Brengt bestaande technologie verder vooruit om meer geld op te brengen voor de netwerkoperators; bij uitstek geschikt voor stationaire locaties en (kleinere) dataverzending met intervallen.
WAT IS HET
NB-IoT is een van de internationale standaarden voor IoT netwerken, naast zijn prominente zusje LTE-M. De naam ‘NB-IoT’ staat voor NarrowBand Internet of Things: en het is een Low Power Wide Area (LPWA) technologie die ontwikkeld is om op een efficiënte manier een grote hoeveelheid nieuwe IoT devices en diensten te ondersteunen en sensoren met het internet te verbinden.
Het werkt, evenals LTE-M, op de bestaande zendmasten, waarbij het een signaalsterkte kan behalen die tot tien keer zo sterk is als dat van GSM. Dit maakt het nagenoeg overal en voor lange tijd beschikbaar. De meeste toepassingen ervan zijn echter inpandig.
Het grote verschil met LTE-M is dat NB-IOT een wat langzamere oplossing is die niet real-time informatie doorgeeft, maar op intervalbasis alsnog regelmatig – met een kleine vertraging – data doorgeeft. Ook kan NB-IOT enkel stationair gebruikt worden, vanaf een vaste locatie. Minder significant voor de technologie, maar wel voor de uitrol, is dat NB-IOT met name in Europa gebruikt wordt.
VOORDELEN
Uitgebreidere dekking. Door nieuwe toevoegingen is NB-IoT in staat om te voldoen aan de steeds groeiende vraag naar betere dekking, ook in afgelegen landelijk gebied, diep onder de grond en op lastig te bereiken plekken in gebouwen.
Lager stroomverbruik. De NB-IoT technologie heeft het stroomverbruik van gebruikersapparaten substantieel verbeterd, waardoor een batterijlevensduur van meer dan tien jaar gehaald kan worden – afhankelijk van de gewenste intervallen voor het versturen en ontvangen van brokken data.
Verbeterde systeemcapaciteit en spectrale efficiëntie. Vooral voor gebruik op lastig bereikbare plekken is de snelheid van dit netwerk een flinke verbetering; ook al blijft het wat trager dan LTE-M. Ook is er geen interferentie met andere signalen, aangezien het huidige, gelicenseerde frequentiespectrum van een telecomleverancier gebruikt kan worden.
Lage kosten. De initiële kosten van de NB-IoT modules zijn vergelijkbaar met die van GSM/GPRS. De onderliggende technologie is daarentegen veel makkelijker dan de hedendaagse GSM/GPRS, waardoor de kosten ervoor naar alle verwachting hard zullen dalen zodra de vraag toeneemt.
TOEPASSINGEN
NB-IoT is een uiterst veilige en betrouwbare manier om regelmatig kleine beetjes data te versturen en ontvangen. Dit maakt het met name geschikt voor toepassingen waarbij kleine hoeveelheden data constant, over een langere periode, verstuurd worden. Tegelijkertijd maakt dit het ongeschikt voor toepassingen waarbij grote hoeveelheden data verstuurd dienen te worden; of waarbij real-time input een vereiste is. Ook is het niet aan te raden voor toepassingen met wisselende locaties, zoals bijvoorbeeld het vlootmanagementsysteem van een autoverhuurbedrijf.
Voorbeelden van huidige toepassingen van NB-IoT kun je hierdoor met name vinden in Smart Home en Smart Office toepassingen. Deze maakt gebruik van alle sterke punten van NB-IoT: een lage snelheid, grove data en erg betrouwbaar. Ook hebben Smart Home en Smart Office toepassingen veel baat bij een lange batterijduur, goede inpandige dekking én lage kosten: dit alles maakt NB-IoT een logische keus hiervoor.
NEDERLANDSE SPELERS
De eerste commerciële lanceringen van NB-IoT zijn reeds voltooid; en de verdere wereldwijde uitrol zal medio 2017/2018 plaatsvinden. Dit krijgt in ons eigen landje reeds duidelijk vorm: zo had het Nederlandse bedrijf SODAQ een primeur nadat het op Kickstarter een succesvolle campagne runde voor het eerste NB-IoT ontwikkelbordje.
Hierbij werden zij flink ondersteund door T-Mobile, die Nederlandse backers 12 maanden gratis toegang tot hun IoT netwerk gaf, in de vorm van een simkaart. T-Mobile heeft zich duidelijk gerealiseerd wat de potentie van NB-IoT is: zij hopen in de loop van 2017 landelijke dekking van het NB-IoT netwerk te garanderen, en hebben daar flink op ingezet. In de meeste steden en grote plaatsen hebben zij dit al voor elkaar.
Ook Vodafone heeft inmiddels flink ingezet op NB-IoT. Zij zijn in mei 2017 begonnen met het commercieel uitrollen van hun netwerk in vijf steden; en hopen tegen het eind van de zomer van 2017 een landelijk dekkend IoT-netwerk hebben, dat werkt op basis van NB-IoT technologie.
De steun van dergelijke grote telecombedrijven maakt Nederland een van de voorlopers in de wereld in deze netwerkstandaard; al zijn wij zeker niet het enige land waar het aan populariteit geniet.