Internet of Things in het MKB: praktijk cases die succesvol zijn

De verhalen over nieuwe initiatieven die gelinkt zijn aan het Internet of Things in het MKB lijken niet van de lucht. Samsung innoveert, KPN probeert, Amazon start… Echter wekt dit ook de schijn op dat, in de huidige fase waar deze technologie zich in bevindt, het gebruik van IoT enkel weggelegd is voor grotere, multinationale bedrijven.

DE FABEL

Dit zijn immers de bedrijven met de ‘diepe pockets’ om de torenhoge investeringen op te vangen die nodig zijn voor dergelijke initiatieven. Deze multinationals mitigeren het risico van zulke ondernemingen door hun reeds bestaande day-to-day business, zodat het falen van dergelijke projecten niet als bedrijfsrisico maar enkel als een onvermijdelijk aspect van de bedrijfsvoering gezien wordt.

Deze grote bedrijven hebben de personeelskracht, oftewel human resources, en de specifieke expertise en know-how om het Internet of Things in te zetten voor innovatieprojecten; met als doel om de huidige strategie verder te ontwikkelen aan de hand van nieuwe ontwikkelingen.

Het MKB staat dus met 3-0 achter: het mist de budgetten, de resources en de invloedssfeer om IoT succesvol te implementeren in hun onderneming. Is dat niet zo?

DE WAARHEID

Nee! Dit is absoluut niet waar. Het vooroordeel van IoT als zijnde een kostbare en tijdrovende investering is inmiddels ruim achterhaald. Inmiddels is het absoluut niet meer enkel weggelegd voor grote bedrijven en de overheid. Juist de jonge, kleine bedrijven die het Nederlandse ondernemingslandschap zoveel kleur geven, zijn degenen die enorme stappen kunnen zetten in dit gebied.

Zo zijn de voordelen van het gebruik van het Internet of Things immens. Niet alleen biedt dit enorme kansen als het gaat om efficiëntere productie en kosten-management, ook kan het functioneren als driver voor het vergroten van de omzet en afzetmarkt; en, ook niet geheel onbelangrijk, kan het een verhoging van de klanttevredenheid in de hand spelen.

Er zijn dus voldoende redenen om – juist als MKB ondernemer! – je te verdiepen in de waarde die IoT kan toevoegen voor jouw business. Al snel zal je ervaren dat dit meer en impactvoller is dan je je vooraf had kunnen inbeelden…

VOORBEELDEN VAN MKB-INITIATIEVEN

De Kamer van Koophandel heeft onlangs een initiatief in het leven geroepen om het gebruik van IoT en nieuwe innovaties in (jonge) ondernemingen te bevorderen. Hiertoe stellen zij elk jaar de innovatie top 100 ranglijst op, met daarop vele voorbeelden van geslaagde innovatie projecten in het Nederlandse bedrijfsleven.

Op de ranglijst van 2016, hebben een groot aantal bedrijven voor hun genomineerde innovatie gebruik gemaakt van het Internet of Things.

OPTICS11 BV

Een mooi voorbeeld hiervan staat op nummer 7: dit is het bedrijf Optics11 BV uit Amsterdam. Zij werken met nano-indentatie, een techniek die ontwikkeld is in samenwerking met het VU Medisch Centrum. Bij nano-indentatie wordt er gebruikt gemaakt van een nano-sensor die mechanische eigenschappen meet – bijvoorbeeld van menselijke cellen.

Het woord nano verwijst naar het niveau waarop gemeten wordt. Zo kan het eigenschappen en veranderingen waarnemen die met het blote oog of reeds bestaande apparatuur niet zichtbaar is. Deze veranderingen worden vervolgens automatisch doorgegeven, zodat sneller effect en veranderingen gemeten kunnen worden. Momenteel wordt het ingezet in het onderzoek naar het herstel van menselijk weefsel.

BLACK BOX ENGINEERING BV

Verderop in de ranglijst, op nummer 67, kom je het bedrijf Black Box Engineering BV uit Venhorst tegen. Zij hebben zich gefocust op het efficiënter en inzichtelijker maken van storingen en problemen bij de spoorwegen en in de infrastructuur. Hun signaleringssysteem ODAR kan storingen in materieel en machines in alle branches testen.

Daarmee wordt zowel tijd als geld bespaard, die herstelwerkzaamheden en vertragingen op het spoor met zich meebrengen. Onderhoud wordt daarnaast ook groener door de verminderde CO2 uitstoot, wat bereikt wordt doordat monteurs gerichter, met het juiste materiaal, naar de juiste locatie kunnen gaan.

LIGHTWELL BV

Als bijna-hekkensluiter, op nummer 99, heeft het bedrijf Lightwell BV een innovatie opgeleverd die voldoet aan de toekomstidealen van slimme steden. Hun product, de LightMotion, is inmiddels al in gebruik in Rotterdam en Kopenhagen; met interesse van nog veel meer wereldsteden, zoals Beijing en Los Angeles.

LightMotion is nog het meest te vergelijken met een lantaarnpaal met een ontzettend modern, hip design. Het biedt energiezuinige LED-verlichting, maar daar houdt de vergelijking met een straatlantaarn op: LightMotion functioneert tevens ook als een intelligente laadpaal voor elektrische auto’s, een wifi-zendmast, een slimme parkeerautomaat en een bewakings-/observatiesysteem met ingebouwde slimme camera’s.

Deze paal integreert al deze functies op zo’n manier, dat het ook mogelijk is om bijvoorbeeld de intensiteit van het licht af te stemmen op de drukte op straat, of op het weer. Ook is het in staat om wanhopige automobilisten naar die ene vrije parkeerplek in zijn zone te leiden.

HTC PARKING AND SECURITY

Een ander MKB  bedrijf wat de techniek van Internet of Things volledig omarmd heeft in het ontwikkelen van een nieuw product, is HTC Parking and Security uit Waddinxveen. Van oudsher was dit bedrijf actief in de parkeersector, en dan met name de ontwikkeling van snel-bewegende parkeerhekken. Echter waren er plannen om dit te moderniseren, onder andere door deze hekken te verbinden met het internet.

Tijdens een beurs hebben zij hun testmodel van deze speedgate voorgelegd aan hun klanten, en daarbij gericht feedback gevraagd. Wat vonden ze ervan, wat zouden ze als prettig ervaren? Wat zijn hun eisen van een dergelijk hek, dat verbonden is met het internet?

Inmiddels is HTC Parking and Security Europees marktleider in de markt van deze speedgates. Hun slimme toegangshekken worden inmiddels gebruikt voor parkeergarages, wooncomplexen, industrie– en haventerreinen, maar ook voor de beveiliging van bijvoorbeeld rechtbanken en militaire kazernes. Het hek leert van alles wat er om heen gebeurt, en wordt zo ‘getraind’ om geheel zelfstandig op situaties te kunnen reageren.

Hun speedgate heeft het parkeren ook slimmer gemaakt, waardoor je minder lang hoeft te zoeken naar een plaats; de beveiliging geoptimaliseerd, aangezien alles van afstand in de gaten gehouden wordt en aangestuurd wordt, waar mogelijk; en tegelijkertijd onderhoud efficiënter gemaakt doordat het toegangshek zelf ‘onthoudt’ wat er reeds aan onderhoud gedaan is, en wanneer.

Internet of Things in het MKB

De bovengenoemde voorbeelden maken dus een ding duidelijk: IoT kan door iedereen gebruikt worden. Prototypes, testmodellen en de sensoren en apparatuur zelf zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat het tegen lage kosten geleverd kan worden – waarna je direct aan de slag kan met het uitwerken van je idee.

Ook heeft de technologie zichzelf inmiddels dusdanig bewezen dat het niet langer als ‘experimenteel’ beschouwd wordt. Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook consumenten staan inmiddels te springen om ‘slimme’ oplossingen… Dus waar wacht je nog op?

Internet of Things in het MKB, grijp je kans.