Verrassende en veelbelovende IoT toepassingen van de CES
26 februari 2019 
5 min. leestijd

Verrassende en veelbelovende IoT toepassingen van de CES

De Consumer Electronics Show (CES) is inmiddels een begrip. Aan het begin van ieder jaar vindt in Las Vegas, entertainment-hoofdstad van de wereld, dit enorme evenement plaats. Hierbij komen alle electronicabedrijven ter wereld, van de grootste multinationals tot beginnende start-ups, samen om hun allerlaatste innovaties tentoon te stellen.

Dit maakt het hét moment voor journalisten, trendwatchers en liefhebbers om een voorproefje te krijgen van wat ons het komende jaar zoal te wachten staat. En, wellicht niet verrassend, namen Internet of Things toepassingen wederom een bijzondere rol in. En alhoewel er al veel over geschreven en gesproken is, kan ook ik de verleiding niet weerstaan om ook een duit in het zakje te doen: wat waren de meest verrassende of veelbelovende IoT toepassingen die er gepresenteerd zijn?

Invoxia gps-tracker

Een opvallende deelnemer was Invoxia, die haar reeds bestaande gps-tracker heeft geüpgrade met een zogenaamde anti-diefstal alarm, die werkt op basis van het Sigfox netwerk. Dit netwerk vereist relatief weinig energie, waardoor de levensduur toeneemt – de accu van deze gps-tracker kan zo zes maanden mee. Mocht hij toch leeg raken, kan het via een micro-usb kabeltje opgeladen worden – wat maar enkele uren in beslag neemt. En daarna ben je weer maandenlang gegarandeerd van een goede vindbaarheid én beveiliging van je producten.

Bare Conductive

Een bedrijf wat 3D-geprinte sensoren ontwikkeld heeft, die aan oppervlaktes en objecten bevestigd kunnen worden. Door de simpliciteit van de uitvinding komen simpele sensoren binnen handbereik, waarmee allerlei objecten ‘slim’ gemaakt kunnen worden. Zo kan je je vogelkooi verbinden, of een kraan, of een fiets. Dankzij geleidende verf kunnen elektriciteitsdraden als het waren over oppervlaktes of objecten ‘getekend’ worden, wat bijvoorbeeld innovaties als slim behang mogelijk maakt.

Gardena tuinproducten

Gardena, een bekend merk van kwalitatief tuingereedschap, beseft dat ook zij mee moeten gaan met de laatste techniek om relevant te blijven. Zo heeft het een reeks slimme tuinproducten geïntroduceerd, elk waarvan voorzien zijn van zogenaamde HomeKit-ondersteuning – waarmee het geïntegreerd kan worden in je ‘reguliere’ smart home applicaties. Als onderdeel van deze reeks producten zijn er inmiddels robotmaaiers, vochtsensoren, besproeiingscomputers en slimme stopcontacten op de markt gebracht.

Bell slimme taxi’s

Bell, een van de oudste en meest innovatieve bedrijven in de luchtvaartindustrie, is met een ambitieus plan op de proppen gekomen dat niet zou misstaan in de tekenfilmserie De Jetsons: een heuse vliegende taxi. Een verticale opstijg-en-landing (VTOL) luchttaxi, onder de naam Bell Nexus, aangedreven door een hybride elektrisch voortstuwingssysteem. De taxi biedt ruimte aan 4 passagiers en zal uiteindelijk autonoom kunnen vliegen. Het bedrijf is al een partnerschap aangegaan met Uber om uiteindelijk samen passagiers van hot naar her te kunnen krijgen.

Withings smartwatch

Voorheen een onderdeel van Nokia, maar inmiddels op eigen benen – Withings is een vooruitstrevend bedrijf dat zich specialiseert in slimme health toepassingen, waaronder slimme weegschalen en gezondheidsmonitoren. Als nieuwste paradepaartje werd tijdens de CES 2019 een smartwatch geïntroduceerd in de vorm van de Move ECG. Het ziet eruit als een analoog horloge, die als extra functie hartfilmpjes kan maken door middel van een app, je duim, en je wijsvinger. Dit alles voor slechts 129 dollar, een relatief koopje.

Cosmo’s remlichten

Een innovatie die met name voor motorrijders een enorme uitkomst kan zijn: Cosmo’s verbonden remlicht. De beladen belofte die het bedrijf doet is dat hun innovatie met recht mensenlevens kan redden. Zo geven de lichten die bevestigd zijn aan de achterkant van de helm van de motorrijder tijdig aan wanneer motorrijders afslaan of afremmen. De remlichten zijn op ooghoogte van de verkeersdeelnemers achter hen. Als extra bonus signaleren de remlichten ook wanneer de motorrijder valt, en sturen ze in dat geval een waarschuwing naar familie, vrienden, en de hulpdiensten – inclusief GPS-locatie. Enne, nog handiger: deze remlichten kunnen aan iedere helm bevestigd worden.

KitchenAid oven-assistent

KitchenAid zal bij het grote publiek vooral bekend zijn door hun sta-mixers. Al werken ze nu vol overtuiging aan een slimme toepassing die het leven van amateurkoks over de hele wereld een stuk beter zal maken: een slimme oven, oftewel een heuse slimme keukenassistent. Deze oven kan bediend worden via een scherm, dat uitgerust is met de Google Assistant. Met deze display kunnen niet alleen diverse applicaties bediend worden, het kan de gebruiker ook allerlei recepten voorstellen en hen door de bereiding heenpraten.

Skiin ondergoed

Wat? Ja, toch echt: slim ondergoed. Skiin heeft zich gefocust op de toekomst van draagbare technologie, in de vorm van slimme kleding. Dit dient met name diagnostiek en therapie-doeleinden binnen de medische sector. Allerlei sensoren en actuatoren zijn ingebouwd in de stof, waardoor data vergaard wordt die doorgestuurd wordt naar relevante medische specialisten. Zo weten zij van alles over je hartslag, temperatuur, druk, en beweging – evenals je vetpercentage en hydratatie. Op het moment kost een four-pack ondergoed je wel een heftige $279.

Elvie borstpomp

De borstpomp van Elvie won in 2019 babylist’s award voor ‘Best babytech’ – wat iets aangeeft over de populariteit én wenselijkheid van deze innovatie. De Elvie biedt net bevallen vrouwen een compleet nieuwe ervaring met een borstpomp – iets wat normaal gesproken als een enorme belemmering wordt gezien. Deze variant is echter hands-free, zodat de vrouw gewoon door kan gaan met wat ze op dat moment aan het doen is, en heeft geen nare kabels of bijgeluiden die de negatieve ervaring versterken. In plaats daarvan dragen vrouwen het onder hun kleding, waar het geluidloos pompt en melk verzamelt. Dankzij de verbinding met een smartphone app kunnen real-time gegevens over volume en historisch verloop gegenereerd worden. Nog wel wat prijzig, met $499, al zullen nieuwe moeders het er graag voor over hebben.

Owlet zwangerschapsmonitor

Als we toch kijken naar innovaties omtrent baby’s: de zwangerschapsmonitor van Owlet is een innovatie die menig aanstaand moeder gerust zal stellen. Dankzij de Owlet, een zwangerschaps-gezondheidsmeter, kunnen vrouwen terwijl ze slapen de kleine in de gaten houden. De draagbare monitor registreert het schoppen en bewegen van de baby, maar ook diens hartslag en eventuele weeën. Het bedrijf is tevens druk in de weer met de mogelijkheid om ultrasounds mogelijk te maken. Nooit meer afwachten voor de afspraak bij de verloskundige, dus, maar zelf ook al je baby kunnen registreren.

De diversiteit aan geïntroduceerde applicaties is dus enorm. En dan heb ik nog niet eens de FoldiMate genoemd, die schone was automatisch kan opvouwen. Of Forpheus, de ping-pong robot van Omron, die tegelijkertijd dienstdoet als persoonlijke coach. Of één van de vele infotainment-toepassingen voor auto’s – zoals slimme auto’s die gebruik maken van emotionele intelligentie om de stemming van hun bestuurders te peilen.

Overige “nuttige” applicaties

Aan creativiteit ontbreekt het niet. Het is wederom een positief teken dat de wereld IoT toepassingen omarmt en op grote schaal ermee aan het innoveren is geslagen. En wat er volgend jaar allemaal voor iets nieuws aanwezig zal zijn op de CES? Ongetwijfeld nóg bijzondere applicaties. Ik hoop dat jou dit weer wat extra enthousiasme en inspiratie brengt voor het ontwikkelen van IoT toepassingen en businessmodellen in jouw domein.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen