Wat gaat het 5G netwerk ons nu echt brengen ten opzichte van 4G?
21 maart 2018 
4 min. leestijd

Wat gaat het 5G netwerk ons nu echt brengen ten opzichte van 4G?

Het 5G netwerk is de voorgestelde telecommunicatie-norm ter vervanging van de huidige 4G norm, wat nog snellere en krachtigere netwerken omvat. Maar wat gaat 5G ons nu eigenlijk brengen. Gaat dit echt het grote verschil maken? Staatssecretaris Mona Keijzer heeft daar begin juni 2019 een nota over gepubliceerd: Nota Mobiele Communicatie 2019.

Wat is het 5G netwerk?

Al vanaf 2008 werd er – nog voor de grootschalige commerciële uitrol van 4G – gesproken over de inrichting van een 5G netwerk. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkte in dit jaar al samen met Machine-to-Machine Intelligence (M2Mi) Corp, het leidende platform voor IoT en Machine Learning toepassingen. Samen bespraken zij hun droom voor een netwerk dat een snelheid kon halen van “up to ten times of the 4G networks”.

De verbeterde 5G netwerken – oftewel 5th generation wireless systems of de vijfde generatie van mobiele netwerken bieden potentieel snelheden van tot 20 gigabits per seconde en enorme MIMO (Multiple Input Multiple Output) antennes kunnen inderdaad enorme snelheden bereiken ten opzichte van de bestaande 4G opties.

Het zijn ook exact deze hogere snelheden die het zo’n gewilde en zwaar geanticipeerde oplossing maken, met name voor toepassingen binnen het Internet of Things. Dankzij 5G kunnen heel veel toepassingen die nu nog (te) veel data en een (te) hoge snelheid vereisen werkelijkheid worden. Wat te denken van zelfrijdende landbouwvoertuigen, die vooraf geprogrammeerde routes kunnen rijden. Of koeien die voorzien worden van sensoren, zodat constant hun welzijn, gezondheid en locatie in de gaten gehouden kunnen worden. Steeds meer real-time toepassingen worden mogelijk, als de vertraging op het netwerk substantieel verkleind wordt.

Vooral voor beroepen en sectoren waarbij een minuut het verschil kan maken tussen winst en verlies zal dit een openbaring blijken. Hieronder valt bijvoorbeeld de gezondheidszorg, waarbij tijdig ingegrepen kan worden als de sensoren van een hartpatiënt afwijkende lezingen vertonen. Maar ook de landbouw, zoals hierboven aangegeven, kan enorme baat hebben bij snellere updates over aanwezige gevaren of dreigingen voor gewassen en vee. Het eerder in dit boek genoemde wildpark in Afrika kan zo een eventuele stroper in zijn kraag kunnen vatten voordat hij een of meerdere dieren geschoten of ernstig verwond heeft.

Maar ook gamers of opleiders die gebruik maken van virtual reality-tools zullen het verschil merken, als vanaf meerdere locaties spelers op hetzelfde moment in dezelfde simulatie actief kunnen zijn. Deze snelheid blijft niet alleen bij een belofte: Samsung heeft reeds tests gedaan die aan hebben getoond hoe gemakkelijk voldaan kan worden aan de gestelde norm dat het tot tien keer sneller kon zijn dan 4G netwerken. Sterker nog: in potentie kan dit netwerk inmiddels snelheden van tot 20 gigabit per seconde behalen. Dit maakt het niet tien, maar honderden keren sneller dan 4G.

Voordelen van het 5G netwerk

  • De snelheden die bereikt kunnen worden zijn zeker ten opzichte van het huidige 4G-netwerk aanzienlijk te noemen, zoals hierboven al gegeven.
  • Hogere bandbreedte, waardoor meer apparaten tegelijkertijd kunnen verbinden met dezelfde antenne. Nooit meer je 4G (of in dit geval 5G) verliezen tijdens Koningsdag in hartje Amsterdam of op een overvol Schiphol, dus.
  • De latency (oftewel de vertraging tussen zender en ontvanger) is voor 5G netwerken veel lager dan bij reeds bestane netwerken. Ideaal voor real-time oplossingen of near-real-time oplossingen, dus. De latency is op dit moment voor een gemiddeld 4G-netwerk tientallen milliseconden, maar zal bij 5G afnemen tot 1 milliseconde. Het klinkt wellicht als weinig tot niets, maar wacht maar tot je het verschil merkt bij virtual reality of game-applicaties.

Toepassingen van het 5G netwerk

De technologie is nog druk in ontwikkeling, en vooralsnog focussen telecomproviders op de upgrades van het 4G netwerk. De lancering van het 5G netwerk zal daarom zeker niet voor 2020 zijn, wat de datum is die veel spelers op de markt aanhouden in hun tijdslijn. De commerciële uitrol zal daar pas later op volgen.

Zo heeft onderzoek van de Telecomunications Industry Association uitgewezen dat circa de helft van wereldwijde telecomproviders denken hun 5G netwerk tussen 2022 en 2025 aan commerciële klanten aan te kunnen bieden. Dit staat tegenover een kwart van hen die al eerder klaar verwacht te zijn.

Dit betekent niet dat het ‘4G’ symbooltje op je smartphone direct verandert naar ‘5G’. Het zullen namelijk niet smartphones zijn die als eerste gaan werken met dit netwerk. De industrie gokt als eerste toepassing met name op zelfrijdende auto’s – een concept wat al lange tijd in the works is, maar waarbij de latency en hogere snelheid van 5G het verschil maken tussen flop of succes. Immers is de reactiesnelheid nergens zo belangrijk als in het verkeer. Zo zit er in de release voorafgaand aan 5G al een standaard voor communicatie tussen zelfrijdende auto’s.

Niet geheel toevallig is het juist Apple die aangekondigd heeft uitgebreid 5G netwerken te testen op haar toekomstige iPhones en andere producten: onderdeel van die ‘andere producten’ is namelijk ook Apple’s Project Titan, de ontwikkeling van een softwaresysteem voor zelfrijdende auto’s. Concurrenten LG en Intel zitten Apple hierbij op de hielen. Nog een signaal dat 5G een cruciaal onderdeel zal blijken van de introductie van zelfrijdende auto’s en de industrie daar zwaar op inzet.

Ook zijn er nog andere voor de hand liggende toepassingen waar 5G verschil kan gaan maken:

  • Slimme gezondheidszorg: zo kunnen op afstand operaties uitgevoerd worden, niet alleen door mensen maar ook door robots. Ook kunnen de gezondheidswaarden van een patiënt (denk aan bloeddruk, hartslag, bloedsuiker, zuurstofgehalte in het bloed) continu in de gaten gehouden worden en kan er desgewenst tijdig ingegrepen worden bij afwijkingen.
  • Smart homes: het sneller en effectiever instellen van verwarming, airconditioning, verlichting, gordijnen en apparatuur. Zonder vertraging kan je nu je omgeving aanpassen en ook van afstand in real-time monitoren.
  • Gaming en entertainment: sneller en beter gebruiken van data-intensieve toepassingen, zoals games en films. Zonder vertraging met andere mensen gamen of sneller in hoge resolutie films of series kijken, ook in die overvolle trein of op een andere drukke plek.

Nederlandse spelers

Nederland loopt al flink voorop op het gebied van het testen van 5G toepassingen. De onwaarschijnlijke plek van Loppersum, Noord Groningen speelt hier een belangrijke rol in. Dit is het allereerste plattelandsgebied in Europa waar op grote schaal getest wordt met dit 5G netwerk. Als initiatief van Economic Board Groningen met een aantal partners, inclusief KPN, Vodafone en Ericsson, wordt in deze ‘proeftuin’ geëxperimenteerd met allerhande zakelijke 5G-toepassingen, bijvoorbeeld voor de landbouw. Maar ook andere zakelijke toepassingen en applicaties kunnen in deze regio getest worden, waardoor de provincie hoopt de economie en het ondernemersklimaat van de regio te boosten.

Dus eind 2019 of begin 2020 wordt de veiling verwacht, dan kunnen de operators uitrollen!

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen