De kans is groot dat je weleens hebt gehoord van cloud computing. Het concept heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt, maar wat betekent het nu eigenlijk precies? De meest gangbare omschrijving van de term cloud computing is het opslaan en beheren van gegevens en applicaties op een extern netwerk van servers die via internet toegankelijk zijn. Een hele mond vol dus…Vrijwel iedereen maakt dagelijks gebruik van cloudservices. Denk maar aan dingen als e-mailen, bestanden opslaan, foto's delen en films streamen. Met cloud computing kun je in plaats van je bestanden en programma's lokaal op je computer op te slaan, ze in de cloud bewaren. Zo heb je waar dan ook ter wereld toegang tot je bestanden en programma’s. Dit artikel focust met name op de voordelen van cloud computing in professionele zin.
Niet afhankelijk meer van een vast apparaat
Het beste van cloud computing is dus dat je niet meer vastzit aan één apparaat. Met cloud computing kun je vanaf elke computer, elke laptop of zelfs elke smartphone inloggen en toegang krijgen tot je gegevens en programma's, of dit nu foto’s, documenten of je oude DVD’s zijn. Dat betekent dat je nooit meer belangrijke informatie of bestanden kwijtraakt omdat je ze alleen op je vaste computer hebt opgeslagen. Een hele mooie bijkomstigheid van cloud computing is dat het je de vrijheid geeft om te werken waar je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding. Je hoeft niet langer aan één locatie gebonden te zijn om toegang te hebben tot je gegevens en programma's, dit vergemakkelijkt het hybride werken. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat bedrijven meer flexibiliteit en vrijheid konden bieden aan werknemers die hun werk-privé balans beter willen beheren.
Niet gek dus dat de populariteit van workcactions en digital nomanding een ontzettende vlucht heeft genomen. Veel mensen vinden het heerlijk om een deel van het jaar hun werkzaamheden te verrichten op een andere plek in de wereld en zo hun werk te combineren met een welverdiende vakantie. Digital nomads zijn mensen die een locatie-onafhankelijke levensstijl hebben en werken vanuit verschillende locaties over de hele wereld. In plaats van een traditionele kantoorbaan hebben digital nomads vaak banen in de informatietechnologie, marketing, schrijven, ontwerp, vertaling of andere freelance werkzaamheden die ze online kunnen uitvoeren. Doordat ze vaak niet afhankelijk zijn van een baas of directe collega’s kunnen ze heel het jaar door werken vanuit bijvoorbeeld een strandhuisje op Bali.
De drie lagen van cloud computing
Cloudcomputing kan onderverdeeld worden in drie lagen. De tweede en derde laag vergt de meeste technische kennis voor de gebruiker.
Cloudapplicaties
De eerste laag van cloud computing is Software as a Service (SaaS) en richt zich op de uiteindelijke gebruiksfase door individuen, bedrijven en organisaties. Hierbij biedt een dienstaanbieder eindapplicaties aan via de cloud. Hier is een abonnement of een
on-demand constructie gebruikelijk. De cloudaanbieder neemt alle hosting en de hele IT-infrastructuur voor zijn rekening, plus het onderhoud en de beveiliging. Deze applicaties variëren enorm van aard. Er kan gedacht worden aan e-mail, klantenbeheer, personeelsbeheer, videoapplicaties en meer. MS365, Salesforce, Google workspace zijn bekende voorbeelden van SaaS maar ook Netflix, Dropbox en Uber vallen hieronder. SaaS-services worden gekenmerkt door een multitenant-cloudarchitectuur. Dit houdt in dat bij SaaS de dienstaanbieder de volledige controle over de applicaties heeft. Toch kan de klant in veel gevallen de applicatie naar wens configureren en functioneel beheren en eventueel integreren met de andere twee lagen. SaaS-applicaties zijn te gebruiken via een webbrowser op een computer of op mobiele apparaten zoals smartphones en tabletcomputers
Cloudplatforms
De tweede laag van cloud computing is Platform as a Service (PaaS). De klant van PaaS-diensten is meestal een professionele, technische partij. Paas past bij het profiel van moderne bedrijven: snel en zeer flexibel. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om met behulp van geavanceerde tools snel maatwerkoplossingen te bouwen. Zo hoeft een bedrijf niet opnieuw het wiel uit te vinden.
In plaats van alles vanaf de grond af te coderen, hebben PaaS-providers vaak vooraf gebouwde blokken die ontwikkelaars gewoon kunnen aansluiten en gebruiken om snel betere apps te bouwen. PaaS aanbieders zijn over het algemeen minder bekend. Toch zijn er een aantal grote spelers zoals SAP, Google App engine en Salesforce lightning
Cloud infrastructuur
De derde laag van cloud computing is Infrastructure as a Service (IaaS). Het biedt bedrijven enke een basis-IT-infrastructuur via internet, inclusief netwerken, servers en opslag.
Services op maat gemaakt voor jouw behoeften
De flexibiliteit met cloud computing vertaalt zich ook op andere manieren, zo hoef jij of je werkgever niet langer te investeren in dure hardware of software om het bedrijf draaiende te houden. In plaats daarvan wordt er betaald voor wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. Dit betekent dat er naar behoeften geschakeld kan worden. Bovendien is het niet nodig om te betalen voor functies die niet worden gebruikt. Cloud computing stelt je in staat om eenvoudig je opslagruimte te vergroten. Hetzelfde geldt voor softwarelicenties die je niet meer nodig hebt. Je hoeft niet langer vast te zitten aan ongebruikte functies die je wel hebt betaald. Cloud computing geeft je dus de flexibiliteit om je bedrijf aan te passen aan veranderingen, zonder dat het een fortuin kost. Wat wil je nog meer?
Cloud computing als enhancer van cyberveiligheid
In het kader van cyberveiligheid is het cloud computing ook zeker van toegevoegde waarde. Cloud computing biedt namelijk betere beveiliging en back-ups. In plaats van je gegevens op één fysieke locatie op te slaan, worden ze opgeslagen op meerdere servers in verschillende geografische locaties (misschien wel in de buurt van dat strandhuisje op Bali waar jij op dat moment werkzaam bent). Dit betekent dat als er iets gebeurt met één server, je gegevens nog steeds veilig zijn opgeslagen op andere servers. Dit betekent dat je je nooit zorgen hoeft te maken dat je gegevens verloren gaan als er iets misgaat met een enkele server. Het is alsof je gegevens zich bevinden in meerdere, virtuele kluisjes verspreid over de hele wereld.
Cloud computing heeft eraan bijgedragen dat het veel moeilijker is voor hackers om toegang te krijgen tot je gegevens wanneer deze zich verspreid bevinden over meerdere servers. Dit is een geweldige extra beveiligingslaag die je niet hebt als je je gegevens op één locatie bewaart.
Cloud computing: een fijne metgezel
In deze blogpost heb je het brede scala aan voordelen van cloud computing kunnen lezen. Steeds meer individuen en bedrijven verplaatsen hun IT-zaken naar de cloud vanwege de vele voordelen die het biedt.
- Gemak: Je hebt weinig omkijken naar onderhoud en beheer van hun IT-omgeving.
- Efficiëntie / capaciteit: Cloud computing is veel efficiënter dan een traditioneel beheerde IT-omgeving omdat de capaciteit wordt verdeeld over meerdere klanten. Bedrijven hoeven niet regelmatig te investeren in nieuwe hardware om aan wisselende capaciteitsbehoeften te voldoen. De cloud is oneindig groot, waardoor je nooit tegen capaciteitsproblemen aanloopt.
- Toegang: Cloudgebaseerde applicaties en services zijn gemakkelijk te benaderen met een apparaat met een internetverbinding. Hierbij lever je niet in op het gebied van cyberveiligheid.
Cloud computing biedt je een onafhankelijkheid van een vaste computer en een vaste werkplek zonder dat je inlevert op functies en cyberveiligheid. Deze gaan er zelfs op vooruit! Zo kan jij met een gerust hart je werkzaamheden verrichten op een andere plek dan je kantoor. Hierbij maakt het niet uit of je je in je slaapkamer, de koffiezaak om de hoek of een tropisch strand bevindt.