Er zijn maar weinig dingen die ons zoveel angst kunnen aanjagen als een pasgeboren baby. Vooral bij eerstgeborenen kunnen ouders af en toe met hun handen in het haar zitten: waarom huilt die kleine nú weer? Zeker gecombineerd met slapeloze nachten en uitputting, en niet in de laatste plaats het herstel van de bevalling zelf, kan het achterhalen van de behoeften van een pasgeborene behoorlijk ingewikkeld blijken.
Door mensen die er bewust voor gekozen hebben om kinderloos te blijven, wordt het niet aandurven van deze verantwoordelijkheid en onzekerheid regelmatig opgegeven als reden. Voor de ouders die het wel aandurven, kan een veeleisende baby soms een behoorlijke deuk opleveren in hun relatie, sociale leven of carrière.
Slimme babyoplossingen
Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer slimme oplossingen op de markt waarmee een deel van de onzekerheid en angst weggenomen kan worden. Oplossingen die een deel van de zorg voor pasgeborenen overnemen – of inzichtelijk maken. Veel mensen vertrouwen op data en trends. Dit is precies iets waar het Internet of Things bij van pas kan komen, ook als het aankomt op de gezondheid van een baby.
Niet alleen ideaal voor de gemoedsrust, maar uiteindelijk ook beter voor de band tussen ouder en kind. Er zal minder tijd opgaan aan zorgen maken, doktersafspraken, belletjes naar het consultatiebureau en slapeloze nachten. Zo blijft er meer ruimte voor actieve interactie en bonding met de kleine. En de mogelijkheden voor het slimmer maken van baby-accessoires blijkt eindeloos.
Slim aankleedkussen – $130
Wat is één van de producten die je iedere dag opnieuw gebruikt als je een baby hebt? Juist, het aankleedkussen. Meerdere malen per dag verschoon je hier de luiers op of kleed je de baby om. Daarom is het de perfecte keus voor het inbouwen van allerlei sensoren om de gezondheid te monitoren. Zo is er de Baby Grow Smart Changing Pad and Scale van Hatch, die bij ieder verschoonmoment het gewicht en lengte van je baby bijhoudt.
Dit alles wordt verzameld in een app, die van dag tot dag de ontwikkeling in kaart brengt. Handig om snel in te kunnen grijpen bij een stagnatie in groei of gewicht, of om keuzes met betrekking tot voeding en beweging op af te stemmen. Ook kun je via deze app zien hoe vaak je de luier verschoont.
Slimme speen – $40
Het bijhouden van de temperatuur van je baby is ook zo’n stressmoment voor jonge ouders. Aangezien pasgeborenen nog niet in staat zijn hun eigen temperatuur te reguleren, kan een kleine afwijking naar boven of beneden al betekenen dat er direct actie ondernomen moet worden. Daarom is de Pacifi-i Bluetooth Thermometer Pacifier van Blue Maestro zo’n geniale uitvinding. Het is een simpele speen met een temperatuursensor in het zuiggedeelte, waardoor de temperatuur van de baby op een simpele en baby-vriendelijke wijze gemeten kan worden.
Opnieuw wordt al deze data naar ouders verzonden via de app, in real-time. De bluetooth-verbinding stuurt de informatie tot over 30 meter naar de smartphone, waarbij een alarm afgaat als de temperatuur van de baby afwijkend is. Alle data wordt overzichtelijk weergegeven, zodat ouders inzicht krijgen in de temperatuurschommelingen van hun kleintje.
Slimme fles – $80
Philips veranderde het leven van ouders flink toen zij hun slimme fles op de markt brachten. Dit slimme apparaat, dat onder de Philips Avent babyflessen bevestigd kan worden, houdt accuraat de voedingen bij. De gebruiker bevestigt het simpelweg aan het klaargemaakte flesje, klikt op de knop om de startinhoud en starttijd te meten, en begint met voeden. Zodra de baby uitgedronken is, dient wederom op de knop gedrukt te worden, waarna de inhoud opnieuw gewogen wordt.
Alle data wordt verzameld in een app, waar zo een duidelijk overzicht ontstaat van de hoeveelheid milliliter die de baby per voeding en per dag gedronken heeft, hoe lang het geduurd heeft om het flesje leeg te drinken, en hoeveel onderbrekingen er tijdens de voeding waren. Handige grafieken brengen de trend in kaart – de ideale geruststelling voor ouders die twijfelen of hun kleine wel genoeg binnenkrijgt.
Slimme voedingsmachine – $350
Een uitkomst voor gestreste ouders, die ’s nachts paniekerig een flesje klaar moeten maken als de baby begint te huilen. De slimme voedingsmachine van Laxtek Baby neemt dit tijdrovende en nauwkeurige klusje over. Het combineert water met melkpoeder en verwarmt dit tot de exact juiste temperatuur – in 8 seconden.
Je hoeft niet meer te schudden, niet meer te twijfelen of het niet te warm of te koud is, of je ineens af te vragen of je wel de juiste hoeveelheid schepjes toegevoegd hebt. Oh, en je kunt het apparaat ook nog eens bedienen vanaf je smartphone. Met een enkele klik zorg je ervoor dat het flesje snel klaar staat. Ideaal: geen krijsende baby terwijl jij staat te hannesen met die magnetron of flessenwarmer.
Slimme babymonitor – $84
Fisher-Price kan meer dan alleen baby- en kinderspeelgoed maken, dat bewijzen ze wel met de Sproutling Smart Sleep Wearable Baby Monitor. Een hele mondvol voor een relatief klein object. Een slimme enkelband kan door de baby gedragen worden terwijl hij of zij slaapt, waarna het ouders voorziet van een berg data: zo meet het de hartslag, lichaamstemperatuur, stemming en houding van de baby.
De ingebouwde accelerometer kan bijvoorbeeld signaleren wanneer de baby op de buik draait en ouders hierover een melding sturen. Maar ook houdt het de slaapcycli bij en kan het uiteindelijk voorspellen wanneer en hoe lang de slaapjes zullen zijn.
Deze babymonitor bestaat niet alleen uit het bandje, ook het oplaadstation is voorzien van een ruime hoeveelheid sensoren die data doorsturen naar de app. Zo meet het de kamertemperatuur en geeft het een alarm af als deze te ver afwijkt van wat optimaal is. Ook meet het licht en geluid, waarbij de ouders eveneens een melding krijgen als er iets gaande is dat de slaap van baby kan verstoren.
Slimme luiers – ?
Weliswaar zijn deze producten nog niet commercieel verkrijgbaar in Nederland, maar het duurt niet lang meer voordat ook de slimme luiers hun entree maken in de winkels. Pampers heeft onlangs aangekondigd dat ze ‘zeer binnenkort’ dit product zullen lanceren. De luierfabrikant heeft een extreem dunne sensor ontwikkeld die in luiers verwerkt kan worden.
Deze sensor kan ouders alarmeren wanneer het tijd is om de baby te verschonen, terwijl het in staat is om de kwaliteit van de urine en ontlasting te controleren – en zo tijdig blaasontstekingen, nierproblemen of uitdroging te signaleren. Handig als je niet wilt vertrouwen op je neus en die bekende blauwe lijn op de onderkant van de luiers.
De enorme markt voor babyproducten
Het blijft een grappig fenomeen. Ouders kunnen soms behoorlijk terughoudend zijn als het gaat om producten of gadgets voor zichzelf, maar zodra het iets betreft voor hun geliefde kroost, lijkt prijs er niet meer toe te doen. Dit is precies waarom deze babymarkt zo’n geliefde is voor investeerders en innovators. Ieder product dat exact doet wat ouders wensen, kan gegarandeerd op succes rekenen.
Baby’s kunnen immers niet praten. Ze kunnen niet vertellen wanneer ze het te warm of te koud hebben, wanneer ze stikken, of wanneer ze honger hebben. Sensoren kunnen dit echter wel. En dat kan net dat extra beetje gemoedsrust aan ouders bieden dat ze nodig hebben om van een goede nachtrust te genieten.