Is Robotica in de zorg de toekomst?
24 januari 2023 
4 min. leestijd

Is Robotica in de zorg de toekomst?

De technologie van tegenwoordig ontwikkelt zich razendsnel. Dit weten we allemaal, maar wist je dat er steeds meer zorg robots worden ontwikkeld en ingezet? Een robot om ouderen te ondersteunen met eten, maar ook om bijvoorbeeld gezelschap te bieden en de ouderen te activeren. Ook neemt de druk onder het zorgpersoneel steeds meer toe en oplossingen zijn dus hard nodig. Welke zorgrobots zijn er allemaal en hoe kunnen zorgrobots verlichting brengen? In dit artikel leg ik het allemaal voor je uit! 

Waarom robotica in de zorg?

Om uit te leggen waarom robotica in de zorg wordt toegepast, moeten we eerst even kijken naar robotica in het algemeen. Robotica houdt zich bezig met het ontwerpen, de bouw, het functioneren en de toepassing van robots. Robots worden breed ingezet voor routinewerk – in welke sector dan ook. In de zorgsector kan robotica op verschillende manieren helpen. Robots worden voor allerlei werkzaamheden ingezet, van ondersteuning van de medewerkers tot vermaak van de cliënten. Verschillende soorten zorgrobots

De afgelopen jaren zijn er veel soorten zorgrobots ontwikkeld voor de zorginstellingen, de thuiszorg en voor het ziekenhuis. Ze hebben allemaal een andere functie, kijk maar mee: 

Sociale robots

De eenzaamheid onder ouderen neemt helaas sterk toe. Door het tekort onder het zorgpersoneel is het niet meer mogelijk ouderen de persoonlijke benadering te bieden die ze nodig hebben. Eenzaamheid heeft grote invloed op zowel de mentale als fysieke gezondheid van de ouderen, daarom is het belangrijk hier wat tegen te doen. Gelukkig kunnen robots een uitkomst bieden! Er is bijvoorbeeld een robotkat, genaamd Robot Pepper, ontwikkeld waarmee bewoners van een woonzorgcentrum kunnen knuffelen. Want wie houdt er nu niet van een liefdevolle knuffel? Knuffelen is niet het enige wat deze robotkat te bieden heeft. De robotkat zorgt ook voor gespreksstof voor de bewoners, er wordt tegen de robotkat gepraat, en de robotkat kan worden verzorgd en geaaid. Om het persoonlijk te houden, kan Robot Pepper stemmen en gezichten herkennen. Robot Pepper wordt dus voor verschillende doeleinden ingezet waardoor ouderen vermaakt worden en zich minder eenzaam voelen. 

Slaaprobots

Een goede nachtrust is onmisbaar voor een gezonde levensstijl. Tijdens de slaap verwerken we alle indrukken van de dag en kan ons lichaam herstellen. In de zorgsector begrijpen ze dit maar al te goed, en daarom hebben ze Somnox ontwikkeld. Somnox is een robot die met de cliënt mee naar bed gaat. De robot kan de menselijke ademhaling nadoen, waardoor de cliënt dieper en sneller slaapt dan normaal. De robot meet dus niet alleen de slaap, maar kan ook ingrijpen in de slaapkwaliteit. En dit is nog niet alles! De Somnox heeft een ingebouwde bluetooth speakers die een rustig slaapliedje kunnen afspelen, waardoor de gebruiker sneller in slaap kan vallen. Zodra de gebruiker slaapt, stopt de robot met het afspelen van de muziek. De robot is uiteraard gemaakt van comfortabel materiaal om niet tot last te zijn tijdens de nachtrust. 

Bewegen met robots 

Een andere ideale robot is robot Zora. Zora houdt van bewegen en is daarom uitermate geschikt om ouderen ook in beweging te brengen. Samen met de ouderen verzorgt Zora allerlei bewegingsactiviteiten, bijvoorbeeld gymnastiek of dansen. Deze robot kan bijvoorbeeld ook voorlezen, spelletjes spelen en ander vermaak aan ouderen brengen. Zora is daarom een gewilde aanvulling voor het zorgpersoneel, die al druk zat zijn met andere zorgtaken. 

Service robots 

Hoe handig zou het zijn als robots bepaalde eenvoudige huishoudelijke taken zouden overnemen? De Japanse robot Ugo helpt bijvoorbeeld bij het ophangen van de was. De robot kan de was uit de wasmachine halen en vervolgens ophangen. Wanneer de was droog is, kan de robot de was weer van de lijn halen en het opvouwen. Ugo werkt met lange armen en kan zich aanpassen aan de hoogte. De robot is op afstand bestuurbaar, dus de gebruiker kan de was vanuit bed ophangen en opvouwen. 

Robots in de operatiekamer

Niet alleen voor de zorg van ouderen, of het overnemen van bepaalde huishoudelijke taken worden robots gebruikt. Ook voor medische doeleinden, zoals opereren, worden tegenwoordig robots toegepast. De voordelen zijn dat robots nooit moe worden en veel sneller en preciezer werken. Chirurgen werken dus graag samen met robots. 

Eten met een robot

Niet zelfstandig kunnen eten en drinken brengt een grote afhankelijkheid van zorgpersoneel met zich mee. Het voeden is bovendien vaak belastend voor de familie of partners. Er is gelukkig ook een robot ontwikkeld die hierbij kan helpen. Robotarm My Spoon helpt personen die niet zelfstandig kunnen eten en drinken. De robot brengt het eten en drinken met een robotarm naar de mond. Dit zorgt ervoor dat de cliënt in eigen tempo kan eten en drinken en dat er minder zorg nodig is. 

Wat wil de zorgsector zelf?

Heel interessant al die robots, die voornamelijk komen overwaaien uit Japan, maar wat vindt het zorgpersoneel eigenlijk zelf van deze technologische toepassingen? De voordelen van robots zijn over het algemeen vrij duidelijk: ze zijn nooit moe, ze zijn te repareren en ze hebben geen eten en drinken nodig. Toch is er soms terughoudendheid vanuit het zorgpersoneel. Dit komt door de hoge kosten van robots en angst dat robots het werk gaan overnemen. Met de huidige personeelstekorten in ons achterhoofd is dit juist een goede ontwikkeling. Het inzetten van robotica op sociaal vlak brengt ook discussie met zich mee. Een robot is voorspelbaar en is nooit chagrijnig, emotioneel of boos. Maar kan een robot ook echte liefde tonen en een relatie opbouwen met een cliënt? Een relatie met een robot komt in de buurt van een echte relatie, maar toch zal een robot het zorgpersoneel nooit helemaal kunnen vervangen op bepaalde sociale vlakken. Cliënten hebben mensen nodig die naar hun omkijken. Voor praktische zaken zoals de was, opereren, of stofzuigen zijn robots natuurlijk wel heel handig. Dus wat we er ook van vinden, het is belangrijk om te zoeken naar een goede balans tussen mens en robot in de zorg en daarbuiten. 

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security