IoT in de logistiek: optimaliseren van kosten en kapitaal
07 mei 2018 
4 min. leestijd

IoT in de logistiek: optimaliseren van kosten en kapitaal

Logistiek is een tak van de industrie die al vanaf zijn allereerste stappen een nauwe relatie heeft gehad met automatisering en IT. Immers, het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van goederenstromen is een enorm data- en trackingsintensief proces. Een van de hoofddoelen van logistiek is het optimaliseren van kosten en kapitaalgebruik, iets wat alleen maar mogelijk is als routes en processen zo nauwkeurig mogelijk gebruikt worden. Voeg daar de toenemende vraag naar next (of zelfs same) day delivery aan toe en de behoefte aan real time tracking én flexibele retournering, en de omvang van het vraagstuk wordt duidelijk: slimme verbonden oplossingen kunnen hier een wereld van verschil in maken. IoT in de logistiek .

Niet verrassend dat bijna de helft van alle logistieke bedrijven al gebruik maken van een of meerdere IoT oplossingen, en nagenoeg iedere organisatie op zijn minst mee bezig is. Dit maakt de logistiek een absolute voorloper in deze ontwikkeling.

TRACK EN TRACE

Verreweg de grootste revolutie – die van tracking devices – is inmiddels omarmd door het leeuwendeel van logistieke sector. Dit heeft de werking en activiteiten flink opgeschud: waar het vroeger vanuit kostenoogpunt nog niet haalbaar was om individuele goederen te tracken, kunnen deze nu door de enorme ontwikkelingen binnen IoT goedkoop én snel gevolgd worden.

Zo kunnen door middel van RFID (Radio Frequency Identification) tags zowel individuele pakketten, dozen, pallets en wagens voorzien worden van een low-cost identificatie. Deze kunnen ten alle tijden in real-time gevolgd en geregistreerd worden. Niet alleen handig om te voorkomen dat ladingen of voorraden kwijtraken of verkeerd geplaatst worden, maar ook om beter te kunnen schakelen op bestaande routes, handelingen en overige operaties.

De ware definitie van Big Data komt in het laatste duidelijk naar voren. Enorme hoeveelheden gegevens en metingen over routes worden over langere periodes verzameld. Hier worden analyses en voorspellende modellen op los gelaten, waarna de logistieke processen in kwestie nog verder geoptimaliseerd kunnen worden.

Efficiëntere routes, die niet alleen sneller zijn maar bijvoorbeeld ook CO2 uitstoot verminderen? Praktischere beladingen, waardoor in minder rondes hetzelfde resultaat behaald kan worden? Toekomstige gebeurtenissen of voorspellingen die een forse impact kunnen hebben op logistieke processen? Allemaal mogelijk met RFID.

Ook vanuit het oogpunt van de eindklant of consument is Track en Trace een vaak gevraagde of zelfs geëiste toepassing: dit stelt hen in staat om exact te zien wanneer en op welk tijdstip hun bestelling binnen komt. Als de postbezorger de wijk inrijdt, kunnen consumenten een push-bericht ontvangen, zodat ze weten dat ze thuis moeten blijven. Winkels of andere zakelijke klanten kunnen tot op de minuut exact zien wanneer een bestelling arriveert, zodat zij ook hun klanten weer beter kunnen informeren en bedienen. Track en Trace verbetert zo door de hele keten de effectiviteit.

STATUSUPDATES PRODUCTEN

Niet alleen afgeronde producten of groepen producten kunnen getracked worden, ook onderdelen en de processen waarmee deze bewerkt of vervoerd worden kunnen in de gaten gehouden worden. Door deze direct te verbinden met het internet, kunnen de fysieke onderdelen, de bewerkingsproces en de informatiestromen hierover gestroomlijnd worden.

Denk bijvoorbeeld aan een statusupdate over een product of onderdeel, die uit zichzelf aangeeft wanneer het gereed is voor de volgende stap in het proces – waarvoor logistieke hulp of interventie nodig is. Wellicht loopt iets vertraging op, of komt het niet door de kwaliteitscontrole heen. Of is een onderdeel of product plotseling nodig op een andere locatie dan eerder verwacht.

Zo kan de goederenstroom gecombineerd worden met de informatiestroom, waardoor van ieder product of onderdeel hiervan op ieder moment in real time duidelijk is waar het is en in welke fase van het proces het zich bevindt, en voorspelt het hoe lang het duurt voordat het klaar is voor de volgende fase. Deze informatie wordt geheel automatisch bijgehouden en doorgestuurd. Daarmee wordt de kans op menselijke invoer- of registratiefouten geminimaliseerd én zijn tegelijkertijd minder tot helemaal geen fysieke handelingen nodig, wat handen vrijmaakt voor ander werk.

Al met al leidt deze verbinding van producten en processen tot een veel hogere effectiviteit en betere inzet van bedrijfsmiddelen.

VOORSPELLEND ONDERHOUD

Niet alleen de te verschepen goederen of onderdelen kunnen sneller en beter gevolgd worden, ook de eigen apparatuur en bedrijfsmiddelen kunnen gemarkeerd worden. Denk daarbij aan vrachtwagens, liften, lopende banden of hefapparatuur. Om de downtime te beperken tot een absoluut minimum, is het streven om dit 24 uur per dag, 7 dagen per week operationeel te houden. Hierbij is voorspellend of preventief onderhoud onmisbaar.

Allerlei sensoren meten de prestaties van een machine, waarna het kan aangeven wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt of kleine reparatie. Zo wordt voorkomen dat niet tijdig onderhoud of onschuldige defecten uitmonden in grotere problemen, waardoor de machine voor korte of langere tijd niet langer operationeel kan zijn en kostbare vertragingen of fouten in het productieproces sluipen.

Via een dashboard kan in een oogopslag gezien worden welke machines toe zijn aan een onderhoudsbeurt of welke niet of met moeite voldoen aan de vooraf gestelde servicenorm. Als extra toevoeging hierop kunnen voorspellende modellen een logistiek bedrijf in staat stellen beter te anticiperen op het verwachte toekomstige onderhoud per machine.

KWALITEITSBEWAKING PRODUCTEN

Andere al veel gebruikte IoT toepassingen zijn gecentreerd rondom de kwaliteitsbewaking van producten. Dit gaat met name om kwetsbare of bederfelijke producten, die in een gecontroleerde omgeving bewaard of vervoerd moeten worden.

Denk bijvoorbeeld aan bloemen, een product wat vanuit Nederland vaak vervoerd wordt naar het buitenland. Deze zijn uiterst kwetsbaar en bederfelijk, waardoor een nauwkeurig afgestelde koelcontainer met de exact juiste temperatuur en luchtvochtigheid cruciaal is. Hetzelfde geldt voor voedselproducten, zoals vlees, kip, vis, groenten, fruit of melkproducten.

Dankzij talloze sensoren in de koelruimte en op de producten zelf kan de temperatuur en vochtigheid op ieder gewenst moment opgenomen worden, en kan er zo nodig direct ingegrepen worden wanneer deze teveel afwijkt. Dit kan zelfs op afstand gedaan worden,  vanuit een centrale controleruimte. Zo wordt voorkomen dat ladingen bij aankomst flink in waarde gedaald zijn – of zelfs geheel waardeloos geworden zijn.

Het risico op defecten of bederf wordt dusdanig verlaagd dat dergelijke maatregelen voor kwaliteitsbewaking een populaire toepassing zijn gebleken. En dankzij de constant goedkoper en nauwkeuriger wordende sensoren ook nog eens dankzij een low cost fix!

IOT IN DE LOGISTIEK: DE TOEKOMST?

Het Internet of Things groeit in weinig industrieën zo snel als in de logistiek. De bovengenoemde voorbeelden van veelgebruikte toepassingen tonen alleen maar aan waarom: de oplossingen zijn inmiddels niet duur meer (met name sensoren), kunnen op grote schaal uitgerold worden en leiden tot een directe winst in effectiviteit en betrouwbaarheid.

Goederen die op ieder moment in het logistieke proces getracked kunnen worden, evenals de bedrijfsmiddelen die ingezet worden in het proces: het recept voor snellere, accuratere en beter in kaart te brengen logistiek.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Peter van Vandaag-in-huis.nl
Door

Peter van Vandaag-in-huis.nl

op 30 May 2018

Mooie ontwikkeling. Ik zie zelf ook veel toegevoegde waarde in het intelligent maken van de keuze van een logistieke partner, waardoor algoritmes bepalen of het efficienter is om een pakketje met DHL te versturen of met een lokale koerier die het binnen 2 uur kan bezorgen. IoT zal alles aan elkaar koppelen :). Ik ben daar met mijn website die gaat over same day delivery erg benieuwd naar voor de komende jaren mbt dit specifieke onderwerp.

Reactie plaatsen