Wat zijn de risico’s van blockchain?
05 maart 2023 
4 min. leestijd

Wat zijn de risico’s van blockchain?

Blockchain wordt vaak geprezen om zijn veiligheid en betrouwbaarheid, maar er zijn ook serieuze risico's verbonden aan deze technologie. Hoewel ik erg enthousiast ben over de blockchain is het goed om ook de risico's te weten. Als een van de meest opkomende technologieën van de afgelopen jaren, is blockchain helaas niet immuun voor veiligheidsproblemen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de keerzijde van blockchain? Lees dan snel verder!

Wat is blockchain?

Blockchain is een systeem die wordt gebruikt om transacties te registreren, te verifiëren en te beheren op een gedecentraliseerd netwerk. Het wordt gebruikt om digitale activa, zoals cryptocurrency's, te ondersteunen, maar kan ook worden toegepast op andere gebieden waar transacties worden uitgevoerd.

Een blockchain-netwerk bestaat uit een reeks blokken, elk met een set transacties. Elk blok is gekoppeld aan het voorgaande blok, waardoor een ketting van blokken ontstaat, vandaar de naam blockchain. Het netwerk is gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet wordt beheerd door een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid


Elk blok bevat een hash, een unieke code die is gegenereerd door een cryptografische hash-functie, die het blok identificeert en verbindt met het voorgaande blok. Deze hash zorgt ervoor dat elke wijziging in een blok de hash van dat blok verandert, wat betekent dat elke wijziging in de blockchain kan worden gedetecteerd. Dit maakt blockchain een zeer veilige manier om transacties te verwerken.


Bovendien kan blockchain ook worden geprogrammeerd om smart contracts te ondersteunen, waarmee automatisch transacties kunnen worden uitgevoerd op basis van vooraf bepaalde regels en voorwaarden. Dit biedt meer flexibiliteit en efficiëntie in de verwerking van transacties. Over het algemeen biedt blockchain verschillende voordelen, zoals meer transparantie, verhoogde beveiliging, decentralisatie en meer efficiëntie in het uitvoeren van transacties. Maar er zijn helaas ook een aantal risico’s verbonden aan blockchain, deze zal ik uitgebreid vertellen in dit blog. 


De risico’s van blockchain

Blockchain is een opkomende technologie die veel voordelen kan bieden, maar er zijn ook risico's en uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden. Hieronder heb ik ze op een rij gezet: 

Onvolwassen technologie

Blockchain is een relatief nieuwe technologie en het is nog vol in ontwikkeling. Er zijn veel uitdagingen die nog moeten worden opgelost, zoals de schaalbaarheid van blockchain-netwerken en de interoperabiliteit tussen verschillende blockchains.

Smart contract kwetsbaarheden

Smart contracts zijn geautomatiseerde contracten die zijn geprogrammeerd om automatisch transacties uit te voeren. Als er kwetsbaarheden zijn in het smart contract, kunnen kwaadwillende actoren deze uitbuiten om activa te stelen of schade aan te richten. Het is daarom belangrijk om smart contracts goed te testen voordat ze in productie worden genomen.

Verlies van privégegevens

Hoewel blockchain over het algemeen wordt beschouwd als een veilige en anonieme manier om transacties te doen, is er een risico dat privégegevens verloren gaan als de privésleutels worden gestolen of als de blockchain-infrastructuur wordt gehackt.

51% aanvallen

Een 51% aanval treedt op wanneer een individu of groep meer dan 50% van de rekenkracht van het blockchain-netwerk beheert. Dit geeft hen de controle over het netwerk en de mogelijkheid om transacties te wijzigen of te verwijderen. Dit kan een risico vormen voor kleinere of minder gevestigde blockchain-netwerken.

Energieverbruik

Het proces van mining, waarbij nieuwe blokken worden toegevoegd aan de blockchain, vereist veel energie en kan leiden tot een hoog energieverbruik. Dit kan leiden tot hogere kosten en negatieve milieueffecten, vooral omdat vooralsnog het grootste deel van de energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Er zijn overigens ook al vele initiatieven om juist overschot van energie hiervoor te gebruiken. Dit komt vooral omdat duurzame energiecentrales vaak met energieoverschotten zitten, die ze tegen een lagere prijs verkopen. Veel ‘mining farms’ nemen dus grotendeels afscheid van fossiele energie en verwelkomen alternatieve vormen van energie. De duurzame energiecentrales halen ook voordelen uit de samenwerking. Meer grote afnemers geven hen meer omzet, en de energie die anders verloren zou gaan wordt nu nuttig gebruikt door de miners. 

Onvoldoende regelgeving

De opkomst van blockchain heeft verschillende partijen uitgedaagd om de juiste regelgevingskaders te ontwikkelen. Er zijn zorgen dat het gebrek aan regelgeving kan leiden tot het gebruik van blockchain voor illegale activiteiten, zoals witwassen van geld, belastingontduiking en terrorismefinanciering.


Het is belangrijk om deze risico's te begrijpen en aan te pakken voordat blockchain op grote schaal wordt ingezet. De juiste maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid, beveiliging en betrouwbaarheid van blockchain-netwerken te waarborgen, en er moet een passende regelgevende omgeving worden gecreëerd om het gebruik van blockchain te reguleren en te beheren.


Hoe kunnen de risico’s van blockchain mijn leven beïnvloeden?

Er zitten dus een aantal minpunten aan blockchain, maar hoe gaat dat jouw leven beïnvloeden? De risico's van blockchain kunnen op verschillende manieren van invloed zijn op je leven, afhankelijk van je betrokkenheid bij de technologie. Hier geef ik een paar praktische voorbeelden aan de hand van vragen:

Bezit je blockchain activa?

Als je blockchain activa bezit, zoals cryptocurrency, dan kunnen de risico's van blockchain een directe impact hebben op jouw financiële situatie. Als er een beveiligingslek of hack plaatsvindt, kan dit leiden tot verlies van jouw activa. Het is daarom belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het beveiligen van je privésleutels en het gebruik van betrouwbare exchanges.

Deel je persoonlijke informatie met bedrijven die blockchain gebruiken?

Als je persoonlijke informatie deelt met bedrijven die blockchain-technologie gebruiken, kunnen de risico's van blockchain leiden tot privacyproblemen. Als er een beveiligingsprobleem optreedt, kan jouw persoonlijke informatie worden blootgesteld. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico's en om alleen persoonlijke informatie te delen met betrouwbare bedrijven en organisaties.

Ben je betrokken bij de ontwikkeling van blockchain-technologie?

Als je betrokken bent bij de ontwikkeling van blockchain-technologie, bijvoorbeeld als ontwikkelaar of onderzoeker, dan kunnen de risico's van blockchain directe gevolgen hebben voor jouw werk en de toekomst van de technologie. Het is belangrijk om veiligheidsprotocollen te implementeren om de beveiliging van de technologie te verbeteren en om te werken aan oplossingen voor de uitdagingen op het gebied van cybersecurity.

Al met al is het belangrijk om bewust te zijn van de risico's van blockchain en om veiligheidsmaatregelen te nemen om jezelf te beschermen en jouw privacy en financiën te beveiligen.

Moet ik oppassen voor blockchain?

De vraag die overblijft, is of we moeten oppassen voor blockchain. Het is niet nodig om als consument bang te zijn voor de technologie zelf, maar er zijn wel enkele risico's waarmee rekening moet worden gehouden, vooral als je van plan bent om blockchain-activa te kopen of te verhandelen. Maar als je voorzichtig bent en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, kun je de technologie absoluut veilig en verstandig gebruiken.

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security