Cyber security en IT-beveiliging: belangrijker dan ooit
Het is misschien wel de grootste angst van veel bedrijven en particulieren, en daarom ook een veelbesproken onderwerp: cybercriminaliteit. De afgelopen jaren zijn de incidenten waarbij cybercriminelen gegevens stelen of websites hacken in grote aantallen toegenomen.
Er is zelfs een onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet aangesteld, de Cyber Security Raad (CSR) om op een professionele manier de cybersecurity in Nederland te verhogen.
Het is daarom is het van groot belang dit onderwerp aan te snijden en te kijken hoe we onszelf kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. Ik leg het voor je uit!
Wat is cyber security?
Cybercriminaliteit is dus een toenemend probleem. We worden steeds afhankelijker van technologie, en de moderne ontwikkelingen laten ook steeds vaker hun schaduwkanten zien. Gelukkig maakt de wereld van cybersecurity ook grote ontwikkelingen door. Cybersecurity is het beschermen van computers, servers, elektronische systemen en netwerken tegen schadelijke aanvallen van cybercriminelen. Een ander woord voor cybersecurity is IT-beveiliging. De bedrijven die zich bezighouden met cybersecurity, of IT-beveiliging, schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook vanuit de overheid worden er maatregelen getroffen om cybercriminaliteit de kop in te drukken. Er is een expertisecentrum voor cybersecurity in het leven geroepen: Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Bij kwetsbaarheden of dreigen geeft dit expertisecentrum organisaties een waarschuwing bij virussen of aanvallen op websites.
Verschillende soorten cybercriminaliteit
Medische diensten, winkels en overheidsinstanties hebben het vaakst te maken met cyberaanvallen. Maar eigenlijk kan tegenwoordig iedereen er mee te maken krijgen. Cybercriminaliteit voorkomen begint met het herkennen ervan. Om cybercriminaliteit beter te herkennen, leg ik de meest voorkomende cyberaanvallen voor je uit.
- Phishing - Dit is de bekendste vorm van cybercriminaliteit omdat iedereen te maken kan krijgen met phishing. Misschien heb je zelf wel eens een mailtje geopend met een vage link naar een website. Via zo’n link vragen cybercriminelen om je creditcardgegevens om vervolgens geld van je te stelen.
- Spoofing - Deze vorm is misschien wat minder bekend, maar net zo gevaarlijk! Spoofing betekent ‘foppen’ en is een vorm van fraude waarbij de cybercrimineel bepaalde kenmerken vervalst waardoor hij of zij zichzelf voor kan doen als iemand anders. Cybercriminelen doen dus alsof ze het slachtoffer vanuit een betrouwbare organisatie benaderen om persoonlijke gegevens te stelen.
- Ransomware (gijzelsoftware) - Ransom betekent losgeld. Bij ransomware zorgen cybercriminelen ervoor dat bepaalde malware een computer of systeem blokkeert. Vervolgens vragen ze losgeld om de computer weer te bevrijden van deze malware.
- DDoS-aanval - Een Distributed Denial of Service aanval (DDoS) is een poging van cybercriminelen om een website onbereikbaar te maken door het sturen van een groot digitaal bestand.
- Malware - Ik noemde het hierboven al kort, maar malware kennen we ook allemaal. Malware staat voor ‘malicious software’ en probeert als virus jouw systemen binnen te dringen.
Tips om een cyberaanval te voorkomen
Zoals we allemaal weten: voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Hoe kunnen we onszelf en ons bedrijf beschermen tegen een cyberaanval? Ik geef je een paar handige tips.
Tip 1: Update je apps
Deze tip geldt voor zowel bedrijven als particulieren. Het maakt niet uit wat je doet, maar update altijd je apps! Updates bevatten vaak beveiligingsupdates en daarom is het van groot belang deze meteen te downloaden. Cybercriminelen zoeken nadrukkelijk naar bedrijven die hun software niet hebben bijgewerkt.
Tip 2: Gebruik tweestapsverificatie
Een tweestapsverificatie is een extra beveiligingslaag voor je e-mailaccount of clouddienst. Zet je luiheid aan de kant en zorg dat je deze dubbele beveiliging voor elkaar hebt. Hackers kunnen namelijk heel gemakkelijk jouw e-mailaccount of clouddienst binnenkomen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord.
Tip 3: Gebruik moeilijke wachtwoorden
Ik snap heel goed dat je niet al je wachtwoorden kunt onthouden. Dit is echter geen reden om voor elk account je lievelingsdier en geboortedatum als wachtwoord te gebruiken. Probeer eens een online kluis voor het bewaren van al je wachtwoorden.
Tip 4: Maak een cybersecurity scan
Wil je als bedrijf weten hoe je ervoor staat met de bescherming van je data? Doe een cybersecurity scan bij een professioneel IT-beveiligingsbedrijf. Dit klinkt als een overbodige luxe, maar met de huidige toename in cyberaanvallen is dit eerder noodzaak geworden.
Tip 5: Gebruik niet zomaar openbare wifi
Wanneer je via een openbaar wifi-netwerk verbindt met je bedrijfssystemen of applicaties, kunnen hackers hier gemakkelijk in komen. Hackers weten dat veel mensen gebruik maken van bepaalde openbare wifi-netwerken en zoeken hier dus hun slachtoffers. Log bijvoorbeeld nooit in op je bank app via een openbaar wifi-netwerk, maar wacht tot je thuis bent of gebruik je mobiele data.
Wat te doen bij een cyberaanval
Het kan zijn dat je toch slachtoffer geworden bent van een cyberaanval. Er worden regelmatig grote cyberaanvallen uitgevoerd op bedrijven en personen. Maar ook als je slachtoffer geworden bent van phishing is het belangrijk dit te melden bij de politie. Als je slachtoffer geworden bent van een ransomware aanval is het belangrijk om geen losgeld te betalen. Overleg met de politie wat je in zo’n geval beter kan doen.
Cybercriminaliteit is strafbaar
Het plegen van een cybercrime is strafbaar en de straffen blijven omhoog gaan. De straf hangt natuurlijk af van de ernst van de misdaad. Stel, je breekt in in het socialmedia-account van je ex-partner, dan moet je voor 20 tot 120 uur de gevangenis in. Maar ook als je als student inbreekt op de server van de school om tentamenfraude te plegen, moet je voor twee tot drie maanden de gevangenis in. In alle gevallen moet je ook een flinke schadevergoeding betalen.
De toekomst van cybersecurity
In de huidige tijd is gehackt worden haast onvermijdelijk. We moeten daarom met elkaar accepteren dat we allemaal doelwit zijn voor cybercriminelen. Net zoals de technologie zich blijft ontwikkelen, zullen cybercriminelen ook steeds beter worden in het hacken van bedrijven, overheden en personen. Neem dus altijd goede maatregelen om je bedrijf en je persoonlijke digitale leven te beschermen tegen cybercriminaliteit. Gelukkig wordt er ook achter de schermen veel werk verricht om iedereen te beschermen tegen cyberaanvallen. Dus écht wakker liggen van cybercriminaliteit hoeft gelukkig ook weer niet.