Bitcoin

Bitcoin, een digitale munteenheid die werkt op het blockchain-principe. Uitwerking van blockchain-technologie.

WAT IS EEN BITCOIN?

Bitcoin is een munteenheid, net zoals de dollar, euro of de yen. Het meest significante verschil tussen deze eenheden is echter dat je Bitcoin nooit in je hand kunt houden, of in je portemonnee kunt stoppen. Noch kun je het direct overschrijven naar je bankrekening. Al kun je er inmiddels al wel veel dingen mee betalen.

In 2009 verscheen een document van Satoshi Nakamoto, een tot op de dag van vandaag onbekende persoon of groep. Hierin werd nauwkeurig uitgelegd wat het concept van Bitcoin inhield en hoe het werkte: het basisprincipe is dat Bitcoins opgeslagen worden op eenieders computer , in de vorm van een zogenaamde wallet file, of door een externe partij beheerde wallet service.

Hoe ze ook opgeslagen worden, het principe blijft hetzelfde. Het geld kan over het internet verstuurd worden naar eenieder met een zogenaamd bitcoinadres. Steeds meer mensen besluiten om een gedeelte van hun vermogen om te zetten in Bitcoins. Zeker na de recente schommelingen in de waarde ervan op de valutamarkt zijn veel mensen, ook in de Benelux, ingestapt.

Niet vreemd als je kijkt naar de explosieve stijging in de waarde ervan. Waar je vlak na de lancering, in 2009, slechts 9 dollarcent per Bitcoin betaalde, kreeg je er 5 jaar later – in 2014 – al $1,200 per stuk voor terug. Deze stijging is, gemiddeld genomen, nog niet getemperd. Op het moment van schrijven (oktober 2017) wordt een enkele Bitcoin verhandeld voor meer dan $6,000 per stuk.

HOE WERKT BITCOIN?

Bitcoin werkt op het peer-to-peer (P2P) principe. Dit, en de afwezigheid van een centrale autoriteit, geeft het zijn unieke bestaansrecht. Het maakt het systeem betrouwbaarder en transparanter. Dit is te danken aan het blockchain-principe.

Blockchain werkt als een digitaal kasboek, waarin alle transacties worden bijgehouden – aangevuld met het saldi van de gebruikers. Iedere gebruiker wordt geïdentificeerd met diens Bitcoinadres, wat anonimiteit garandeert.  Dit kasboek wordt als kopie opgeslagen op de computers van alle gebruikers en in real-time geüpdatet. Zo heeft iedereen altijd de laatste versie van dit bestand, en moet iedere individuele gebruiker een nieuwe toevoeging of een wijziging hiervan goedkeuren voordat het verwerkt wordt.

Zo wordt het bestand continu groter en uitgebreider, en kan iedereen alle transacties die gemaakt worden met Bitcoins bekijken. Zo kunnen die Bitcoins alleen door de eigenaar ervan uitgegeven worden, en kan dit maar 1 keer uitgegeven worden: mocht iemand proberen het systeem te misleiden, wordt dit dus direct opgemerkt en gecorrigeerd.

 TOEPASSINGEN VAN BITCOINS

Ieder land ter wereld hanteert een dominante munteenheid voor dagelijkse betalingen, wat algemeen gezien wordt als de enige ‘geldige’ munteenheid. Immers zal je ook niet snel in Nederland proberen met Russische roebels of Chinese yuan te betalen voor je brood bij de bakker. Grote kans trouwens dat deze je betaling weigert, en je vertelt om eerst maar langs een wisselkantoor te gaan.

Hoe kan je dan wel, overal ter wereld, met Bitcoin betalen? Wie bepaalt de waarde ervan en hoe kan jij, als ontvanger van een betaling in Bitcoins, dit zelf weer opnieuw gebruiken? Een logische vraag, met een vrij gecompliceerd antwoord.

De hoeveelheid bedrijven en winkels die Bitcoin accepteren als een geldige valuta stijgt gestaag – zeker in het geval van webwinkels. Niet gek, aangezien er inmiddels in de Benelux meerdere bitcoinmiljonairs zijn en steeds meer mensen het als een potentiële goudmijn zien. Al gaat dit in tegen het advies van grote Nederlandse spelers, zoals de Nederlandsche Bank en de Rabobank, die zelfs gewaarschuwd hebben voor de risico’s die eraan verbonden zijn.

Toch kan men er door de groeiende populariteit in toenemende mate op steeds meer plekken mee betalen. Dit is met name bij e-commercebedrijven die ervoor gekozen hebben om, naast betaalmethodes als iDeal, creditcard en Paypal, ook Bitcoin te accepteren. Zo kun je er als gebruiker ook voor kiezen om je Bitcoinrekening aan te spreken voor transacties bij zo’n partij.

Dit is echter vaak niet zo simpel als het direct accepteren van Bitcoins als geldige munteenheid. Het werkt op basis van een tussenstap, een betaalprovider die de bitcoins direct bij de transactie inwisselt. Zo zullen deze bedrijven in de meeste gevallen ook geen bitcoins op de rekening of in hun boekhouding hebben staan, deze worden bij de transactie zelf al ingewisseld voor euro’s, dollars, of de gewenste munteenheid.

Een bijkomstigheid hiervan is dat de waarde van het betaalde niet onderhevig is aan de schommelingen van de Bitcoinkoers. Zo weet een bedrijf dat het exact de gevraagde prijs krijgt, en niet het equivalente Bitcoinbedrag wat – een dag later – drastisch in waarde gedaald blijkt te zijn. Op deze manier kan een bedrijf Bitcoin accepteren op basis van de wisselkoers van die dag, en daar de prijs van het product exact op afstemmen. Minder risico, dus.

Samengevat lijkt het erop dat, alhoewel Bitcoin wordt geaccepteerd door bedrijven, het voor hen voorlopig hierbij zal blijven – ze accepteren het weliswaar, maar wisselen het nog voor de deur snel om. Een truc om hun risico te verminderen, maar tegelijkertijd te zorgen voor media-aandacht en het logo’tje op de website - in plaats van een oprechte verwachting dat het echt een groot deel van hun business zal overnemen.

Zal het ooit wel een dominante speler worden op de monetaire markt, of blijft het op beperkte schaal een hype, die achteraf een bubbel zal blijken? Iets wat alleen de toekomst uit zal wijzen; al laat de nagenoeg constante waardeverhoging zien dat het een geduchte ontwikkeling is die niet zonder meer uitgevlakt dient te worden.
Reactie plaatsen