Wearables

Draagbare, verbonden IoT toepassingen die op of om het lijf gedragen worden en continue data versturen en ontvangen.

WAT IS HET

De term ‘wearable’ wordt gebruikt voor een groot aantal productgroepen. Zoals de naam al aangeeft, is het iets wat je draagt – en, zodra verbonden met het IoT netwerk, is het iets wat je draagt wat een computeronderdeel bevat. Nog steeds vrij algemeen, zeker omdat zo’n computeronderdeel vele verschillende vormen aan kan nemen.

Het is dus feitelijk een intelligent apparaat die je om of op je lijf draagt, bijna alse een verlengstuk – een soort prothese, als het ware. Dit maakt het onderscheid tussen ‘gewone’ slimme apparaten en wearables soms wat onduidelijk. Neem het geval van een iPhone, wat normaal gezien niet gezien wordt als een wearable. Totdat je deze tijdens het hardlopen om je arm bindt, waar het je stappen bijhoudt. Dan zou het, technisch gezien, wel ineens dat verlengstuk van je lichaam zijn – en dus een wearable.

Een minuscuul telefoontje voor om je pols, een sensor in een armband die je hartslag bijhoudt, een lens die je bloedsuikerpeil in de gaten houdt: allemaal andere voorbeelden van wearables, net zoals t-shirts die je temperatuur meten en schoenen die je activiteit bijhouden.

Als vuistregel wordt vaak aangehouden dat een wearable dus inderdaad een verlengstuk van je lichaam is, iets wat fysiek aan je verbonden is; en waarvan de bijbehorende technologie constant beschikbaar is tijdens jouw activiteiten: dus dat het constant data ontvangt en verstuurt, zonder dat je het aan of uit hoeft te zetten.

TOEPASSINGEN

Wearables die voldoen aan de bovengenoemde classificatie zijn op dit moment in meerdere vormen op de markt verkrijgbaar:
  • Smartwatches zijn verreweg de populairste en bekendste groep in de wearables-markt. Met Apple Watch, Android Wear en Pebble hebben enkele vooraanstaande technologiebedrijven zich hier al in gepositioneerd. Het is veel meer dan een klokje die je vertelt wat de tijd is – het houdt ook je agenda bij, vertelt je wanneer je nieuwe notificaties hebt, waarschuwt je wanneer je te weinig beweegt – een complete persoonlijke assistent om je pols, dus. Al zijn er ook varianten die zich bijvoorbeeld alleen beperken tot een ingebouwde stappenteller of hartslagmeter.
  • Fitness trackers zijn slechts een kleine stap verwijderd van de smartwatches, met als verschil dat deze groep wearables zich met name focust op het bijhouden van gezondheidsstatistieken. Vaak zijn dit polsbandjes, armbanden of clips die vele verschillende functies kunnen meten of doorgeven. Van simpele stappentellers tot aan nauwkeurige sensoren die ook zaken als je hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, slaappatronen en beweging bijhouden. De koppeling van deze data met een applicatie kan je zo helpen om je gezondheid, fitness voortgang, en calorieënintake in kaart te brengen.
  • Een sterk opkomend segment binnen de wearables industrie is augmented reality wear – wat met name refereert aan slimme brillen. Google Glass is het bekendste voorbeeld van deze groep, waarbij je de wereld om je heen extra ‘gemeten’ ziet: het verwerkt alle externe impulsen en input en zet dit direct om in handige, bruikbare output. Zo kan het je helpen bij gezichtsherkenning, of voor navigatiedoeleinden. Tegelijkertijd kun je de notities voor je volgende vergadering doornemen of je laatste berichten letterlijk voor je ogen zien verschijnen,
  • Draagbare sensoren komen eveneens in een enorme verscheidenheid voor. Met name voor gezondheidsdoeleinden zijn sensoren vaak de beste oplossing. Reeds bestaande applicaties zijn bijvoorbeeld lenzen die door middel van je traanvocht je bloedsuikerspiegel meten; een clipje in je revers die je houding in de gaten houdt; of schoenzolen die de drukpunten op je voeten registreren.

Kort samengevat, worden wearables toegepast in ieder kledingstuk of iedere draagbare accessoire die in staat is om te verbinden met devices, om zo data te ontvangen of te versturen die relevant is voor acties en gedragingen van de drager.
Reactie plaatsen