Trackers

Het mogelijk maken van zeer nauwkeurige locatiebepalingen waardoor op ieder moment de locatie van objecten, personen of overige items vastgesteld kan worden.

WAT IS HET

Trackers vertegenwoordigen een manier om belangrijke zaken, objecten, personen of andere kostbaarheden te ‘tracken’ – oftewel, te volgen. Dankzij IoT technologie wordt het steeds gemakkelijker om te voorzien in locatiebepaling van verbonden devices.

Een tracker kan je helpen om je telefoon of je sleutels terug te vinden als je deze ergens hebt achtergelaten; of kan je in staat stellen om de exacte locatie van voertuigen of goederen te achterhalen. Of kan het verwerkt worden in de halsband van je hond om deze snel terug te kunnen vinden als hij weer eens uit je tuin ontsnapt is.

Door middel van een combinatie van Wi-Fi, GPS en de locaties van zendmasten (dus eigenlijk een vorm van triangulatie) kan zeer nauwkeurig de locatie bepaald worden. Bedrijven krijgen hiermee het praktische vermogen om het juiste signaal op het juiste moment uit te lezen, om efficiënte en accurate data te krijgen over de whereabouts van een bepaalde device.

Effectief kan zo constant via een netwerk de locatie uitgelezen worden van een tracker die met het netwerk verbonden is.

TOEPASSINGEN

Er zijn meerdere toepassingen waarin trackers vaak teruggevonden worden, die als grote overeenkomst hebben dat het belang voor het lokaliseren van de exacte locatie van de verbonden device groot is.
  • Door middel van een smartphone-tracker kun je de locatie van je smartphone bepalen – handig, zeker gezien het feit dat dit een van de meest kostbare dingen is die je kunt verliezen; maar tegelijkertijd een van de dingen is die men het vaakst kwijt is.
  • Met een vervoersmiddelen-tracker kan onder meer de locatie van vliegtuigen, boten, auto’s en vrachtwagens bijgehouden worden. Met name voor vlootmanagementsystemen van bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven vergemakkelijkt dit hun operaties substantieel. Ook verkleint dit het risico op diefstal – een verloren of gestolen voertuig kan relatief gemakkelijk teruggevonden worden.
  • Goederenvolgsystemen worden steeds vaker toegepast in een industriële setting. Voorraden, eindproducten en onderdelen kunnen zo effectiever gelokaliseerd worden – iets wat het productieproces efficiënter maakt en de hoeveelheid verloren gegane producten substantieel vermindert. Ook levert het een forse tijdswinst op in het productieproces, als er niet langer gezocht hoeft te worden naar alle onderdelen of producten.
  • Pizza-tracker – een steeds vaker terugkerende tracker is die waarmee ongeduldige consumenten hun bestellingen in de gaten kunnen houden, bijvoorbeeld van hun bestelde eten. Zo heeft Domino’s Pizza onlangs hun pizza-tracker ingevoerd, waarmee geïnteresseerde consumenten van begin tot eind de status van hun pizza kunnen volgen, van de oven tot aan de bestelauto. Ook kan deze app, zodra de koerier vlakbij is, de verlichting in het hui laten knipperen – zodat er niet gezocht hoeft te worden naar het juiste adres.
Reactie plaatsen