Hoe Internet of Things te gebruiken met het LoRa netwerk?
Toen uw bedrijf voor het eerst kennis maakte met internet moesten er een aantal aanpassingen gedaan worden. Toen leek het ingewikkeld, maar nu is het ondenkbaar om niet aangesloten te zijn op internet. Hetzelfde geldt voor Internet of Things. Nu moet u zich voorbereiden, maar heel binnenkort is het ondenkbaar dat u zich niet aansluit. Net als bij regulier internet begint het met een netwerk. Hier behandelen we het LoRa netwerk.
Het netwerk voor Internet of Things: Lora.
Lora is de afkorting voor Long Range (Wide Area Network), ofwel Lora-Wan. In spreektaal wordt dit afgekort tot Lora. Internet of Things heeft als kenmerk dat het apparaten op afstand met elkaar laat communiceren. De term ‘wide area’ is daarom niet voor niets opgenomen. De apparaten en sensoren in dit netwerk kunnen tot een afstand van 5 (in de binnenstad) tot 15 (op het platteland) kilometer communiceren met de gateway om gegevens uit te wisselen.
Hoe zorgt Lora dat ik mee kan doen aan het internet of things?
Om gegevens van apparaten te kunnen analyseren moet u gebruik maken van zogenoemde ‘slimme’ apparaten. De in deze apparaten ingebouwde sensor verzamelt gegevens. Ook kan de sensor gegevens verzenden via het Lora-netwerk. Nieuwe apparaten zijn steeds vaker standaard slim (dus voorzien van zo’n sensor). Het slim maken van bestaande apparaten is (nog) niet mogelijk.
Losse sensoren verzamelen gegevens van bijvoorbeeld de bodem of luchtvochtigheid. Een toepassing van zo’n sensor is bijvoorbeeld het meten van de vochtigheid van de grond. Via een koppeling is in te stellen zijn dat de sensoren een signaal afgeven wanneer grond te droog wordt. Door deze sensor via het Loro-netwerk te laten communiceren met een slim irrigatie systeem kunnen in de landbouw bijzondere kostenvoordelen worden behaald. Immers, beregenen vindt alleen nog plaats wanneer het noodzakelijk en gebeurt automatisch. Kortom, besparing van water en menskracht.
Welke apparatuur heb ik nodig voor internet of things en wat kost dat?
In onderstaande graphic ziet u hoe de gegevensverwerking via IoT plaats vindt:
Aan de linkerkant van de afbeelding beginnen we met de zogenaamde ‘nodes’ of sensoren. Deze meten de gegevens van de sensor of slimme apparaten. Via het Lora netwerk worden deze gegevens naar de Gateway verzonden. Gateway vangt de data over een afstand van 5 tot 15 kilometer op en zend deze naar de server. De server verwerkt deze data en zorgt ervoor dat u via een applicatie op uw computer de data kan analyseren.
In geval van bewegende sensoren wordt door het Lora netwerk gezorgd dat deze steeds verbinding maken met de juiste Gateway en dus gaandeweg een beweging, bijvoorbeeld transport, gegevens blijven uitzenden.
Voor een lora netwerk zijn dus de volgende gegevens nodig:
Een of meer sensoren: afhankelijk van het doel van de sensor kost een sensor van enkele tientjes tot honderden euro’s;
Een IoT gateway kost afhankelijk van de kwaliteit en eisen aan de capaciteit tussen enkele honderden en duizenden euro’s.
Voor de server en applicaties zijn diverse mogelijkheden. Zoals altijd, wanneer het besturingsprogramma’s betreft is Microsoft een belangrijke aanbieder met het Azure-pakket. Ook hier kan men een gratis versie proberen en -afhankelijk van wensen en hoeveelheid te versturen data- upgraden naar een versie die tot enkele duizenden euro’s per maand kost.
Kort gezegd kunt u dus met een budget van minder dan EUR 500,- al volwaardig de voordelen van Internet of Things proberen.
Gezien de enorme besparingsmogelijkheden is dit een investering die ook voor MKB-ondernemers erg rendabel is en snel bijdraagt aan uw bedrijfsresultaat. Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan onze Masterclass op 30 mei 2017 zodat u direct aan de slag kunt met besparen. Uiteraard kunt u zich ook abonneren op onze gratis nieuwsbrief, zodat wij u op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen en rendabele toepassingen.
Hoe veilig is een Lora netwerk?
Zoals overal op internet is ook bij Lora netwerken privacy erg belangrijk. U wilt natuurlijk niet dat allerlei anderen de gegevens van uw apparaten of de data van uw klanten uitlezen. Er zijn vijf aandachtsgebieden voor Loro te onderscheiden. Deze zijn de volgende:
– Gefragmenteerd internet: doordat -letterlijk- steeds meer apparaten toegang krijgen tot internet zijn er dus meer mogelijkheden op toepassingen die worden aangeboden, met het doel om onbevoegden de mogelijkheid geven om in uw netwerk te komen.
– Daarnaast zijn de sensoren in apparaten een aandachtspunt. Ook die moeten beveiligd zijn en worden om hacks te voorkomen;
– De toegangspunten tot het netwerk. Er zijn door IoT diverse toegangspunten tot uw netwerk, zoals u in bovenstaande graphic kan zien. Elk van deze toegangspunten is een kans voor kwaadwillenden om uw netwerk te betreden;
– Door de IoT toepassingen wordt bijzonder veel data verzameld, bewerkt en gekoppeld. Hierdoor ontstaan waardevolle en daarmee voor internetcriminelen interessante profielen. Het is dus belangrijk om te werken met toegangsprotocollen om te organiseren wie toegang heeft tot welke data.
– Voor IoT ontwikkelde virussen en wormen. Op het ‘gewone’ internet kennen we al mallware, virussen, phishing mail en worms. Varianten hiervan zijn en worden ook voor IoT ontwikkeld.
Uiteraard zijn hiervoor diverse oplossingen die ervoor zorgen dat u zo veilig mogelijk gebruik maakt van IoT.