Gebruikers wearables stijgen, veel bedrijven starten iot pilots
20 maart 2017 
1 min. leestijd

Gebruikers wearables stijgen, veel bedrijven starten iot pilots

De komende vijf jaar gaat het gebruik van wearables fors toenemen. Dit concludeert onderzoeksbureau Tractica. De marktspecialisten stellen dat de tijd van onderzoeken voorbij is en dat vanaf nu de daadwerkelijke uitrol plaats gaat vinden.

Op dit moment worden er wereldwijd jaarlijks 2,3 miljoen zakelijke en industriële wearables verkocht; naar verwachting zal dit jaarlijkse aantal in 2021 oplopen tot 66,4 miljoen. In totaal gaan er dan 171,9 miljoen wearables over de toonbank.

Health wearables en proeftrajecten zijn de oorzaak
Health wearables blijken de key factor voor het succes te zijn. Deze zorgen namelijk voor een bredere markt voor het product. Eenvoudige fitnesstrackers worden verder ontwikkeld tot wearables die voor medische doeleinden kunnen worden ingezet. Wearables geven de mogelijkheid om data te verzamelen via sensoren. Ze dragen op die manier bijvoorbeeld bij aan preventie binnen de gezondheid, kunnen inzicht bieden in terugvallen en zorgen voor het vergroten van zelfmanagement bij chronische ziekten.

De zakelijke groei van het wearable-gebruik is volgens de onderzoekers vooral te danken aan het starten van pilots door bedrijven. Vaak start een bedrijf een pilot met meerdere devices in verschillende user cases, wat de verkoop sterk stimuleert. In diverse sectoren worden pilots ingezet. Onder meer de retail, de maakindustrie, de gezondheidszorg, de corporate wellness, de opslagsector en logistiek, workplace-authenticatie en beveiliging worden genoemd. Naast het eerdergenoemde voordeel van dataverzameling, dragen wearables ook bij aan de productiviteit van medewerkers. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan is door Goldsmiths University of Londen en Rackspace. Verder concluderen zij dat medewerkers die gebruikmaken van draagbare technologie tevredener zijn met hun werk.

Vertrouwen gebruikers moet stijgen
De wearables die in de toekomst het meest verkocht worden zijn smart watches, fitnesstrackers, bodysensors en smart glasses. Ondanks de flinke stijging liggen er nog vele uitdagingen op het gebied van de ontwikkeling van de devices. Er zijn bijvoorbeeld nog verbeteringen mogelijk op het gebied van sensoren en de gebruikerservaring, maar het is ook belangrijk dat het vertrouwen van de gebruikers in het apparaat toeneemt. Tevens moeten nog juridische hobbels worden genomen om bredere adoptie van health wearables te kunnen realiseren

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen