Een toepassing van IoT technologie, bestaande uit netwerktechnologieën met minimale stroomvereisten en een relatief groot bereik, om Internet of Things toepassingen gemakkelijker en breder toegankelijk te maken.
WAT IS HET
Het belangrijkste om te begrijpen is dat Low Power-WAN (LP-WAN) niet een standaard is. Het is een term die breed toepasbaar is, en onder meer verschillende implementaties en protocollen omvat, zowel beschermd als open-source, die een ding in het gemeen hebben – de kenmerken die de naam al stipuleert:
Low Power (LP): werkt op kleine, goedkope batterijen die jaren meegaan, Wide Area Network (WAN): het bereik van het netwerk is normaal gesproken meer dan 2 km in stedelijke gebieden.
Een direct fysiek gevolg van het behalen van een dergelijk laag vermogen en breed bereik, is de beperkte gegevensgrootte die dit met zich meebrengt – oftewel, de bandbreedte is beperkt. De meeste LP-WAN technologieën kunnen slechts tot 1,000 bytes data per dag versturen, of minder dan 5,000 bits per seconde.
LP-WAN is hierdoor speciaal ontwikkeld voor Machine-to-Machine netwerkomgevingen; en heeft als hoofddoel om IoT toepassingen toegankelijker te maken voor het brede publiek. Met zijn verminderde energiebehoeften, grotere bereik en lagere kosten dan een regulier mobiel netwerk, gaat men ervan uit dat LP-WAN netwerken een veel grotere hoeveelheid M2M en Internet of Things applicaties kan ondersteunen.
De meeste bekende modules – waaronder LoRa, Sigfox, LTE-M en NB-IoT – opereren op een dergelijk LP-WAN netwerk. Dit maakt LP-WAN de ruggengraat van verreweg de meeste IoT applicaties en toepassingen.
Een prominent verschil tussen de verschillende modules is dat LoRa en Sigfox ongelicenseerd zijn, met LoRa beschikbaar voor publieke en private netwerken en Sigfox als publieke dienst; terwijl LTE-M en NB-IoT gelicenseerd zijn en door verschillende publieke operators ondersteund worden.
VOORDELEN
Het datagebruik van LP-WAN is erg laag. Hiermee kan het een netwerk van specifieke devices verbinden die om minder bandbreedte vragen dan waar standaard thuisapparatuur in voorziet.
Daarnaast kan LP-WAN tegen een lagere kostprijs opereren, dankzij efficiënter stroomverbruik en laag batterijgebruik. Er is dus nauwelijks noodzaak voor bekabeling.
Het netwerk is long range, waardoor het meer devices over een groter gebied kan bedienen dan de standaard mobiele technologie. Dit verlaagt ook de infrastructuurkosten.
TOEPASSINGEN
Waar netwerken als Bluetooth, ZigBee en Wi-Fi toereikend zijn voor de meeste IoT implementaties op het consumentenniveau; is de behoefte aan een technologie zoals LP-WAN groter voor industriële IoT, waaronder civiele en commerciële applicaties.
Voorbeelden van dergelijke applicaties zijn onder meer innovaties in dichtbevolkte locaties, zoals smart lighting, slimme electriciteitsgrids of goederenvolgsystemen voor hele steden of grote gebouwen. Of toepassingen die om langdurige monitoring vragen – zoals watermeters, gasmeters, slimme landbouw, en slimme deursloten.
Simpel gezegd werkt het goed in situaties waar devices kleine hoeveelheden data over een groot gebied moeten versturen, terwijl de batterijlevensduur meerdere jaren moet zijn. Dit is het grote verschil tussen LP-WAN en andere draadloze netwerk protocols, zoals Bluetooth, RFID, mobiele M2M, en ZigBee.
NEDERLANDSE SPELERS
De verschillende modules die onder de term LP-WAN vallen, worden al breed opgepakt door Nederlandse aanbieders. Zo heeft KPN groot ingezet op het Internet of Things, door middel van hun LoRa netwerk en hun investeringen in het LTE-M protocol.
Vodafone en T-Mobile hebben toegezegd nog voor het einde van 2017 landelijke dekking te bieden met hun NB-IoT netwerk, net zoals Tele2 – die ook hun eigen LoRa netwerk opzet.
Het Rotterdamse bedrijf Aerea in zee is gegaan met het Franse Sigfox om hun netwerk landelijk beschikbaar te maken, als enige netwerkaanbieder ervan.
Het voordeel dat LP-WAN biedt van een relatieve simpele installatie, waarbij het gebruik maakt van reeds bestaande zendmasten en infrastructuur, maakt het duidelijk aantrekkelijk voor de telecomaanbieders – en ook de Nederlandse spelers in de telecommarkt hebben zich dit duidelijk gerealiseerd.