Platform

De link tussen de sensoren en het netwerk in een IoT toepassing, die ruwe data interpreteert, samenvat, analyseert en vervolgens doorstuurt.

WAT IS HET

Het doel van iedere IoT device is om verbinding te maken met andere IoT devices en applicaties om data door te sturen of te ontvangen. Echter zit er nog een cruciale link tussen de sensoren en/of devices die data meten; en het data netwerk waarmee het verstuurd kan worden. Deze cruciale link is het platform.

Een platform verbindt een netwerk met sensoren en devices; en voorziet daarbij in analyses en inzichten, gebruik makend van applicaties die in de backend van de app draaien, om bruikbare feedback te verkrijgen uit de enorme hoeveelheden data die de sensoren en devices oppikken, versturen of ontvangen.

Simpel gezegd is een platform een verzameling van componenten die een ontwikkelaar in staat stelt om devices of sensoren te gebruiken, (op afstand) data te verzamelen, verbinding te garanderen, en voor het algemene device/sensor management.

Gezien de enorme potentie en groeiende populariteit van het Internet of Things, beseffen veel tech bedrijven dat juist dergelijke platforms een enorme kans bieden. Hierdoor zijn er talloze IoT platforms beschikbaar, die gebruikers in staat stellen om in een handomdraai applicaties te gebruiken die onderdeel uitmaken van het Internet of Things.

TOEPASSINGEN

Alhoewel er letterlijk honderden bedrijven zijn die zich focussen op het ontwikkelen van IoT platforms, waaronder een flink aantal start-ups in de tech industrie, hebben de grootste spelers op de markt, van het kaliber van Amazon en Microsoft, hier al een flinke voorsprong in genomen. Niet gek: bedrijven die zich bezighouden met IoT oplossingen, laten gemiddeld een 28% hogere omzet zien dan hun tegenhangers die (nog) niet actief zijn in dit gebied.

Zo heeft Amazon vorig jaar haar AWS (Amazon Web Services) IoT platform onthuld, die het gemakkelijker maakt om sensoren te verbinden voor talloze applicaties, waaronder Smart Homes en de auto-industrie.

Microsoft heeft zich ook toegelegd op het ontwikkelen van producten voor het Internet of Things, en heeft hiervoor de Azure IoT suite geïntroduceerd. Deze bevat onder meer de Azure Stream Analytics, waarmee in real-time enorme hoeveelheden data verwerkt kunnen worden.

IBM heeft met haar Watson platform ook een invloedrijke positie weten te verwerven. Met Watson kunnen alle IoT toepassingen vanaf een enkel platform bediend worden. Net zoals haar concurrenten is ook dit platform cloud-based, en stelt het de gebruiker in staat om nagenoeg real-time data te ontvangen, analyseren en versturen.

Ook Google kan niet achterblijven: de tech-gigant heeft met Google Cloud één van de beste IoT toepassingen in huis. Met Cloud IoT Core kunnen enorme hoeveelheden data verwerkt worden; terwijl geavanceerde analytics vergaard wordt dankzij Google’s Big Query en Cloud Data Studio.
Reactie plaatsen