereld houdt veel meer draaiende dan dat er gedacht wordt. Bijna alles in de wereld kost geld. Als je iets wilt gaan doen moet je er voor betalen of iemand betaalt jou om een bepaalde dienst uit te voeren. De huidige technologie helpt om kosten te besparen en processen te automatiseren en te versnellen.

Verzekeringsclaims

Neem als voorbeeld verzekeringsclaims. Verwerkingen hiervan gaan tegenwoordig foutloos door de blockchain-gestuurde smart contracts. De geautomatiseerde verwerkingen bieden een uitkomst voor de langdurige en handmatige controles van de contracten.

Transactiekosten

Smart contracts voorkomen ook hoge transactiekosten. De transacties die door de smart contracts worden geregeld zijn namelijk geheel zelfregulerend. Dit betekent dat er minder administratief werk is en vermindert dus de handmatige tussenkomst, wat op lange termijn de transactiekosten aanzienlijk zal verlagen.

Financieel management

Financieel management is een grote factor die bij smart contracts komt kijken. Deze sector zal enorm worden beïnvloed (en is al deels beïnvloed) door de huidige en toekomstige technologieën. Er bestaat een grote kans dat in de toekomst de banken volledig worden geautomatiseerd en er weinig of geen personeel meer nodig is wat enorm kostenbesparend zal zijn voor de bedrijven. Deze digitalisering heeft de financiële wereld de afgelopen jaren al enorm op zijn kop gezet, en ik verwacht dat dit de komende jaren ook zal blijven gebeuren.

Zelf uitvoerbaar én transparant

Bankactiviteiten zullen worden versneld. Dit komt doordat smart contracts het mogelijk maken om processen te automatiseren. Onnodige handmatige processen nemen af en dus   bankactiviteiten versnellen. Dit betekent dat er in de toekomst minder of helemaal geen mensen meer nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid werk en doordat de processen geautomatiseerd zijn, het ook nog eens een stuk sneller gaat. Smart contracts zorgen ervoor dat de contracten zelf uitvoerbaar en transparant zijn, wat betekent dat er minder kansen zijn op fouten die door mensen gemaakt worden. De contracten cultiveren een verhoogd vertrouwen tussen alle partijen die betrokken zijn bij het contract.

Daarnaast kunnen smart contracts waardevolle inzichten geven voor banken en financiële instellingen. Hun activiteiten kunnen door smart contracts simpeler, soepeler en efficiënter worden uitgevoerd. Al met al brengen de smart contracts dus veel voordelen met zich mee, en zullen ze een nog grotere invloed hebben in de toekomst.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security