Internet of Things met de Feestdagen: slimme feestdagen.
08 december 2017 
5 min. leestijd

Internet of Things met de Feestdagen: slimme feestdagen.

En nee, dit artikel is niet gevuld met tips om snel een goede kerstmaaltijd op tafel te toveren, of om efficiënt ieders cadeaus te kunnen bestellen. Het gaat zelfs niet over de ideale kerstoutfit, of een crash-dieet om de feestdagen te overleven zonder overtollige kilo’s als bijkomstige schade. Er zijn namelijk nog heel veel andere manieren om de gezelligste maand van het jaar slimmer te maken! Technologie en internet (Internet of Things) helpen graag een handje mee om je te ontzorgen – en er tegelijkertijd voor te zorgen dat jouw huis én feest de eye-catcher van de buurt is.

SLIMME KERSTVERLICHTING

Bovenaan het lijstje met slimme gadgets voor de feestdagen staat slimme kerstverlichting, die zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt kan worden. In zijn simpelste toepassing kan het gebruikt worden om op een bepaald tijdstip automatisch verlichting aan- en uit te schakelen. Ook handig om je energieverbruik in de hand te houden.

Daar houdt het zeker niet op! Verlichting die op stembesturing werkt, of aangestuurd wordt door handgebaren. Verlichting die met een speciale app aangestuurd kan worden om bepaalde kleuren of patronen te laten zien. De lampjes kunnen zo geprogrammeerd worden dat ze voorzien in een ware lichtshow voor je gasten of voor de hele buurt.

Ook voor je kerstboomverlichting is dit een gegarandeerde hit: met verschillend gekleurde LED-lampjes kan er een enorme hoeveelheid patronen ingesteld worden. Op verschillende openbare plekken, zoals luchthavens en winkelcentra, zijn er al bomen uitgerust met verlichting die aangestuurd kan worden door sms-berichten of tweets van omstanders: die zo de vertoonde kleur kunnen beïnvloeden.

WITTE KERST VOORSPELLER

Handig voor de slimme doe-het-zelver die voor deze kerstvakantie op zoek is naar een uitdagend IoT project! Met wat simpele Lego-blokjes en Lego-poppetjes kan een opstelling gemaakt worden die voorzien is van speciale LED blokjes. Eenmaal gekoppeld aan een website die de weersverwachting geeft, kan deze data automatisch verwerkt worden en gevisualiseerd worden in de Lego-opstelling.

Het resultaat? Een gezellige Lego-representatie van de weersvoorspelling, waar je direct aan kunt aflezen of er zon, regen of sneeuw te verwachten is. Wil je zelf deze opstelling maken met behulp van Arduino, Legoblokken en ledlampjes? Hier kun je er alles over lezen!

POST-TRACKER

Kerst zou niet hetzelfde zijn zonder de niet aflatende stroom aan post en pakketten die in deze tijd door de brievenbus valt. Kaarten, cadeaus, bestellingen bij webwinkels: het is lastig om het overzicht te bewaren. Speciaal daarom zijn er nu gevorderde tracking toepassingen die je real-time laten weten wanneer jouw zendingen aangekomen zijn op hun bestemmingen.

Dit klinkt als een vrij simpele track-en-trace oplossing, zeg je? Daar houdt het echter nog niet op! Het slimme element zit in de koppeling naar een ander object. Denk daarbij aan een tv-scherm die automatisch een melding geeft, of een bericht dat verstuurd wordt naar je telefoon of e-mail. Je kunt een belgeluid door je huis laten klinken, of zelfs een lampje spontaan laten knipperen.

Zo mis je nooit meer een bezorging, zonder de noodzaak om continu de postsite te verversen.

VIRTUELE SNEEUW

Augmented reality tools worden steeds geavanceerder. Waar met een relatief simpele Google Glass oplossing al een programma gestart kan worden waarmee men zich letterlijk en figuurlijk een witte kerst waant, worden de toepassingen steeds geavanceerder. Zo kan men inmiddels ook virtueel van de skipiste af, om toch nog bijna op die felbegeerde wintersport te gaan. Virtual reality oplossingen beperken zich daarbij zeker niet alleen tot Google Glass.

Zo kunnen hele schermen exact zo afgesteld worden dat ze de illusie geven van sneeuwval, zelfs als de tuin in werkelijkheid nog flink groen is en de helderblauwe lucht geen tekenen van sneeuwwolken laat zien. Een flinke sfeerverhoger op je feest!

VERBONDEN SNEEUWPLEZIER

Over wintersport gesproken: ook hier worden steeds meer verbonden objecten gespot. Wat te denken van ski’s en snowboards met ingebouwde trackers, zodat de locatie van de wintersporter altijd achterhaald kan worden? En waarschuwingssensoren die de gebruiker alarmeren zodra deze off piste dreigt te gaan, in de buurt komt van instabiele sneeuw- of ijslagen, of bij lawinegevaar of plotseling opkomende weersomstandigheden?

Daarnaast kunnen dergelijke applicaties ook ingebouwd worden in een slee. Handig voor als je kinderen alleen de sneeuw in laat gaan, zodat je te allen tijde via je smartphone hun locatie en bewegingen kan bijhouden. Maar ook voor de gebruiker zelf biedt een dergelijke slimme slee vele voordelen – niet in de laatste plaats omdat het actief de beste hellingen kan bepalen, gebaseerd op de dikte van de sneeuw, drukte en eventuele obstakels.

FAMILIEDINER

Het liefst wil iedereen met kerst samen zijn met zijn of haar gehele familie. Helaas is dit niet altijd mogelijk: familieleden kunnen verhinderd zijn, of te ver weg wonen om de reis te kunnen maken. Zonde, aangezien dit de uitgelezen tijd van het jaar is om bij elkaar te komen en over het afgelopen jaar te praten.

Maar geen nood: dankzij IoT video-oplossingen kunnen de afwezigen zich alsnog aan de keukentafel wanen, tussen de rest van hun familie in. Zo kan er twee kanten op gepraat en gelachen worden, terwijl men elkaar ziet en duidelijk hoort. Niet helemaal hetzelfde als fysiek in dezelfde ruimte zijn, maar toch beter dan alleen de feestdagen doorbrengen. Zo’n videolink kan bijvoorbeeld gemaakt worden via een tv of ander groot scherm in de ruimte, zodat echt iedereen mee kan kijken en via het scherm kan communiceren.

SANTA-TRACKER

Nog niet zo lang geleden ontstond dit project als een probeersel van een IoT ontwikkelaar, maar inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een jaarlijks fenomeen. Met Google als een van de voornaamste ontwikkelaars, wordt het in Amerika zelfs op nationale tv uitgezonden: de Kerstman-tracker! Dankzij een slimme IoT applicatie in zijn slee (of verbonden aan de tuigjes van zijn rendieren, wie durft het te zeggen?) kan er iedere dag bijgehouden worden hoe ver de beste man al gevorderd is op zijn reis van de Noordpool naar de huizen van afwachtende kindertjes. Handig, aangezien het ook de weersverwachting meeneemt in zijn applicatie – en gegarandeerd zoethoudertje voor met name jonge kinderen, die met open mond de locatie van hun held zullen bijhouden.

SLIM VUURWERK

Elk jaar opnieuw begint er rond de jaarwisseling een nationale discussie. Vuurwerk, leuk of juist afschaffen voor privégebruik? Het stijgende aantal ongelukken, vooral te danken aan verkeerd gebruik, laat steeds meer mensen twijfelen aan de slimheid van de openbare verkoop en het toestaan van het zelfstandig afsteken ervan. Grote vuurwerkshows, zoals in het buitenland, worden op steeds meer plekken georganiseerd. Hierbij steken professionals alle lontjes aan, wat het risico op ongelukken flink vermindert.

Alhoewel, lontjes aansteken… steeds meer vuurwerkshows, waaronder de populaire shows in de Disney pretparken, worden bestuurd met het IoT. Van automatische ontstekers die van een afstandje aangestuurd worden tot aan hypermoderne drones die de traditionele vuurpijl vervangen: de pracht en praal van het vuurwerk heeft er niet onder te leiden, echter wordt het gebruik ervan een stuk zuiniger, efficiënter – én veiliger.

HET WARE FEESTDAGENGEVOEL

Vaak blijft het, ondanks alle fijne momenten, toch altijd nog stressvol als je de deur achter je dichttrekt om weg te gaan, op naar familie, of wellicht op wintersport. Zitten alle deuren goed op slot? Staat de verwarming uit, en is de timer van de verlichting goed ingesteld? De vele horrorverhalen over inbrekers die juist tijdens deze dagen hun slag slaan, hebben de schrik er flink ingebracht.

Dankzij IoT toepassingen kan deze onnodige stress grotendeels weggenomen worden – wat meer ruimte vrijmaakt voor het ware kerstgevoel van rust en ontspanning. Via je smartphone kun je in real-time zien hoe warm het in je huis is, en desgewenst de temperatuur bijstellen (handig als je na de vakantie weer aankomt in een alvast voorverwarmd huis!). Ook kun je je buitenverlichting bedienen en door middel van je beveiligingscamera’s monitoren of er toch geen ongewenste gasten zijn.

Met een paar klikken stel je zo jezelf weer gerust, waarna je je weer helemaal kan ontspannen!

KERST EN IOT

Het moge duidelijk zijn dat de feestdagen een uitgelezen kans bieden voor de implementatie van verschillende IoT toepassingen. Ook voor de kerstman zelf zal het een flinke verbetering zijn: van elven naar geautomatiseerde inpak-processen, van het lezen van miljoenen wensenlijstjes naar een geautomatiseerd CRM systeem, en van vertrouwen op Rudolf’s instinct tot aan op de meter accurate GPS- en trackingsystemen.

En het resultaat? Rustige, vredige en knusse feestdagen. (En een Kerstman die op zijn oude dag wat minder hard hoeft te werken!) Geniet ervan, dit jaar!

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen