Enkele weken geleden, tussen 19 en 21 november, vond in Barcelona het zogenaamde Smart City Expo World Congress, oftewel de SCEWC, plaats. Dit jaarlijkse evenement is een ware trekpleister voor bedrijven, ondernemers, gemeenten en andere partijen die zich inzetten voor de promotie en ontwikkeling van slimme steden. Uiteraard was ik daar zelf aanwezig.
Dit jaar waren de thema’s ‘slimme en groene stedelijke mobiliteit’, ‘circulaire economie en stadslandbouw’, ‘veiligheid en beveiliging’, ‘gezond stedelijk leven’, ‘duurzaamheid en inclusiviteit’ en ‘datatechnologie.’ Binnen deze thema’s worden innovatieve oplossingen gedeeld en besproken, om zo te kunnen leren van elkaars initiatieven en dit op meerdere plaatsen in de wereld toe te kunnen passen.
Het Holland Paviljoen
Ook vanuit Nederland werd er een delegatie gestuurd. Verschillende gemeenten en bedrijven waren te vinden op het zogenaamde Holland Paviljoen. Het gebeuren wordt wel eens omschreven als de wereldtentoonstelling van de moderne tijd, waarbij ieder land zijn beste beentje voorzet. Vanuit ons land werd de nadruk gelegd op de rol van inwoners binnen een slimme stad.
Bedrijven als BTG, de Floriade, Sim-Ci, Fixi, Heijmans en de Future City Foundation waren aanwezig om toe te lichten hoe zij hun steentje aan de slimme stad-ontwikkeling in Nederland hebben bijgedragen. Vooral het belang van duurzaamheid en groen werken werd in nagenoeg alle presentaties en innovaties benadrukt: in deze tijd van klimaatsverandering kunnen slimme (technologische) toepassingen en innovaties juist het verschil maken.
Nederlandse initiatieven
Een voorbeeld van zo’n presentatie bij het Holland Paviljoen was de Horecabeleving, waar een aantal bedrijven en de gemeente Breda samenwerkten om manieren te vinden om de leefbaarheid van de binnenstad te vergroten – zonder hierbij de horeca in de weg te zitten. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een betere afstemming van de tijden waarop vrachtverkeer in en uit de stad rijdt om hun leveringen te bezorgen, om zo de meest efficiënte route te bepalen en de omgeving het minst te belasten.
Een ander Nederlands initiatief is de slimme geluidswal, die luchtvervuiling tegengaat en een ‘zero emissie’ belofte afgeeft. Of het slimme camerasysteem in de binnenstad van Almere, dat op allerlei manieren bijdraagt aan betere mobiliteit en veiligheid. In de meldkamer wordt onder meer de verkeersdoorstroming en drukke punten in de binnenstad gemonitord, maar ook de stad an sich en omringende industriegebieden beveiligd.
Smart City Expo Awards
Het SCEWC is niet alleen een plek waar kennis uitgewisseld wordt, het is ook het moment waarop de Smart City awards uitgereikt worden aan steden en veelbelovende initiatieven van het voorgaande jaar.
De winnaar van de Smart City of 2019 award is Stockholm geworden, waarvan de strategie geroemd werd. Zo ontwikkelt Stockholm zich via innovaties, openheid en verbondenheid om de leefbaarheid in de stad te verhogen – met name als het aankomt op duurzaamheid en groen ondernemen en leven. De klimaatsmaatregelen waren volgens de jury bewonderenswaardig – waaronder de zogenaamde ‘low energy districts’, geïntegreerde infrastructuur en duurzame mobiliteit in de stad.
Andere genomineerden waren Bristol (Verenigd Koninkrijk), Curitiba (Brazilië), Montevideo (Uruguay), Seoul (Korea) en Tehran (Iran).
Naast deze award, waren er nog een aantal andere winnaars, die aantonen hoe veelbelovend én veelzijdig de innovaties zijn. Deze werden uitgedeeld aan partijen van over de hele wereld. Een aantal highlights:
Digital Transformation Award
Deze ging naar Yingtan, China. Hier is een 5G-gedreven digitale stad gecreëerd, in wat ook wel de wereld’s allereerste digitale ‘twin-city’ genoemd wordt. Met behulp van 5G en Internet of Things netwerken, gecombineerd met zeer nauwkeurige informatiemodellen over de stad en een door artificial intelligence aangestuurd ‘brein’, kunnen constant nieuwe applicaties ontwikkeld worden.
Inclusive and Sharing Cities Award
Kwam op naam van Buenos Aires, Argentinië. Het zogenaamde Barrio 31 project heeft zich ingezet voor het bedenken en uitrollen van manieren waarop krottenwijken, of de zogenaamde ‘slums’, met de rest van de stad geïntegreerd konden worden om de welstandskloof te verkleinen. Dit initiatief is gelanceerd in de Villa 31 krottenwijk, waar het nog steeds met veel succes doorgang vindt.
Governance and Finance Award
Deze award, die kijkt naar de manieren waarop steden bestuurd worden, ging naar Noord Amerika. Naar Los Angeles, Verenigde Staten, om precies te zijn. De Los Angeles Data Science Federation, onderdeel van de Information Technology Agency van deze stad, verbindt de stad van Los Angeles met 18 universiteiten en hogescholen in de regio. Studenten en professoren kunnen putten uit een enorme hoop data en patronen, om zo antwoorden trachten te vinden voor de meest urgente problemen waar de stad mee te kampen heeft. Niet alleen een rijke voedingsbron voor innovatie, maar ook een goede manier om studenten een kijkje in het ‘echte’ leven te geven.
Mobility Award
De mobiliteitsaward, voor uitzonderlijke transportoplossingen, werd uitgereikt aan de State Cable Transportation Company Mi Teleférico uit La Paz, Bolivia. Dit bedrijf heeft het eerste openbare vervoersysteem ter wereld gebouwd dat voornamelijk bestaat uit kabelkarretjes. De kabelbaan verbindt de steden La Paz en El Alto. Het is het grootste kabelbaannetwerk ooit, met 10 operationele lijnen over een totale lengte van 31,6 kilometer, met 37 stations.
Urban Environment Award
Hexagon was de trotste winnaar van de Urban Environment Award, voor hun oplossingen die satellietverbindingen combineren met operationele data om zo voorspellend onderhoud voor nutsbedrijven te introduceren. Zo is één van de doelen van dit project om de kosten van rioolonderhoud terug te brengen, doordat schade of defecten aan de rioolbuizen – veroorzaakt door een instabiele ondergrond of verzakkingen – grotendeels voorkomen kunnen worden. Ook kunnen inspecties zo een stuk efficiënter ingepland worden.
Innovative Idea Award
Deze prijs voor creatieve denkers binnen de industrie werd bemachtigd door FCC Environment, voor hun modulaire e-mobiliteitsplatform voor elektrische vrachtwagens. Deze kunnen gebruikt worden voor alle diensten die in de stad uitgevoerd worden, zoals vuilophaaldiensten, vervoer en onderhoud. Maar ook dienen ze als mobiele oplaadstations voor elektrische auto’s. Multifunctionele en milieuvriendelijke gemeentevoertuigen, dus.
Smart City Expo 2020
Dit evenement is dus niet alleen maar een plek waar ideeën uitgewisseld kunnen worden. Ook is het een goede manier om succesvolle initiatieven te belonen met awards, en zo erkenning te geven binnen het vakgebied. Met bijna 25,000 bezoekers over 3 dagen, ruim 700 deelnemende steden uit 146 landen en ruim 400 sprekers is het een must-visit voor eenieder die zich serieus bezighoudt met het vraagstuk slimme steden.
De editie van volgend jaar vindt wederom plaats in Barcelona, van 17 november tot 19 november 2020. Als je toch nog een goed excuus zocht om deze stad te bezoeken, zul je geen betere kunnen vinden dan dit congres. Zie ik je daar?