10 valkuilen, risico's en daarmee aandachtspunten voor het selecteren van een IoT Platform
Uiteindelijk heb je dan besloten met IoT aan de slag te gaan. Mogelijk heb je al een pilot achter de rug met 1 of meer leveranciers en dan komt het moment om het structureel goed en volledig in te richten. Een belangrijk onderdeel daarvan is het selecteren van een IoT Platform. En daar zitten gelijk ook de meeste afhankelijkheden waar je rekening mee moet houden.
Daarom hier de 10 aandachtspunten voor selectie IoT Platform.
1 IoT platform heeft te weinig functionaliteit
Je hebt nu waarschijnlijk goed in beeld wat je wilt. Op basis van de huidig gewenste functionaliteit. Maar hoe flexibel is het platform naar de toekomst toe? De platformen zijn allemaal betrekkelijk nieuw en blijven zich ontwikkelen. Zorg ervoor dat je een platform selecteert dat dat (bewezen) doet. Het Platform moet zich functioneel blijven ontwikkelen.
2 Connectie met bestaande hardware / sensoren cq. actuatoren.
Een tweede valkuil en daarmee aandachtspunt is dat een Platform maar beperkt connectie kan maken met hardware / sensoren cq. actuatoren. Mogelijk heb je al sensoren actief en die wil je natuurlijk integreren in het Platform. Ook als deze van een andere leverancier komt. Het Platform is het centrale punt in je netwerk, dus moet kunnen koppelen met nagenoeg alle hardware en netwerken.
3 Multi Tenancy van je IoT Platform is vereist
Mogelijk wil je in de toekomst bepaalde klanten toegang geven tot je platform. Zodat ze eventueel hun eigen assets kunnen monitoren of applicaties kunnen bouwen. Of ga je (een deel van) je bedrijf verkopen.
Hiervoor is het belangrijk dat het IoT Platform Multi Tenancy ondersteund.
4 Wie is eigenaar van de Data?
Zorg ervoor dat jij eigenaar blijft van je data en niet de leverancier of een derde partij. Cruciaal in de IoT Platform selectie is dat je in de lead blijft en dat jij bepaald wat er met de Data gebeurd. De Data mag mogelijk wel gebruikt worden ter verbetering van het platform maar dat is dan ook het enige. Ook wat dat betreft is het goed om expliciet te weten wat de leverancier dan gebruikt en hoe jij daar profijt van hebt.
5 Capaciteit en performance van het IoT Platform
Wat kan het IoT platform aan? Hoeveel sensoren kun je bijvoorbeeld connecten? En hoe wordt de performance continue gemeten? Niet alleen van het IoT Platform maar echt end-to-end, van sensor tot eindgebruiker.
6 Integratie met applicaties (en platformen)
Hoe kan het Platform integreren met bestaande applicaties? Enerzijds om andere applicaties van input te voorzien en anderzijds om informatie uit andere applicaties te kunnen lezen. Mogelijk maak je al gebruik van specifieke (IoT) applicaties en zelfs een platform. Diverse leveranciers verkopen totaal-oplossingen maar dan wel specifiek voor hun sensoren en tooling, welke dan weer beschermd zijn tegen integratie.
Zeker in de Smart Building omgevingen is het vaak een ware challenge om te integreren in een woud van oplossingen en applicaties.
Zorg ervoor dat je die kunt integreren met de applicaties welke je al gebruikt.
7 Multi User ondersteuning van het IoT Platform
Hoeveel gebruikers kunnen er worden aangemaakt en (tegelijk) zijn ingelogd? En welke rollen moet je deze kunnen toedelen?
8 Dashboard en rapportages zelf configureren
De besturing van je gehele Platform doe je vanuit een dashboard applicatie. Daar kun je vaak ook de rapportages aanmaken. Het is belangrijk dat je, zowel het dashboard als de rapportages zelf kunt opbouwen met de informatie welke je wilt zijn. Wat natuurlijk weer anders kan zijn dan de informatie die een collega wil zien.
9 Connectie met meerdere netwerken
Ondersteund het IoT Platform een connectie met alle voor jou relevante netwerken? Van oudsher is IoT vooral gebaseerd op het Mobiele Netwerk, dus GPRS of 3G en/of 4G. Maar inmiddels zijn er al weer wat langer bewezen nieuwe standaarden en netwerken, zoals: LP-WAN netwerken (LoRa, NB-IoT, Sigfox) en LTE M is ook al beperkt beschikbaar. Welk netwerk heb je nodig? Mogelijk gebruik je juist primair Bluetooth of WiFi binnen kantoor, maar wil je ook voor andere toepassingen (bijvoorbeeld parkeermanagement) 3G gebruiken? Zorg dat je dit duidelijk hebt en dat je IoT platform de juiste connecties ondersteund.
10 Beveiliging
Zoals in de gehele IoT-keten is ook bij het IoT Platform de beveiliging cruciaal. Daar waar de platform leverancier verantwoordelijk is moet je scherp zijn op alle beveiligingsprotocollen. Alle data moet versleuteld zijn in het platform en in de uitwisseling met het platform.
Dit zijn de valkuilen en daarmee risico’s en aandachtspunten voor de selectie van een IoT Platform.