Internet of Things voor de 1,5 meter samenleving: smart distancing
02 augustus 2020 
4 min. leestijd

Internet of Things voor de 1,5 meter samenleving: smart distancing

Nu het aantal Coronabesmettingen weer gestaag lijkt te stijgen, wordt het belang van de door de overheid genomen maatregelen nog eens extra onderstreept. Zeker op zonnige dagen lijken we al snel vergeten te zijn wat er allemaal gebeurd is en trekken we er massaal op uit in winkelstraten, parken of naar het strand. Daar blijkt het vaak lastiger dan gedacht om de gewenste anderhalve meter afstand te houden. Met smart distancing kunnen we daar wellicht beter mee omgaan.

 Ook zijn een behoorlijk aantal mensen het thuiszitten zat en worden kantoren steeds drukker. De baas vindt dat ook wel best, nu kan hij eindelijk weer fysiek zijn mensen om zich heen verzamelen. Toch brengt al deze extra drukte ook extra verantwoordelijkheid én risico’s met zich mee. Zo blijven de boetes voor niet voldoende afstand houden blijven onverminderd hoog, ook voor winkeliers en bedrijven, waarbij klanten en personeel te dicht op elkaar zijn.

 De gevaren voor de volksgezondheid zijn ook absoluut niet mis – al lijkt men dit minder te deren dan het effect op de portemonnee.

 Oplossingen voor de lange termijn

Of je het nu doet om een boete te ontwijken of omdat je je oprecht zorgen maakt om jezelf en de mensen om je heen, het is tijd om serieus na te denken over oplossingen voor de lange termijn.

 Veel winkeliers en kantooreigenaren zijn al enorm creatief bezig geweest met de duct tape, om looprichtingen en vakken van anderhalve meter aan te geven. Ook worden er stoelen weggehaald om werkplekken bewust leeg te laten, of stellingen zo gepositioneerd dat er maar één looprichting is in de supermarkt. Spatschermen beschermen caissières en receptionistes, werknemers bij de ingang tellen het aantal klanten in de winkel, terwijl nieuwe muren een open space terugveranderen in een cubicle-kantoor.

Dit alles is leuk, maar ergens huilt een IoT fanaat. Dit alles kan namelijk veel en veel makkelijker gemaakt worden. Duct tape is weinig toekomstbestendig. Het internet of things is dat wel en kan smart distancing goed faciliteren.

 Social distancing op kantoor

Voor kantoren kan er veel meer gewerkt worden in time shifts. Zo kunnen werknemers elkaar waar mogelijk vermijden en langs elkaar heen werken. Mensen kunnen zo van tevoren een tijdslot inboeken waarin ze op kantoor zullen zijn. Hiermee krijgen ze bijvoorbeeld een parkeerplek of bureau toegewezen, en kunnen ze zich inschrijven voor een tijdslot voor de kantine tussen de middag.

 Klinkt wat mechanisch, maar effectief is het wel. Zo kun je exact bijhouden hoeveel werknemers er op ieder moment op kantoor zullen zijn; en kun je ervoor zorgen dat ze toch niet onverhoopt met z’n allen gaan lunchen. En als een bepaald tijdslot vol is – jammer, dan is er nu geen ruimte op kantoor. Hard, maar wel nodig.

 Sensorsystemen

Voor mensen die op hetzelfde moment op kantoor zijn, kunnen er ook allerlei geavanceerde maatregelen getroffen worden om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan slimme plug & play sensorsystemen, die bewegingen en temperatuur kunnen meten. Deze sensoren kun je bijvoorbeeld op het plafond of onder bureau’s plakken, maar ook in de kantine, de lift of in de toiletruimtes.

Vervolgens merken ze beweging op. Zo ontstaat een volledig plaatje van de bewegingen in het kantoor, waardoor werknemers slimme besluiten kunnen nemen. Zijn de liften nu vol? Dan kun je beter even de trap nemen of wachten. Is er genoeg ruimte om koffie te halen of om naar het toilet te gaan, of stel je dat ook liever nog even uit? Zijn bepaalde vergaderruimtes of kantoren beschikbaar? Je weet nu exact waar je collega’s tegen het lijf kunt lopen en – nog beter – hoe je dit kunt voorkomen.

Een dergelijk sensorsysteem kan makkelijk uitgebreid worden met bijvoorbeeld sensoren die de luchtkwaliteit of het zuurstofgehalte in een ruimte meten. Mocht een vergaderruimte onlangs intensief gebruikt zijn, kan het daardoor nog onverstandig zijn om er meteen in te gaan. Het is beter om het eerst te laten luchten, totdat de waarden weer ‘veilig’ zijn.

 Hiermee investeer je niet alleen in de social distancing maatschappij. Het is ook een investering in de toekomst van je bedrijf. Sensoren kunnen van alles en nog wat meten, waardoor je real-time informatie krijgt over de staat van je kantoor. Denk aan overlast door ongedierte, water- of vochtschade; of geluidsoverlast van kantoorgebruikers.

 Tegelijkertijd kan het je energierekening een stuk omlaag brengen. Denk aan sensoren die signaleren wanneer een ruimte niet gebruikt wordt. Dan kan bijvoorbeeld het licht uit en de verwarming omlaag, iets wat gebruikers nog wel eens vergeten. Tegelijkertijd kan bijgehouden worden hoe intensief een ruimte gebruikt wordt, zodat er extra schoonmaak ingepland kan worden.

 Smart distancing armbanden

Dat social distancing een populaire markt is, wordt wel bewezen door de willekeur aan producten die nu op de markt verschijnen. Zo hebben meerdere bedrijven een IoT social distancing tool ontworpen, waarmee je gewaarschuwd kan worden als een collega te dicht in de buurt komt.

 Super simpel, zonder vereiste input: je doet bijvoorbeeld een armband met de sensor erin om. Als je ergens loopt waar je te dicht in de buurt komt bij een collega, vibreren jullie beider armbanden. Het kan ook met personeelspasjes, keycords, noem maar op.

Eventueel kan deze functie nog uitgebreid worden: er zijn inmiddels platforms die per werknemer bijhouden waar deze geweest is en wie er in zijn buurt geweest is. Hiervoor is wel enige persoonlijke data vereist. Mocht een werknemer dan alsnog besmet blijken, kan iedereen die dichtbij genoeg geweest is automatisch gealarmeerd worden.

 Thermische camera’s

De bovengenoemde oplossingen voor druktesensoren en distancing armbanden zijn weliswaar erg nuttig op kantoor, maar niet zo effectief in winkels. Hier zijn echter ook weer oplossingen. Zo wordt er momenteel druk geïnvesteerd in zogenaamde thermische camera’s, die de temperatuur van klanten kunnen waarnemen. Zo kunnen ze vrij simpel koorts detecteren.

 Het idee is dat deze bij de ingang hangen om zo snel een alarm af te geven als een persoon met verhoging of koorts binnenkomt. Deze kan dan snel benaderd worden om de toegang tot de winkel te ontzeggen of andere passende maatregelen te nemen.

 Smart distancing als verdienmodel

Er zijn talloze manieren waarop je als winkeleigenaar of kantoorhouder smart distancing maatregelen kunt nemen op een manier waar je ook in de toekomst nog profijt van zult hebben. Dus de keuze lijkt aan jou: ga je voor de met duct tape gevormde pijlen op de grond, die in het beste geval je vloer beschadigen – of wil je een geavanceerde sensor- of screeningsoplossing die in de toekomst nog verder uit te bouwen is? Het antwoord lijkt voor de hand te liggen.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
beveiliging,internet
Door

beveiliging,internet

op 10 Aug 2020

Zeer interessante blog.

Reactie plaatsen