Gebiedsbewaking met IoT, beveiliging en controle via een virtuele muur op basis van IoT
02 augustus 2017 
5 min. leestijd

Gebiedsbewaking met IoT, beveiliging en controle via een virtuele muur op basis van IoT

Border control, oftewel de gebiedsbewaking van onze (lands)grenzen, is mede dankzij de markante Amerikaanse President Donald Trump weer een hot issue geworden. Tijdens meerdere campagnetoespraken beloofde de uit New York afkomstige zakenman dat hij een enorme muur zou bouwen op de landsgrens van de Verenigde Staten met Mexico. En het liefst zag hij nog dat Mexico hiervoor zou betalen. Inmiddels is er een alternatief: namelijk border control via IoT gebiedsbewaking

Sindsdien heeft Trump dit niet om weten te zetten in actie. Nu dat Mexico vierkant weigert (mee) te betalen, zijn er de vreemdste suggesties gedaan vanuit het Witte Huis: zo dacht de President erover om zijn muur te bouwen van zonnepanelen – met als gedachte dat de zon uiteindelijk voor de muur betaalt – en was zijn laatste idee een doorzichtige, plexiglas muur. Zo kan je immers alsnog zien wat er aan de andere kant van de muur gebeurt.

Veel praatjes, die vooralsnog weinig gaatjes vullen. Met name het enorme budget dat dit vereist is een enorm probleem voor het Amerikaanse Congres. Daarom zou de regering van Amerika er goed aan doen om eens een andere optie in overweging te nemen: een ‘virtuele’ muur, gebouwd met gebruikmaking van IoT gebiedsbewaking. Goedkoper én nog veiliger ook!

N.B.: Dit artikel wil niet suggereren dat een dergelijke ‘Border Wall’ daadwerkelijk nodig dan wel gewenst is. Het wil enkel de mogelijkheden van IoT in gebiedsbewaking en binnenlandse veiligheid illustreren, iets waar de doorsnee reiziger louter voordelen van zal zien. En wat ook nog voor de beveiliging van bedrijfsterreinen kan worden overwogen…

HOE KAN IOT EEN ROL SPELEN IN ‘HOMELAND SECURITY’?

Kort gezegd, is IoT met al zijn toepassingen in staat om direct tot de kern van de missie van grensbewaking en binnenlandse veiligheid door te dringen. Het heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop lokale, nationale én internationale overheden de veiligheid van zijn hulpverleners, bevolking en grondgebied waarborgen.

Met het Internet of Things worden alledaagse objecten en constructies verbonden met het internet door middel van allerlei sensors en slimme devices. De kracht ligt in de simpele manier waarop al de vergaarde data direct geanalyseerd kan worden – waarna het doorgestuurd kan worden naar een centraal punt. Er kan, geheel zelfstandig, data verzameld, opgeslagen, en verwerkt worden. Mocht er iets afwijkends of alarmerends gedetecteerd worden, wordt dit direct doorgestuurd zodat er à la minute ingegrepen kan worden.

VOORDELEN VAN IOT GEBIEDSBEWAKING

Weg is de afhankelijkheid van menselijk inzicht en hen soms subjectieve oordelen. Een vermoeide bewaker die voor een tel wegkijkt van de monitor, een douanemedewerker die na een lange dienst niet meer zo scherp is als eerst. De sensors en smart devices kunnen gebruikt worden om gebieden en individuen in kaart te brengen en te controleren; en direct te waarschuwen als het gevaren en risico’s detecteert. Dit kunnen verdachte personen zijn, maar ook criminele activiteiten, of gezondheidsrisico’s voor de bevolking – door het controleren van de kwaliteit van onder meer water en lucht.

Hierdoor hoeven er minder mensen ingezet te worden op surveillance en andere vormen van preventieve bewaking. IoT biedt een duidelijk overzicht, waar direct naar gehandeld kan worden – op basis van de meest accurate en up-to-date informatie.

WAAR KAN DIT TOEGEPAST WORDEN?

De lijst met mogelijke toepassingen van IoT in grensbewaking en binnenlandse veiligheid is lang en nagenoeg onuitputtelijk. Denk hierbij mogelijkheden op het gebied van rampenbestrijding, grensbewaking, veiligheid van (lucht)havens, treinstations en transport.

Echter kan het ook een groot verschil maken in terrorismepreventie, de beveiliging van kritische infrastructuur(punten), en cybersecurity.

Handheld devices zullen voor al deze doeleinden een enorme verschil maken; evenals sensors en wearable technologie die in kleding en beschermende uitrustingen verwerkt kunnen worden. Hiermee zal de hoeveelheid apparatuur die een persoon bij zich draagt verminderd worden, aangezien alle capaciteiten verwerkt worden in gebruiksmiddelen en de outfit zelf.

Zo kan een wearable shirt bijvoorbeeld beschermen tegen de impact van kogels en andere wapens, terwijl het de locatie en fysieke gesteldheid van de drager kan doorgeven, zoals hartslag en lichaamstemperatuur. Daarnaast zullen gevaren-sensoren in het shirt de omstandigheden in de directe omgeving monitoren en aanwezigen alarmeren als er biologische, chemische of radioactieve stoffen gemeten worden.

Een ander voorbeeld is slimme politiebadges, waar een videocamera en microfoon in verwerkt zijn. Zo kan er direct meegekeken en meegeluisterd worden met de agent in kwestie. Ook zijn er inmiddels brillen in omloop die een ingebouwde functie voor gezichtsherkenning hebben.

Radio’s en walkietalkies zullen ook niet langer nodig zijn, maar verwerkt worden in een smart device als persoonlijke hub voor alle communicatie en benodigde informatie. Ook drones kunnen hier een belangrijke rol in spelen: het biedt een extra paar ogen en oren, en kan op gebieden komen die niet (snel) door hulptroepen bereikt kunnen worden. Opnieuw een enorme verbetering van de communicatie en een extra bron van informatie, die men in staat stelt om nog beter beslissingen te kunnen nemen.

DE SLIMME BORDER WALL

Cisco is President Trump al voor geweest, met hun Connected Border oplossing. Deze biedt extra beveiliging door het verbeteren van de verbinding en samenwerking tussen verschillende instanties.

Dit doet het door het verbinden van informatie en data die vergaard wordt vanuit video, drones, surveillance camera’s, sensoren, gezichtsherkenning, social media postings en meldingen van bewoners. Dit wordt in real-time geanalyseerd, waarna direct waarschuwingen doorgestuurd kunnen worden naar de dichtstbijzijnde instantie die in kan grijpen.

Deze toepassing maakt het mogelijk om vroegtijdig terroristen, illegale immigranten en smokkelaars te detecteren, voorkomen, en aan te houden. Ook geeft het een compleet overzicht van grensbewaking en surveillance, en volgt het direct de aangereikte leads. Tenslotte is het een rijke bron van informatie en intel die gebruikt kan worden als basis voor verdere maatregelen op het gebied van terrorisme en criminaliteit.

En het beste? Het installeren van deze technologie ten behoeve van IoT gebiedsbewaking kost slechts een fractie van de kosten die een complete, solide muur met zich mee zouden brengen. Een slimmere oplossing dan degenen die tot nu toe aangevoerd zijn door de Amerikaanse commander-in-chief, dus!

VERDERE VOORBEELDEN VAN TOEPASSINGEN

Stel je eens voor dat de nummer-1 irritatie van veel reizigers weggenomen kan worden. Niet langer wachten in lange rijen op luchthavens voor de security checkpoints; niet meer de halve inhoud van je koffer op de lopende band hoeven uit te stallen, samen met je schoenen en riem.

In plaats daarvan kunnen security- en douanemedewerkers al je identiteit vaststellen en je bagage screenen zodra je door de terminal van de luchthaven loopt. Een ideaal van vele (lucht)havens, grensposten en treinstations is dat ze in de toekomst een onzichtbaar checkpoint kunnen realiseren, die zowel paspoort controles, drug- en bomdetectie, x-ray technologie en overige software-systemen combineert. Jij, je bagage en overige vracht kan zonder oponthoud en non-introsief door de luchthaven bewegen.

Er zijn minder medewerkers nodig; en de detectie van mogelijke overtreders of gevaren kan sneller en efficiënter verlopen. Om nog maar niet te spreken van de voordelen voor reizigers zelf: hun reis van het ene naar het andere land kan veel soepeler verlopen.

TRACKING AND TRACING

In het geval van rampen en escalerende situaties, kunnen zowel hulpverleners als slachtoffers op afstand geïdentificeerd en getraceerd worden. Hetzelfde geldt voor illegale grensoverschrijders, die al direct herkend en gevolgd kunnen worden – en sneller in de boeien kunnen worden geslagen. Een ander voordeel van IoT dat vaker genoemd wordt is dat het de overheid in staat stelt om de social media omgevingen van werknemers met hoge security clearance te monitoren en zo communicatielekken vroeg in de kiem te smoren. Op dezelfde manier zouden ook potentiële terroristen gevolgd kunnen worden.

De mogelijkheden voor het vergroten van veiligheid zijn dus eindeloos. Tegenstanders van dergelijke methodes vallen echter met name de privacy-implicaties aan. Wie weerhoudt de overheid ervan om niet de social media pagina’s en het internetgebruik van haar inwoners te monitoren? En wat zijn de gevolgen van het – zonder toestemming – screenen van passagiers die op een luchthaven of station lopen?

De hedendaagse wereld vraagt echter om meer controle en transparantie, om zo de veiligheid van ons allen te garanderen. Dit zal tot enorme investeringen en innovaties in dit veld leiden, die zowel de privacy als de veiligheid van de burgers in het oog houdt.

 

Over de schrijver
Digitale Transformatie | Strategisch Advies | Consultant | Trainer | Public Speaker | Auteur Cloud | Telecom | IT | internet of Things | Blockchain | Artificial Intelligence | Cyber Security
Reactie plaatsen