LoRa

Voorziet in een open technologie die bedrijven in staat stelt een wereldwijd Internet of Things te onderhouden.

WAT IS HET

LoRa, oftewel Long Range Low Power, is een LP-WAN technologie die kleine pakketjes data kan uitwisselen tussen objecten en systemen. Zoals de naam al aangeeft, is het stroomverbruik laag en het bereik groot.

Long Range: Ook over lange afstanden kan data verstuurd en ontvangen worden, waardoor LoRa geschikt is voor M2M toepassingen tussen verschillende locaties.
Low Power: Met twee simpele batterijen kan een LoRa device gemakkelijk meer dan 10 jaar verbonden blijven.

Door deze combinatie van bereik en stroomverbruik, biedt het optimale ondersteuning aan applicaties die gebruik maken van het Internet of Things in de breedste zin. Dankzij LoRa kunnen allerlei dingen verbonden worden met het internet, zonder inmenging van 3G of Wi-Fi.

Een extra bijkomstigheid is dat, met een enkele zendmast, het netwerk een bereik kan halen van tot wel 15 kilometer. Ook voorziet het in vrij accurate locatiebepaling. Bandbreedte en maximale datagrootte en -snelheid is echter vrij beperkt, waardoor het bijvoorbeeld nog niet mogelijk is om nieuwe data-updates te versturen met kleine tijdintervallen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld NB-IoT, die veel snellere dataverzending en –ontvangst promoot.

Een ander verschil tussen LoRa en de standaarden voorgesteld door 3GPP, NB-IoT en LTE-M, is dat het gebruik maakt van ongelicenseerde kanalen, terwijl de laatstgenoemde twee gebruik maken van gelicenseerde, reeds bestaande kanalen. Ook vereist LoRa gateways om te kunnen opereren, terwijl de twee 3GPP standaarden direct contact leggen met de sensor of device.

VOORDELEN
  • Praktisch en simpel. LoRa is ideaal voor eenvoudige, incidentele uitwisseling van data. De modi waarin devices met LoRa gezet kunnen worden, zijn eenvoudig – aan/uit, bezet/vrij, vol/leeg, etc.
  • Laag energieverbruik. Op twee simpele penlite-batterijen, kan de accu tot zo’n 10 jaar data verzenden en ontvangen.
  • Voordelig. De kosten voor het uitrusten van devices en hen vervolgens te verbinden met het LoRa netwerk zijn laag, wat het ook geschikt maakt voor productie op lagere schaal of voor applicaties met kleinere budgeten.

TOEPASSINGEN

Via dit netwerk wordt effectief en efficiënt ‘gepraat’ met draadloze sensoren en devices, wat een enorme hoeveelheid nieuwe innovaties kan faciliteren die nu zelfs met minimale budgeten gerealiseerd kunnen worden.

Een aantal toepassingen die logisch lijken, zijn onder meer lokalisatiediensten van je spullen en manieren voor het op afstand bedienen van bijvoorbeeld een deur, hek, verwarming of zelfs de voederbak van je huisdier. Allen applicaties die niet continu een internetverbinding vereisten, maar regelmatig – al dan niet met vaste intervallen – data doorsturen.

Dit maakt LoRa ook bij uitstek een populaire keuze voor opzet en ontwikkeling van de zogenaamde smart cities. Zo’n slimme stad wenst de toepassingen die haar in haar functie ondersteunen met elkaar te verbinden – denk hierbij aan parkeermeters, stoplichten, filemelders, locatiemonitoring van de hulpdiensten, vuilnisbakken, straatverlichting, en nog veel meer.

Steden kunnen dankzij LoRa op een goedkope, zuinige wijze hun inwoners beter van dienst zijn; en snel herkennen en analyseren hoe zij nog beter hun taak kunnen uitvoeren. Dit maakt besluitvorming makkelijker en bespaart op veel vlakken het zuurverdiende belastinggeld van de inwoners.

NEDERLANDSE SPELERS

KPN was de allereerste ICT telecomprovider om een landelijk dekkend LoRa netwerk te introduceren. Dit adverteren zij uitgebreid, als zijnde dé toekomstige oplossing voor bedrijven en consumenten tegelijkertijd om meer van hun devices, sensoren en apparaten met elkaar te verbinden.

Nederland is sowieso een land dat voorop loopt in de implementatie van LoRa. Dit is ook te danken aan The Things Network, een uitgebreid LoRa netwerk in Amsterdam – dat mid-2015 in zeer korte tijd werd uitgerold na een succesvolle crowdfunding campagne. Met tien zendmasten die door de stad verspreid zijn, is een dekkend netwerk gecreëerd.

Dit netwerk is overigens geheel open en gratis, zodat iedereen die iets wil doen met het IoT dat daadwerkelijk kan doen. Inmiddels is het project verder doorgegroeid naar andere steden, wat een enorme boost voor de bekendheid en populariteit van LoRa als IoT module betekende.
Reactie plaatsen